Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Zi românească

Comunitatea credincioșilor romano-catolici din Londra au sărbătorit duminică, 6 mai 2007, o zi românească cu titlul "Romanian Day 2007", în Parohia "St. Sebastian & St. Pancras" în care se celebrează sfânta Liturghie în fiecare duminică. Motoul acestei zile a fost: "Trăim și muncim în aceeași comunitate".

Scopul organizării acestei zile, ce se dorește a fi prima dintr-un început de tradiție aici în luna mai, luna sfintei Fecioare Maria, a fost unul cu dublu sens: în primul rând de a aduce, ca un balsam sufletesc, o mică alinare a dorului de casă al românilor de aici, de îmbărbătare și speranța spre mai bine, precum și spre păstrarea legăturilor sufletești cu tradiția și obiceiurile noastre dragi. În al doilea rând de a ne face cunoscuți în mijlocul comunității englezești, în cadrul căreia ne desfășurăm activitatea, și altfel decât ne "zugrăvește", aproape zilnic presa britanică. Să ne cunoască așa cum suntem, să vadă cu ochii lor. Și a mai fost un motiv, acela de a mulțumi comunității care ne găzduiește și de a arăta că nu dorim să formăm enclave etnice, ci să ne integrăm în viața socială, economică și spirituală de aici, aducându-ne totodată și noi contribuția (și avem cu ce!) la dezvoltarea societății de aici. Ce le-am oferit noi? Ospitalitate, voioșie, zâmbet, muzică populară, și puțin din vestitele bucate și vinuri românești (acestea după puținele noastre posibilități, dar din toată inima).

Oaspeți au fost credincioșii din parohie, vecinii și prietenii din zonă, de diferite naționalități, religii, de pe diferite continente.

Apoi am fost onorați cu prezența PS Bernard Longley, episcopul auxiliar de Wesminster, pr. Austin Garvey, pr. David Williamson, și alți confrați preoți catolici, dar și de alte confesiuni. De asemenea, au mai participat Barry Gardiner, parlamentar laburist, Atik Malik, consilierul local, membri ai Ambasadei României în Marea Britanie, reprezentanți ai poliției locale și mulți alți invitați.

Dacă a fost o reușita? După toate emoțiile prin care am trecut, rugăciunile, truda și mult suflet, trebuia să iasă bine. Și mulțumim lui Dumnezeu ca așa a fost!

La început mai reticenți sau reținuți, oaspeții noștri s-au lăsat cuprinși de atmosferă și mai apoi voia bună și zâmbetele erau la tot pasul!

La final, după o zi obositoare, dar frumoasă, au venit și aprecierile oaspeților! "Thank you" adică mulțumim și cea mai des pusă întrebare "Pe când din nou o astfel de zi?", și dacă se poate cât mai curând! Felicitați fiind de toți și cu inima plină de bucurie ne-am simțit mândri că suntem români și am uitat pentru câteva ore de neajunsuri, umilințe și greutăți!

Sperăm ca acum când vom merge să ne înscriem copiii la școli sau când vom avea nevoie de unele acte de la autorități, nu vor mai zice: "A, români, cei ce dorm în Hyde Park sau spală parbrize în intersecții, ori alte lucruri neplăcute", ci "Da! Români care știu să fie ospitalieri, știu să ofere, să muncească din greu, cu frică de Dumnezeu și care știu și să se bucure de viață!".

E doar un mic pas, un început care poate să ducă spre mai bine și spre o acceptare aici mai ușoară și pentru un sprijin moral în demersurile noastre!

Zi românească la Londra! E prima aici! O reușită, pentru care cu toții am trudit din greu dintr-un lung șir de succese, sperăm pentru toți cei de aici!

Pr. Robert Mățău


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat