Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Poiana Micului și Solonețul Nou: În pelerinaj la Cacica

Un grup de credincioși din parohiile Poiana Micului și Solonețul Nou, împreună cu pr. Gabriel Bucur, parohul comunității romano-catolice din Poiana Micului, au mers în pelerinaj la Cacica în ziua de 5 mai 2007.

Luna mai este luna închinată, printr-o veche tradiție, Sfintei Fecioare Maria. În bisericile noastre, în această lună, altarele Sfintei Fecioare se umplu de flori, credincioșii participă la celebrările mariane, la rugăciuni și cântări, lăudând-o, aducând mulțumire lui Dumnezeu și implorându-i haruri prin mijlocirea Neprihănitei. Acestea se desfășoară și în Parohia Poiana Micului.

Anul acesta, am făcut ceva deosebit. Am participat, la 5 mai, la un pelerinaj la Sanctuarul Diecezan închinat Sfintei Fecioare de la Cacica, în urma inițiativei Centrului Diecezan pentru Pelerinaje. Și am făcut cu adevărat un pelerinaj, pentru că am mers și ne-am întors pe jos.

Nu a contat că plecarea a avut loc o dată cu apariția soarelui, copii, tineri, adulți și chiar un veteran, trecut de 70 de ani ne-am avântat prin frumoasele păduri ale Bucovinei. Începutul a fost frumos... admiram peisajul. Pădurea exploda de un verde crud chiar sub ochii noștri. Crenguțele căzute la pământ se sfărâmau parcă sub pașii noștri. A fost mai greu până în vârf... la vale parcă pluteam. Ne întovărășea și susurul apei năzdrăvane care se strecura subtil pe lângă pietricele.

După ce ne-am revenit din urcușurile și coborâșurile muntelui, am putut să mai și cântăm trezindu-ne deodată la mijlocul drumului, după 90 de minute de mers, unde ne-am întâlnit cu credincioșii din filială, Pleșa și cu cei din Solonețul Nou, după care am continuat pelerinajul, în atmosferă de rugăciune și cântare.

Am regăsit-o pe Sfânta Fecioară la Cacica. Programul stabilit a fost un moment de regăsire și față de noi, celebrarea penitențială ajutându-ne în acest fel. Ne-am pregătit pentru sfânta Liturghie recitând rozariul, spovedindu-ne, pr. Ioan Tamaș fiind pe baricade.

În cadrul sfintei Liturghii, pr. Lucian Abalintoaiei, impresionat de pelerinajul nostru peste dealuri, a scos în relief că viața este un pelerinaj spre împărăția lui Dumnezeu. Ne mai împiedicăm, singuri sau ne ajută alții, cădem, ne ridicăm, dar important este să nu ne descurajăm, ci să continuăm. Iar Sfânta Fecioară este aceea care ne poate ajuta în această călătorie pământească.

După ce ne-am întărit sufletește, am dat și trupului nostru ceva merinde, după care am celebrat calea crucii pe ulițele satului, încheind pelerinajul nostru la Cacica cu binecuvântarea finală din cadrul adorației cu Preasfântul Sacrament unde ne-a fost călăuză pr. Șerban Manole.

Am plecat de la Cacica mai îmbogățiți, mai fericiți, mai aproape unii de alții, mai aproape de Dumnezeu, prin mijlocirea Preacuratei, deciși că continuăm efortul zilnic de sfințenie.

Se spune că drumul spre casă este mai scurt, mai ușor... De data aceasta, parcă spre părere de rău, picioarele erau mai greoaie, răspundeau mai greu la comenzi. Dar după 200 de minute eram la casele noastre, chiar dacă extenuați, dar cel puțin fericiți pentru așa o manifestare de credință.

Haideți cu toții la Maria!

Pr. Gabriel Bucur


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat