Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a celebrat marți, 1 mai 2007, la ora 07.30, o sfântă Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel. S-au adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru împlinirea a 17 ani de când păstorul diecezei a fost sfințit episcop.

Au fost prezenți ÎPS Edmund Farhart, nunțiu apostolic la Viena, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, pr. Iosif Antoci, paroh la Parohia "Trupul și Sângele Domnului" din Viena, preoți de la catedrală, surori de la Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" (care au animat și Liturghia prin cântarea lor), numeroși credincioși.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit lui Dumnezeu la sărbătorirea acestui aniversar, evocând consacrarea sa ca episcop de către cardinalul Angelo Sodano.

În cadrul predicii PS Anton Coșa a subliniat "necesitatea comuniunii, condiție esențială de a fi Biserică". Evocând exemplul de comuniune dintre Isus și Tatăl, în care Cristos, bunul păstor, în legătură de comuniune cu Tatăl, înființează Biserica - instrument de salvare pentru poporul lui Dumnezeu, a expus modelul de urmat pentru orice păstor - în comuniune cu Cristos și cu Tatăl -, pentru continuarea operei lui Isus și edificarea Bisericii. Astfel, condiția esențială este de a fi în comuniune. Biserica ori este comuniune ori nu este Biserică. Păstorul cel bun este acela care, fidel în misiunea sa, conduce turma spre Tatăl. "Păstorul diecezei noastre, a mai afirmat PS Anton, continuă misiunea încredințată de Biserică și rămâne mereu fidel acestei misiuni și datorită legăturii pe care o are cu noi prin rugăciunea reciprocă".

Cuvântul de mulțumire al PS Petru Gherghel a fost pus sub semnul evenimentelor din istorie care ne unesc, subliniind prezența ÎPS Edmund și legăturile stabilite cu Biserica din Austria.

La rândul său, ÎPS Edmund și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această celebrare, accentuând faptul că România este un spațiu în care s-a verificat, în timp, fidelitatea față de Biserica instituită de Cristos. A motivat participarea sa la acest moment și datorită susținerii pr. Iosif Antoci, care își desfășoară activitatea pastorală într-o comunitate din Viena.

După terminarea sfintei Liturghii, în fața catedralei, PS Petru și ÎPS Edmund s-au întreținut cu cei prezenți la această celebrare de mulțumire, au împărțit amintiri, iar credincioșii l-au felicitat pe păstorul nostru și i-au oferit flori.

ÎPS Edmund Farhart a vizitat apoi noua catedrală, mitropolia, câteva mănăstiri ortodoxe și a celebrat Liturghia de seară la Săbăoani. Miercuri, 2 mai, îi va întâlni pe studenții Institutului Teologic din Iași.

Iulian Roca


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat