Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Mărturiile unui voluntar

Corina Grigoraș, voluntară la acțiunile Caritas, a mers la un bătrân din Iași, în ziua de 11 mai 2007, împreună cu doi tineri elevi tâmplari, Ionuț și Florin, beneficiari ai proiectului "Centrul de inserție socio-profesională pentru tineri în dificultate Bârnova", aparținând de Centrul Diecezan Caritas Iași. A fost prezentă și Petronela Andrieș, asistent social în cadrul proiectului. Acțiunea s-a încadrat într-un program al centrului din Bârnova, prin care tinerii tâmplari merg și fac reparații acasă la unii bătrâni.

După această experiență deosebită, Corina Grigoraș își prezintă impresia de participantă în câteva rânduri, intitulate: "Trăiește din amintiri și așteaptă în fiecare zi...":

"Eram printre puținii voluntari care fuseseră trimiși la acțiunea de ajutorare a unor bătrâni neputincioși și izolați la domiciliu din Iași. Așa că, la ora stabilită, m-am întâlnit cu tinerii tâmplari: Ionuț și Florin. Trebuia să ajungem la un bătrân, fost inginer, cu un picior amputat, să îi reparăm un geam; atât știam. Am ajuns la adresa care ni s-a dat, am bătut la ușă și am așteptat. În timpul acesta, îmi imaginam un bătrân trist, care nu vrea să fie deranjat de «niște» voluntari. În sfârșit, ușa se deschide. Un bătrânel cu zâmbetul pe buze, care parcă abia aștepta să ne vadă ne-a invitat să intrăm.

Ionuț și Florin, după ce au primit informațiile necesare reparației, au și trecut la treabă. Rămânând cu bătrânul, l-am întrebat dacă are copii și, fără să stea prea mult pe gânduri, ne-a zis că locuiește cu un băiat de-al lui, care bea zi și noapte, dar că «mândria» lui este «ea» și ne arată trei fotografii, o frumusețe de fată, de 19 ani, pe care o are din a doua căsătorie. Și astfel domnul V. începe să ne povestească cum le-a cunoscut pe ambele foste soții. În timpul povestirii, eu l-am întrebat de câteva ori unde este fiica, dar nu știu de ce, a evitat să-mi răspundă. Acum îmi dau seama că probabil locuiește cu mama ei. Am mai aflat că nu a ieșit din casă de patru ani, iar când i-am propus să-l ajutăm noi cu scaunul cu rotile, ne-a privit cu teamă; preferă să stea acolo în camera lui, uitându-se la TV sau ascultând muzică, având o impresionantă colecție de plăci de pickup, benzi de magnetofon, CD-uri, fiind terapia sa preferată. Printre lucrurile încărcate de amintiri, ești transpus fără să simți într-o lume în care a existat fericire, au existat lucruri frumoase, clipe de iubire.

Înainte de plecare, l-am întrebat dacă îl mai putem ajuta cu ceva. Singurul lucru pe care și-l dorește este să mai trecem «uneori» să mai stăm de vorbă sau să ne termine de povestit viața lui. Îi face bine când își amintește de tot ce a trăit, de timpul în care copiii aveau nevoie de el și lumea îl privea cu respect. Este ca o terapie pentru sufletul lui.

Când am plecat de la domnul V. am simțit o mare rușine față de mine însămi. De ce? Pentru că eu, ca de altfel mulți dintre noi, mă plâng aproape zilnic de diferite probleme minore. Iar el, acel bătrânel fără un picior, cu paralizie pe partea stângă, cu un băiat de 38 de ani, alcoolic, care nu îi da nici o atenție, acel om care nu a simțit căldura soarelui sau atingerea unui fulg de nea de patru ani, nu se plânge de nici una din aceste probleme, care sunt cu mult mai mari decât ale noastre.

Trăiește din amintiri și așteaptă în fiecare zi pe... cineva, oricine, care are cinci minute libere să povestească cu el. Și ca el sunt mulți bătrâni, care atât își mai doresc: să le oferim câteva minute din viața noastră!"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat