Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Caritas): Pe urmele lui Creangă

Copii de la Centrul de Plasament "Sf. Iosif" din Iași, aparținând de Centrul Diecezan Caritas Iași, au vizitat bojdeuca lui Creangă din Țicău-Iași împreună cu copii din clasele a III-a și a IV-a de la Școala Generală din Liteni, Belcești, în ziua de 12 mai 2007.

Cine dintre noi nu a citit frumoasele povești și povestiri ale lui Ion Creangă și nu s-a lăsat purtat în lumea copilăriei marelui nostru povestitor!

Noi, cei de la Centrul de Plasament "Sf. Iosif", avem marea bucurie de a locui în vecinătatea Bojdeucii lui Creangă, loc la fel de cunoscut și de iubit de cititorii povestitorului ca și casa părintească din Humulești. Și așa stând lucrurile, ne-am asumat rolul de gazde pentru copiii claselor a III-a și a IV-a de la Școala Generală din Liteni, Belcești, care au fost în vizită timp de trei zile în frumosul nostru oraș, în una din zile, sâmbătă, vizitând Bojeuca din Țicău.

Ca niște adevărate gazde, desprinse parcă din amintirile lui Creangă, i-am primit pe micii noștri oaspeți cu tradiționalele plăcinte "Poale în brâu", mult iubite de cel în a cărui casă intram și cu care își ospăta odinioară prietenii. Copiii au fost foarte încântați de deliciul oferit, care i-a transpus rapid împreună cu casa și împrejurimile într-o atmosferă de basm!

Un ghid al bojdeucii ne-a primit cu multă căldură și ne-a istorisit cu mult tâlc din întâmplările legate de marele nostru povestitor pe vremea când a locuit în Țicău. Eram cu toții absorbiți parcă de poveștile năstrușnice ce ne erau istorisite! După vizitarea bojdeucii, copiii din Liteni au pus în scenă poveștile "Punguța cu doi bani" și "Fata babei și fata moșneagului". Am fost foarte încântați și i-am răsplătit pe micii artiști cu ropote de aplauze.

Am fost cu toții molipsiți de entuziasmul și voioșia micilor noștri oaspeți din Liteni, am legat prietenii și am schimbat impresii referitoare la locul în care și-a petrecut o bună parte din viață, locul în care a și murit în ajunul Anului Nou al anului 1889.

Suntem fericiți că am luat parte la bucuria copiilor din Liteni și le-am putut oferi zâmbet și voie bună! A fost o experiență benefică pentru toți, dar mai ales pentru cei mici care au fost într-adevăr entuziasmați de cele ce au văzut și auzit.

Mulțumim organizatorilor acestui eveniment - Școala Generală din Liteni, Centrul Cultural "Xaverianum" și Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Centrul de Plasament "Sf. Iosif" - care ne-au oferit ocazia de a experimenta faptul de a fi gazde și oaspeți în același timp.

Alexandra Anton,
beneficiar al Centrului de Plasament "Sf. Iosif",
Centrul Diecezan Caritas, Iași


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat