Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini în Maramureș

Aproape o mie de pelerini romano și greco-catolici din toată țara, însoțiți de circa 100 de preoți, în procesiune, în cântări și rugăciuni, au străbătut străzile orașului Sighetu Marmației, de la închisoarea faimoasă, muzeu al suferinței victimelor comunismului din România, până la Cimitirul Săracilor, în ziua de 12 mai 2007.

Aici, la Sighetu Marmației, își dorm somnul de veci, în morminte necunoscute, numeroși martiri a căror singură vină era aceea că nu doreau să predea țara bolșevicilor, iar sufletul să-l dea diavolului. Printre cei care au fost murit acolo se află și conducători spirituali: episcopul romano-catolici Anton Durcovici, episcopii greco-catolici Traian Valeriu Frențiu, Ioan Suciu și Tit-Liviu Chinezu, precum și canonicul greco-catolic Augustin Maghiar.

Patruzeci de pelerini din Iași, conduși de pr. vicar Iulian Tancău, s-au alăturat episcopului Petru Gherghel, episcopului auxiliar Aurel Percă și părintelui Lucian Păuleț, la Liturghia în rit greco-catolic și la o slujbă de pomenire a episcopilor martirizați la Sighet, care s-a ținut în cimitirul săracilor, la 12 mai, și a fost concelebrată de episcopii romano și greco-catolici. După această celebrare, episcopii au mers la Conferința Episcopilor din România, în zilele de 13 și 14 mai la Oradea.

Comemorarea s-a încheiat cu o masă frățească oferită de localnici. Pelerinii din Iași, sosiți încă de vineri, 11 mai, au fost primiți cu multă căldură și ospitalitate în familii și au avut posibilitatea ca duminică, 13 mai, să viziteze Muzeul Memorial unde au aprins lumânări și au spus rugăciuni. Apoi au vizitat Cimitirul vesel de la Săpânța și Memorialul de la Moisei.

La întoarcere, am mulțumit lui Dumnezeu pentru momentele dăruite de înălțare și comuniune spirituală și ne-am rugat pentru sponsorii și binefăcătorii noștri.

A consemnat S.P.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

11-13 mai: Sighetu Marmației: Pelerinaj in memoriam.


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat