Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Înmormântarea fr. Iosif Buzău, OFMConv.

În Parohia Romano-Catolică din Hălăucești, miercuri, 2 mai 2007, la ora 10.30, s-a celebrat sfânta Liturghie și ritualul înmormântării fratelui Iosif Buzău, care a trecut la cele veșnice în ziua de 29 aprilie.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de pr. provincial Ion Ciuraru și au concelebrat circa 50 de preoți. Alături de studenții de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, frații novici de la Prăjești și elevii de la Liceul Franciscan din Roman, au participat mulți credincioși din Hălăucești precum și din Rotunda, locul de naștere al fratelui Iosif Buzău, dar și din alte localități.

Pr. Mihai Afrențoae, guardianul Comunității Franciscane "Sf. Francisc de Assisi" din Roman, la predică, a evidențiat mai multe calități creștinești, fraterne și umane ale fratelui Iosif Buzău, printre aceste amintim: credința profundă și consecventă, fidelitatea față de profesiunea călugărească, ascultarea, simplitatea, dorința de a-i ajuta pe cei din jur, mai ales pe copii și pe elevii seminarului, bucuria, speranța, spiritul de glumă etc. Pr. Mihai a mai subliniat că fratele Iosif Buzău a fost conștient până în ultima clipă înainte de a trece la cele veșnice.

De asemenea, înainte de încheierea sfintei Liturghii, părintele provincial a ținut să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut Provinciei Franciscane Conventuale din România prin fratele Iosif Buzău, și a subliniat că fratele Iosif rămâne, pentru confrații și credincioșii care l-au cunoscut, un exemplu de dăruire, simplitate, fraternitate, fidelitate și ascultare.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași, deoarece nu se afla în țară, a fost reprezentat de pr. Isidor Mocanu, care, pe lângă condoleanțele transmise în numele Excelenței sale, a amintit că împreună cu PS Gherghel l-a vizitat pe fr. Iosif Buzău cu doar câteva ore înainte de moartea sa și a rămas marcat de faptul că fratele Iosif era total conștient și senin, a discutat cu PS Petru care i-a dat și o binecuvântare specială.

După sfânta Liturghie a urmat procesiunea spre cimitirul parohial din Hălăucești și ritualul înmormântării.

În secțiunea "Album foto" de pe www.ofmconv.ro se găsesc și fotografii de la înmormântarea fratelui Iosif Buzău.

* * *

Fr. Iosif Buzău, OFMConv.
(28 iulie 1912 - 29 aprilie 2007)

  • 1912 - La 28 iulie se naște Iosif Buzău, în localitatea Rotunda (NT).

  • 1929 - Merge la Conventul Franciscan din Săbăoani cu dorința de a deveni frate franciscan conventual.

  • 1931 - Începe noviciatul la Săbăoani, însă după trei luni este trimis la Galați, deoarece aici era nevoie de un frate.

  • 1932 - Revine la Săbăoani, unde rămâne până în anul 1934, când este încorporat în serviciul militar, pe care l-a satisfăcut la Bacău.

  • 1935 - După stagiul militar, în luna noiembrie, se întoarce la Săbăoani, unde rămâne până în anul 1939.

  • 1937-1938 - Face noviciatul și, în luna decembrie 1939, după ce face și trei luni de concentrare, este trimis din nou la Galați.

  • 1941-1948 - Este supraveghetor și apoi colaborator în formarea elevilor din Gimnaziul Franciscan de la Hălăucești.

  • 1942 - La 4 octombrie depune și profesiunea perpetuă, la Săbăoani.

  • 1948 - O dată cu naționalizarea școlilor și cu suprimarea ordinelor și institutelor călugărești în România, după instaurarea dictaturii comuniste, fr. Iosif Buzău, inițial în luna octombrie este trimis în parohia din Adjudeni, apoi, la 29 noiembrie 1948 în Parohia Târgu Trotuș, unde rămâne trei ani, îndeplinind diferite activități gospodărești, îngrijirea bisericii, precum și cateheze pentru copii.

  • 1951 - Merge la Fălticeni pentru a-l ajuta pe pr. Anton Roca. După un an merge în Parohia Focșani pentru a-l ajuta pe pr. Iosif Krassler, care era singur și avea mare nevoie de ajutor.

  • 1959 - Pr. Krassler fiind numit paroh de Rădăuți, îi cere fratelui Buzău să meargă cu el în noua parohie. La Rădăuți fratele Buzău rămâne 15 ani, până în anul 1974, când pr. Krassler pleacă definitiv în Germania.

  • 1974 - Neavând unde merge și dorind să rămână fidel profesiunii sale călugărești, se retrage la Piatra Neamț, la doi nepoți, dar este disponibil și ajută în diferite activități în parohia de aici.

  • 1989 - După evenimentele din decembrie fratele Buzău se reîntoarce în sânul familiei franciscane.

  • 1991 - Este trimis la Târgu Trotuș, unde rămâne aproape doi ani.

  • 1993 - La 1 februarie primește obediență pentru a merge la Seminarul Franciscan din Roman, unde avea să fie de mare ajutor în formarea seminariștilor. Din anul 1993 și până în momentul morții, fratele Buzău rămâne la Roman, fiind un punct de referință și de încurajare pentru elevii și studenții Seminarului și respectiv Institutului Teologic franciscan. Viața creștinească și de fraternitate trăită cu simplitate și bucurie de fratele Iosif Buzău rămâne pentru cei care l-au cunoscut un model și o încurajare.

  • 2007 - În seara de 29 aprilie Domnul îl cheamă la cele veșnice pe fratele Iosif Buzău, după ce, doar cu câteva ore înainte, a fost vizitat și de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.

În urmă cu câțiva ani, în testamentul său, fratele Iosif Buzău scria: "Mulțumesc din suflet bunului Dumnezeu că m-a creat ca să-l pot iubi cât voi mai fi pe acest pământ și apoi să-i cer milă și să-l văd sus în fericirea cea veșnică!".

Pr. Antonel-Aurel Ilieș


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat