Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj diecezan în Țara Sfântă

După ce ani de-a rândul au existat la un nivel mai redus sau mai sporadic pelerinaje catolice românești în Țara Sfântă, iată că Oficiul pentru Pelerinaje, format în urma Sinodului Diecezan al Diecezei de Iași, a finalizat un vis pe care mulți credincioși îl aveau, și anume acela de a da posibilitatea de a fi pelerini pe urmele lui Isus și ale Mariei în Țara Sfântă.

Încă din luna octombrie a anului 2006 au început demersurile dintre Misiunea pentru Pelerinaje "Ad Astra" din București și agenția BPeace Tours din Ierusalim, ambele agenții catolice, pentru a oferi viitorilor pelerini un program spiritual cât mai corespunzător. S-au trimis în toate parohiile Diecezei de Iași anunțuri referitoare la acest proiect și astfel, încă de la începutul lunii aprilie 2007, s-au obținut vizele necesare venirii în Israel.

În seara de 7 mai 2007 a aterizat pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv grupul acestui pelerinaj diecezan, grup format din cinci preoți și 33 de credincioși laici. Conducătorul grupului, părintele Iulian Kropp, coordonatorul Oficiului pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași, s-a implicat în mod activ în toate problemele legate de organizarea din țară a pelerinajului, și bineînțeles că a fost prezent și el.

Prima parte a pelerinajului s-a desfășurat în Galileea, binecuvântată de trecerea pe aici a lui Cristos, de cuvântările ținute în aceste locuri și de minunile făcute în peregrinările sale. Cazarea grupului s-a făcut la hotelul fraților franciscani "Casa Nova" din Tiberias. De aici, în primele trei zile de pelerinaj s-au vizitat obiectivele din Galileea (Muntele Fericirilor, Tabgha, Lacul Genezaret, Cafarnaum, Râul Iordan, Cana Galileii, Nazaret, Muntele Tabor, Haifa, Muntele Carmel etc).

A doua parte a pelerinajului a avut loc în Iudeea. Traversând coasta vestică a Samariei, s-a făcut o oprire la Yaffo-Tel Aviv (vechiul port biblic Ioppe), unde am intrat în biserica memorial a Sfântului Petru și apoi am mers la Qiryat Yearim unde am cinstit-o pe Maria ca noua arcă a alianței. Seara ne-am cazat la Hotelul Seven Arches din Ierusalim (pe Muntele Măslinilor) de unde am beneficiat de o panoramă splendidă asupra cetății vechi a Ierusalimului. Ceea ce știam din cărți sau documentare despre Ierusalim, aveam acum zilnic (din sala de mese sau din camere) în fața privirilor noastre. Ultimele patru zile ale pelerinajului nostru ne-au ajutat să cunoaștem mai bine activitatea lui Isus atunci când venea după obiceiul său, de Paști la Ierusalim, și ceea ce s-a întâmplat la ultima sărbătoare a Paștelui la care a venit aici: Patima, Moartea și Învierea sa urmată de Înălțarea sa la cer și trimiterea Duhului Sfânt. Nu au lipsit bisericile din Betleem, Betania, Ein Karem, toate locurile legate și de prezența Sfintei Fecioare Maria. De asemenea, Pustiul Iudeii, Ierihonul, Qumranul, Masada și Marea Moartă, ne-au făcut să înțelegem mai bine asprimea pustiului și greutatea postului ținut de Isus.

Pelerinajul nu este o simplă călătorie, este o transpunere în misterele pe care locurile sfinte vizitate ne fac să le retrăim, tocmai de aceea, acest pelerinaj a fost marcat de multă rugăciune. Deși au existat momente de rugăciune privat și comunitar, îmi amintesc cu mare bucurie faptul că la Tiberias, unde lângă hotelul franciscan era și Biserica "Sf. Petru", seara, după cină, majoritatea pelerinilor (deși nu era un aspect prevăzut în program ca obligatoriu) rămâneau în biserică pentru ca prin cântări mariane și rugăciunea Sfântului Rozariu, să-și arate atașamentul față de sfânta Fecioară Maria, Regina lunii mai.

Excelența sa Giaccinto Boullos Marcuzzo, episcopul din Nazaret, ne-a făcut surpriza de a ne primi într-o audiența privată, de circa o oră, în care am putut cunoaște în mod direct, de la vocea locală cea mai autorizată, realitățile cu care se confruntă comunitatea creștină locală. Gestul Excelenței sale, de a primi un grup așa de mare în audiență, și de a ne oferi un timp atât de mare, a vrut să marcheze după cum el însuși a spus-o, începutul activității Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje, activitate care va cuprinde pe viitor mai multe pelerinaje în Țara Sfântă.

Din spusele și reacțiile pelerinilor prezenți (nu puține au fost lacrimile scoase de emoțiile provocate de locurile vizitate) pelerinajul a fost reușit. Nici nu putea fi altfel. Tocmai de aceea încep pregătirile pentru un viitor pelerinaj Pe urmele lui Isus și ale Mariei, preconizat pentru jumătatea lunii octombrie, atât pentru a avea o vreme potrivită pentru pelerinaj, cât și pentru a avea timpul necesar organizării cât mai corespunzătoare a lui.

Alte impresii de la pelerini și mai multe fotografii găsiți vizitând: http://www.romcatil.cnet.ro/pelerinaj%207-14%20mai%202007.htm

Pr. Cristian Vacaru
Ierusalim


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat