Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sibiu: Conferința "Organizațiile Caritas într-un context majoritar ortodox"

Sibiul a găzduit în perioada 1-5 mai 2007 conferința cu tema "Organizațiile Caritas într-un context majoritar ortodox". Conferința a fost organizată de Confederația Caritas România în parteneriat cu Caritas Franța și s-a dorit să fie o pregătire pentru Cea de-a III-a Adunare Ecumenică ce va avea loc tot la Sibiu în septembrie anul acesta.

Au fost prezenți reprezentanți ai organizațiilor Caritas din România, Bulgaria, Serbia, Grecia, Georgia, Republica Moldova și Rusia, precum și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Catolice din România.

Conferința a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea directorului Academiei evanghelice Sibiu - dr. Henkel Jurgen, din partea președintelui Caritas România - pr. Egidiu Condac, din partea președintei Caritas Europa - Cristina Loghin, din partea episcopului responsabil cu sectiunea socială din partea Conferinței Episcopilor din România - PS Jeno Schonberger, și din partea Mitropoliei ortodoxe Sibiu - pr. Vasile Mihoc.

Scopurile conferinței au fost prezentate de pr. Antoine Sondag, reprezentantul Caritas Franța, și anume:

  1. vizibilitatea Caritasului în Europa

  2. ascultarea unor specialiști catolici și ortodocși

  3. reflexie pornind de la Adunarea ecumenică de la Graz din 1997

  4. contribuția Caritas pentru Cea de-a III-a Adunare ecumenică din septembrie de la Sibiu

  5. recomandări către Caritas Europa.

Dna. Maria Keul, secretară pentru Adunarea ecumenică de la Sibiu din partea Conferinței Episcopale Europene, ne-a prezentat istoricul adunărilor ecumenice europene, provocările religiilor și migrației în Europa, precum și câteva reflexii privind contribuția creștinilor pentru construcția unei noi Europe.

Au fost prezentate apoi trăirea ecumenismului la nivel concret, prin proiecte sociale. Pr. Simion Săsăujan, directorul Asociației "Sf. Nicolae" din Sibiu, a prezentat activitatea concretă a asociației, iar Mihaela Condac, coordonator proiecte de intervenții în situații de urgență, a prezentat proiecte de intervenții implementate după inundațiile din 2005 în comunități ortodoxe.

O surpriză plăcută a fost prezența arhiepiscopului de Moscova, PS Tadeusz Kondrusievicz, care a prezentat istoria Bisericii Catolice în Rusia, precum și situația actuala a Bisericii și a organizațiilor Caritas.

Părintele Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Romano-Catolic din Iași, a prezentat Carta Ecumenica semnată la Strassbourg în anul 2001, punând accent pe cele trei forme de exercitare a ecumenismului: mărturia, liturgia și diaconia manifestată prin gesturi concrete de ajutor social.

A fost prezentată apoi dimensiunea caritativă în ortodoxie, de către pr. conf. dr. Ioan Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, care a dat trei dimensiuni carității:

  • caritatea ca un atribut prin care Dumnezeu se revelează

  • caritatea ca o lucrare fundamentală a Bisericii

  • caritatea ca trăsătură comună a confesiunilor creștine.

Spre final au fost organizate două ateliere de lucru cu scopul de a individualiza proiecte comune, având două teme principale: proiecte pentru persoane cu dizabilități și proiecte de îngrijire la domiciliu.

Conferința s-a încheiat cu scrierea unei declarații comune, care va fi prezentată la Caritas Europa, dar și participanților celei de-a treia adunări ecumenice din luna septembrie.

Mihaela Condac


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat