Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Campanie de promovare a imaginii persoanelor cu dizabilități

Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap (BACH) din cadrul Centrul Diecezan Caritas, în perioada 23 aprilie - 18 mai 2007, desfășoară o campanie de promovare a imaginii persoanelor cu dizabilități în rândul liceenilor din orașele București, Iași, Oradea, Satu Mare și Zalău.

În fiecare clasă persoanele specialiste în domeniul asistențial participă la orele de dirigenție. În timpul primei vizite elevii sunt împărțiți în grupe, fiecare grupă are posibilitatea de a încerca o parte din dificultățile cu care se confruntă persoane cu diferite tipuri de deficiențe. În cadrul celei de a doua vizite coordonatorul sau colaboratorul biroului B.A.C.H. intră în clasă împreună cu persoane cu dizabilități, având loc o discuție deschisă despre problematica acestora.

Persoanele cu dizabilități nu au nevoie de mila noastră, nici de favoruri și avantaje. Ele doresc și au capacitatea de a-și planifica viața fără a fi percepute prin prisma handicapului. Persoanele cu nevoi speciale sunt valoroase și au dorința de a da un sens vieții, de a trăi necazuri și bucurii deopotrivă.

Activitățile derulate au misiunea de a promova respectul și admirația față de aceste persoane pe care o parte a societății încă le mai ignoră.

Luni, 14 mai 2007, la inițiativa BACH Iași, elevii din clasele a XI-a din cadrul Liceului cu Program Sportiv Iași au luat locul persoanelor cu dizabilități, pentru câteva ore. Ei s-au deplasat cu mijloace compensatorii cum ar fi cârje ortopedice, scaun rulant și cadru fix, confruntându-se astfel cu o mică parte a dificultăților dintr-o zi obișnuită a acestora. De asemenea, au avut loc discuții deschise între tinerii cu nevoi speciale și liceeni.

Campania a fost apreciată atât de cadrele didactice cât și de liceenii care s-au implicat activ:

* "Nu au mai avut loc până acum activități care să implice în mod direct elevii noștri. Utilizând fotoliul rulant, precum și celelalte mijloace compensatorii necesare unei persoane cu dizabilități, elevii vor putea înțelege mai bine dificultățile prin care trec aceștia". (profesor diriginte clasa a XI-C)

* "A fost greu și obositor să manevrez fotoliul rulant.. este nevoie de echilibru și de forță, dar și de cineva care să te ajute. Personal, îi apreciez pentru optimismul și independența lor". (elev, clasa a XI-a A).

Tereza Bulai, asistent social BACH Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat