Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași

În Dieceza de Iași, Ziua Bolnavului a fost marcată la 13 mai 2007 prin diferite evenimente coordonate de Centrul Diecezan Caritas Iași, prin Centrele de Îngrijire la Domiciliu din Bacău, Huși, Iași, Iugani, Onești, Răchiteni, Roman, Sagna și Suceava, care au organizat, împreună cu comunitățile parohiale locale, acțiuni menite să aducă o raza de bucurie și speranță celor încercați de boală și suferință.

În Biserica Catolică, Ziua Mondială a Bolnavului este celebrată în mod obișnuit la 11 februarie, în sărbătoarea Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes. Deoarece la 11 februarie este dificilă deplasarea bolnavilor la biserică, în Dieceza de Iași s-a hotărât ca această zi să fie marcată la 13 mai, când se sărbătorește Apariția Sfintei Fecioare la Fatima.

* * *

Bacău

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Bacău a scris Adrian Secal.

"Am fost bolnav și voi m-ați vizitat..." - acesta a fost motoul activităților organizate de către membrii Caritas Bacău, CID și BACH Bacău cu ocazia Zilei Bolnavului celebrată la nivel local.

Împreună cu preoții parohi din Bacău, sprijiniți de tineri voluntari de la organizațiile Scout și Maltezi, s-au organizat activități care au avut ca beneficiari peste 150 de persoane cu probleme medicale din parohii, persoane deplasabile, persoane imobilizate la pat sau imobilizate la domiciliu.

Pentru aceste persoane au avut loc trei tipuri de acțiuni: oferirea de pachete persoanelor imobilizate, oferirea de mici atenții persoanelor care bolnave care au participat la Liturghiile speciale pentru ei și asigurarea transportului la biserica pentru Liturghia specială.

Prima acțiune, oferirea de pachete persoanelor imobilizate, au avut ca beneficiari un număr de aproximativ 50 de persoane, care au primit din partea Caritas un pachet conținând fructe, dulciuri, o carte de rugăciuni și o scrisoare din partea Caritas. La aceasta acțiune au colaborat aproximativ 10 tineri voluntari Scout și Maltezi.

A doua acțiune, oferirea de mici atenții (dulciuri, scrisoare Caritas, flori, iconițe) în parohiile "Sf. Nicolae" și "Sf. Cruce", a avut loc în colaborare cu preoții parohi și cu sprijinul a patru voluntari Scout. Beneficiarii acestei acțiuni au fost un număr de aproximativ 100 de persoane din ambele parohii, persoane care au participat la Liturghiile speciale organizate în acest scop.

A treia acțiune a constat în asigurarea transportului la Liturghia speciala pentru persoanele bolnave pentru două persoane cu probleme medicale grave pentru a primi binecuvântarea specială. Aceste persoane au fost ajutate de către un voluntar Scout și angajați Caritas.

* * *

Huși

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Huși a scris Cătălina Racovanu, asistent social la Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Huși.

În cadrul manifestărilor legate de Ziua Bolnavului în Dieceza de Iași, în municipiul Huși a avut loc la ora 11 o Liturghie specială pentru bolnavii comunității, celebrată de părintele paroh, la care au luat parte majoritatea beneficiarilor centrului, dintre care unii au fost transportați cu autoturismul din dotare, după ce în prealabil am trecut pe parcursul săptămânii la asistații noștri pentru a-i anunța despre sărbătoarea care va avea loc și pentru a se cunoaște numărul celor care doresc să participe și care au nevoie să fie transportați de către noi.

În cadrul slujbei care a avut loc, părintele le-a vorbit tuturor bolnavilor despre caracterul nobil al suferinței și despre răsplata veșnică pentru cei suferinzi, totodată încurajându-i pentru a-și duce cu demnitate crucea care le-a fost dată și pentru a le reaminti importanța rugăciunii în viața cotidiană, dar mai ales în viața lor și în acceptarea suferinței. Pe parcursul Liturghiei au fost supravegheați pacienții pentru a observa gradul de confort și pentru a asigura eventualele necesități ivite.

După celebrarea Liturghiei, părintele a ținut să îi întâlnească pe toți bolnavii prezenți, în afara bisericii, unde le-au fost adresate din nou unele cuvinte și încurajări, li s-au împărțit iconițe și pliante, precum și broșuri din partea Centrului Diecezan Caritas Iași. Totodată li s-a oferit acestora o mică gustare, ocazie de socializare, având posibilitatea de a schimba impresii și de a-și împărtăși anumite gânduri, având în vedere faptul că unii dintre pacienții nedeplasabili, și nu numai, au contact limitat cu restul comunității.

Toată această acțiune a avut o însemnătate deosebită în rândul bolnavilor comunității și a asistaților noștri, unii dintre ei spunând că nu au mai putut participa la celebrarea Liturghiei încă de anul trecut, când au luat parte la aceeași sărbătoare, având mulțumirea deosebită că au putut fi prezenți cu ajutorul nostru, la acest eveniment, spunând că e posibil ca pentru mulți dintre ei să fie ultima Liturghie din viața lor la care au luat parte.

* * *

Iași

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Iași a scris Tereza Roșu, asistent social la Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Iași, în câteva impresii unite sub tema: "Puterea credinței, speranței și iubirii".

Pentru toți oamenii fiecare zi înseamnă o nouă provocare, probleme diverse, de cele mai multe ori rezolvarea lor pare sau chiar este imposibilă. Evident mă refer acum la persoanele în vârstă care, pe lângă singurătate, au de îndurat boala, sărăcia și umilința, marginalizarea și izolarea socială. Uitați de lume și mai ales de cei care au datoria morală să le ofere ajutor și sprijin măcar sufletesc, trăiesc puternic sentimentul inutilității, simt că au devenit o povară pentru cei din jur. Pentru acești oameni nimic pe lume nu este prea mult, merită tot ce este mai frumos și mai bun, atenția, dragostea, dar mai ales respectul nostru.

Centrul Diecezan Caritas Iași, prin proiectul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu", oferă celor care au nevoie servicii sociale și medicale la domiciliu. Echipa noastră trăiește din plin cele mai deosebite momente reale și triste legate de destinul oamenilor. Indiferent de starea vremii ne deplasăm zilnic la cei care au nevoie de ajutorul nostru încercând să oferim tot ce ne sta în putința. Cuvintele sunt prea sărace pentru a putea descrie cum sau cât contează ajutorul nostru, ochii, expresia feței, zâmbetul lor spun totul. Când în viață avem o bucurie, simțim nevoia să o împărtășim și devine de doua ori bucurie, iar un necaz împărtășit devine pe jumătate necaz. Oamenii despre care vorbesc acum au probleme de sănătate foarte grave, iar venitul lor este insuficient pentru acoperirea cheltuielilor necesare. Dezorientați și speriați de starea lor parcă imploră confirmarea că suferința nu este de prisos, că valoarea demnității, crucea purtată de umerii împovărați de ani are sens. Sufletul oricărui om tinde spre mântuire, însă de cele mai multe ori este nevoie de puțin ajutor pentru a înțelege esența acestei vieți și rostul jertfei.

Biserica este singurul loc unde găsim răspunsul tuturor frământărilor și problemelor de zi cu zi. Am constatat cu mare bucurie efectul benefic pe care îl au discuțiile pe diverse teme religioase și mai ales câtă plăcere oferă sufletului sentimentul de apartenență la planul divin. Tocmai de aceea acordam atenție deosebită aspectului spiritual și încercăm să antrenam toate oportunitățile posibile pentru ca oamenii de care avem grija să învețe din nou cum să spere, să creadă și să iubească.

Zilnic oamenii simt că noi suntem solidari cu suferința lor, le demonstrăm acest lucru prin puterea exemplului, prin munca noastră, prin atașament și respect. Simt din toată inima că suntem o familie mare, unită și frumoasă, pe care nimeni și nimic nu o poate înstrăina.

Pe lângă serviciile medico-sociale încercăm și reușim să implicăm voluntarii în diverse activități menite să asigure confort fizic și psihic persoanelor care depind de cei din jur. Astfel în fiecare an de Ziua Bolnavului la nivel diecezan persoanele greu încercate de suferință sunt invitate să participe la o Liturghie celebrata în biserică pentru ele special.

Și în acest an, în ziua de 13 mai 2007, în toate bisericile romano-catolice din Dieceza de Iași au fost transportați cei bolnavi fără posibilități de deplasare tocmai pentru a vedea că nu sunt uitați, sunt ajutați și înțeleși.

La ora 11, la Iași, personalul proiectului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu", împreună cu voluntarii au organizat o zi specială pentru asistați. Astfel a fost asigurat transportul și confortul persoanelor care au manifestat dorința de a participa la acest eveniment special, ei au simțit încă o dată că Dumnezeu este prezent în viața tuturor. În semn de respect noi le-am oferit flori, iar emoțiile acelui moment au fost trăite reciproc.

Să implorăm zilnic ajutorul divin să ne dea sănătate, înțelepciune și curaj pentru a reuși să ajutăm oamenii cât mai mult și cât mai bine. Să ne străduim să fim cât mai fericiți în fiecare zi pentru a le putea oferi celorlalți un zâmbet și niciodată nu vor vedea cum în timp ce spunem rugăciunea de seară, în ochii noștri poate se adună o lacrimă atât de amară, de parcă a strâns în ea toate durerile lumii.

* * *

Iugani

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Iugani a scris Iuliana Hazi.

La Iugani, Liturghia pentru Ziua Bolnavului a început la ora 17.00 și au participat 25 de bolnavi ai comunității, dintre care o parte dintre aceștia sunt beneficiari ai Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Iugani. Împreună cu ei a participat și întreaga comunitate, astfel transformând această zi într-o adevărată sărbătoare. Au luat cu toții parte la recitarea sfântului Rozariu, urmată de celebrarea sfintei Liturghii în cadrul căreia au primit sfintele sacramente și binecuvântarea specială pentru bolnavi. Ca o mică amintire, părintele a oferit câte o iconiță și o ciocolată, dar nu înainte de a le mulțumi și a-i încuraja pe viitor. Personalul Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Iugani i-a transportat acasă pe bătrânii care nu se puteau deplasa.

* * *

Onești

Despre evenimentul de la Onești, în Parohia "Sfinții Petru și Paul", sora Florentina Gherguț, SIR, asistent social la Centrul de Îngrijiri la Domiciliu Caritas din localitate, a scris câteva impresii, unite sub tema: "Surâsul lui Dumnezeu învinge suferința".

Ca în fiecare an, dând curs invitației Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea și a episcopului de Iași PS Petru Gherghel, de a veni în sprijinul persoanelor bătrâne, bolnave sau neputincioase, s-a celebrat și anul acesta la Onești, la 13 mai 2007, Ziua Mondială a Bolnavului.

În săptămâna ce a precedat această sărbătoare deosebită, prin intermediul voluntarilor comunității locale, au fost distribuiți, atât în rândul credincioșilor, cât și bolnavilor la domiciliu, fluturași conținând un text din mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, adresat bolnavilor, pentru a sensibiliza inimile credincioșilor spre o solidarizare mai bogată în susținere și compasiune, față de toate acele persoane suferinde din comunitatea parohială locală.

Centrul de Îngrijiri la Domiciliu Caritas și Asociația "Sfântul Vincențiu de Paul" au pus la dispoziția bolnavilor și mijlocul de transport pentru a-i aduce pe toți cei care au dorit să participe și nu aveau posibilitatea deplasării.

La Liturghia începută la ora 10.30 toți cei prezenți au trăit adevărate clipe de înălțare sufletească. După aceea, bolnavii, în număr de 45, au fost invitați la Sala Tineretului de lângă parohie, pentru a gusta câteva momente de seninătate, împreună cu credincioșii și membrii asociațiilor organizatoare.

Ei au fost serviți cu sandwich-uri, pizza, băuturi răcoritoare și dulciuri, într-o atmosferă de muzică și prietenie solidară, plăcute sufletului, și fiecare a primit câte o floare ca semn al prețuirii din partea tuturor credincioșilor din parohie.

Pentru toți acei bolnavi care nu au putut fi prezenți la sărbătoarea lor, din cauza gravității bolii, membrii Centrului de Îngrijiri la Domiciliu Caritas și ai Asociației "Sfântul Vincențiu de Paul" se vor deplasa la domiciliul fiecăruia pentru a le oferi un pachet cu alimente și fructe, deoarece pe lângă tratament medical și compasiune, ce le este oferit la domiciliu, bolnavii au nevoie de gesturi concrete prin care să fie încurajați în lupta cu boala.

Suntem convinși că, în această zi, pentru câteva ore, surâsul lui Dumnezeu a învins suferința fizică, deoarece el singur a fost acela care a așezat pe chipul bolnavilor, prezenți la sfânta Liturghie, pacea și bucuria de a fi împreună, tocmai în prezența sa.

* * *

Răchiteni

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Răchiteni a scris Iuliana Hazi.

Și la Răchiteni s-a sărbătorit Ziua Bolnavului în ziua de duminică, 13 mai 2007. La Liturghia de la ora 11.00 au participat 20 de bolnavi, împreună cu credincioșii comunității. Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Răchiteni, împreună cu părintele paroh și tineri ai Acțiunii Catolice, au colaborat pentru organizarea acestei zile. Pentru aceasta, o parte dintre bătrâni au fost transportați la biserică folosind mașina Centrului de Îngrijire la Domiciliu de către personalul acestuia, iar tinerii Acțiunii Catolice i-au condus către locurile rezervate lor. La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele paroh le-a mulțumit bolnavilor pentru participare, i-a încurajat și le-a dat binecuvântare, cerând mijlocirea preasfintei Fecioare Maria. Participanții s-au îndreptat spre casele lor cu amintirea acestei zile, cu câte o iconiță din partea părintelui paroh, iar din partea comunității cu câte o floare.

* * *

Roman

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Roman a scris Maricica Andaraș.

Cu ocazia organizării Zilei Bolnavului în Dieceza de Iași, Centrul de Îngrijire la Domiciliu din Roman a desfășurat următoarele activități: distribuirea de pliante la bisericile din Roman; transportarea bolnavilor la biserică pentru participarea la slujbele dedicate special bolnavilor; acordarea unui ajutor material constând în alimente pentru fiecare bolnav care a participat la sfânta Liturghie; supravegherea bolnavilor în timpul sfintei Liturghii de către personalul medical calificat; realizarea unor fotografii care să imortalizeze acest eveniment.

* * *

Suceava

Despre cum s-a marcat Ziua Bolnavului la Suceava a scris Liliana Leșan.

Numeroși bolnavi au participat, la 13 mai, la o sfântă Liturghie celebrată de pr. Ștefan Babiaș, decanul Decanatului de Bucovina, în biserica romano-catolică din Suceava.

Liturghia a fost concelebrată de mai mulți preoți, deoarece nu a fost o slujbă obișnuită, ci una ocazionată de hramul bisericii "Sf. Ioan Nepomuc". Slujba s-a oficiat în trei limbi: germană, polonă și romană.

La Liturghie au participat numeroși bolnavi, transportați la biserică prin bunăvoința angajaților și voluntarilor din cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava. Pe chipul bolnavilor se putea vedea emoție și bucurie în același timp, căci unii nu au mai intrat în biserică de foarte mult timp.

Pentru bolnavii veniți la Liturghie, unii în cărucioare, s-au rezervat locuri speciale, cât mai aproape de altar.

Părintele i-a încurajat pe cei bolnavi, îndemnându-i să-și poarte cu curaj și răbdare crucea și să fie un exemplu pentru ceilalți.

A fost prezentată o scurtă informare despre importanța acestui eveniment și despre activitatea Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Suceava.

La finalul Liturghiei, părintele Ștefan Babiaș a ținut să mulțumească tuturor participanților: bolnavi, copii, adulți, persoanelor consacrate și invitate.

* * *

"Veniți, binecuvântații Tatălui meu, primiți ca moștenire împărăția pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând și voi mi-ați dat să mănânc; am fost însetat și voi mi-ați dat să beau; am fost străin și voi m-ați primit; am fost gol și voi m-ați îmbrăcat; am fost bolnav și voi m-ați vizitat; am fost în închisoare și voi ați venit la mine". (Matei 25,34-36)

Au consemnat Ștefan Bucioacă și Ovidiu Bișog


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat