Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Münster: În sprijinul căsătoriei și familiei în Europa de Est

"Împreună să apărăm și să întărim căsătoria și familia în Europa de Est. Ca toți să fie una!" - sub această deviză s-a deschis, la 6 mai 2007, Cea de-a XV-a Novenă de Rusalii cu denumirea de Pfingstaktion pentru toată Germania, în domul din Münster. Printre cei prezenți a fost și episcopul de Iași, PS Petru Gherghel.

Inițiativa este coordonată în fiecare an de către conducerea organizației Renovabis din Freising, München, organism al Conferinței Episcopale Germane, cu scopul de a sprijini dezvoltarea tuturor țărilor din estul Europei în străduințele lor de a se integra în rândul țărilor dezvoltate, mai ales a acelor țări care au ieșit de curând din lagărul comunist.

Renovabis provine din verbul latinesc "renovare" - a reînnoi, a reface, și reia de fapt un text din Psalmul 104,30, care pune în evidență acțiunea reînnoitoare a Duhului Sfânt, autorul regenerării spirituale, "iar dacă vei trimite Duhul tău, ele se vor zidi și vei reînnoi fața pământului" (Ps 104,30). Expresia exactă este Renovabis faciem terrae.

Biserica din Germania, dornică să se arate solidară cu alte Biserici și țări din sud-estul Europei, întreprinde deja de mai mulți ani o astfel de operă socio-caritativă de adunare de fonduri, pe care apoi le distribuie prin diferite parteneriate spre acele zone unde este mai mare nevoie de sprijin pentru depășirea greutăților datorate diferitelor situații, cum ar fi războaie, catastrofe, persecuții, nedreptăți sau alte asemenea dificultăți pe drumul afirmării sau al obținerii demnității pierdute.

În cei 15 ani de activitate intensă, organizația Renovabis și-a mărit gama de intervenții, contribuind în diferite cazuri, situații și momente acolo unde suferințele și lipsurile s-au făcut cunoscute și acolo unde era mai mare nevoie.

Pentru o edificare în acest sens, Renovabis are, în fiecare an, aproximativ 1.000 de astfel de proiecte în cele peste 25 de țări din estul și sud-estul Europei și nu numai. Gama de activități socio-caritative este diferită, iar fondurile, care sunt îndreptate spre aceste țări, sunt impresionante, peste 35 milioane de euro anual.

O astfel de inițiativă demonstrează spiritul creștin de solidaritate și se înscrie cu adevărat în programul de evanghelizare al Bisericii, făcând să crească în lume curajul și speranța, acolo unde condițiile istorice și realitățile socio-politice au lăsat urme adânci în dezvoltarea societății.

Este deosebit de important faptul că organizația Renovabis păstrează un contact benefic cu diferitele Biserici, cu structurile caritative și asociațiile de profil din diferite țări, spre care se îndreaptă, și, printr-un parteneriat deschis, contribuie la solidaritate, respectând nuanțele culturale și spirituale locale, făcând astfel un serviciu adevărat de într-ajutorare și susținere a eforturilor partenerilor locali.

Anul acesta, organizația Renovabis și-a îndreptat atenția spre o problematică dintre cele mai importante ale societății și ale preocupării pastorale din partea Bisericii - familia, celulă a societății și speranță a viitorului omenirii, mai ales a Europei. Tema aleasă a fost concretizată în aceste cuvinte: "Einander Halt sein. Ehe und Familie in Osten Europas starken", adică "Împreună să întărim căsătoria și familia în Estul Europei".

Ne-am bucurat să primim și noi, cei din România, o invitație, alături de celelalte țări, precum Ucraina, Bosnia Herțegovina, Polonia, Cehia, Slovacia și Polonia, pentru a participa cu mărturii locale la susținerea acestei inițiative de colectare de fonduri pentru ca organizația Renovabis să-și poată îndeplini scopul cu care a fost înființată, acela de a sprijini toate țările din Europa de Est și, mai ales, de a îndrepta toate eforturile spre nucleul și viitorul societății, familia.

Zilele în care s-au prezentat diferite realități ale țărilor din sud-estul Europei au precedat deschiderea oficială a acțiunii de Rusalii - Pfingsaktion, iar credincioșii din Germania au primit un impuls special pentru a oferi sprijinul lor în favoarea proiectelor promovate de organizația Renovabis.

Participând alături de Josef Zycinski, arhiepiscop de Lublin, de Milan Chautur, episcop greco-catolic din Slovacia și de reprezentanții celorlalte Biserici din Bosnia Herțegovina, Cehia etc. la manifestările ce s-au desfășurat în diferite centre parohiale, în școli, primării și instituții, și întâlnind rând pe rând jurnaliști și sponsori, am încheiat toată acțiunea de deschidere a programului Pfingsaktion prin celebrarea pontificală din domul din Münster prezidată de episcopul locului, dr. Reinhard Lettmann. Celebrarea s-a bucurat de o mare participare, iar lucrarea de sensibilizare a populației din Germania a pornit sub auspicii binecuvântate, întrucât imediat după aceste inițiative, o ploaie binecuvântată și așteptată de atâta timp s-a declanșat în întreaga Germania.

Rămânând în comuniune cu directorul organizației Renovabis, pr. Dietger Demuth, și cu tot colectivul ce-l ajută în această operă caritativă, sperăm ca întreaga generozitate a credincioșilor din Germania să se concretizeze într-o colectă semnificativă ce se va face în ziua de Rusalii în toate Bisericile și instituțiile creștine din întreaga Germanie.

Beneficiari ai multor proiecte promovate de Renovabis în România, în diferitele dieceze, peste 60 în ultimul an, aducem prinosul nostru de recunoștință poporului creștin din Germania, Conferinței Episcopale Germane și, în chip deosebit, episcopului de Münster, dr. Reinhard Lettmann, un prieten de ani al Bisericii noastre de Iași și un mare și generos susținător al activităților noastre administrative și pastorale și îi asigurăm pe partenerii noștri din Germania de rugăciunile noastre recunoscătoare.

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat