Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Administrarea Mirului în comunitatea românilor

Comunitatea românilor din Roma s-a îmbrăcat duminică, 29 aprilie 2007, în haine de sărbătoare pentru a celebra sărbătoarea primirii Duhului Sfânt, din mâinile PS Aurel Percă.

Anul acesta s-a administrat sacramentul Confirmațiunii în cele două biserici principale: Grotte Celoni (Casilina) și Campitelli (Piața Veneția). La ora 12.00 episcopul și preoții prezenți în cetatea eternă s-au deplasat la biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Grotte Celoni. Biserica era neîncăpătoare, iar candidații așteptau cu nerăbdare revărsarea Duhului Sfânt.

În calitate de responsabil al pastorației românilor catolici din Roma, în cuvântul de deschidere, pr. Isidor Iacovici a afirmat: "Suntem aici ca într-o adevărată parohie românească, o biserică nu prea mare, nici prea mică, dar suficientă să-i primească pe românii care pentru un timp vor locui pe aproape sau mai departe. Aici vor intra să se bucure cu cei ce se bucură și să se întristeze împreună cu cei ce sunt în suferință. Aici vor putea să-și plângă propriile păcate și să primească pacea, să participe la sfânta Liturghie și la sacramente, să se adune pentru marile sărbători ale anului liturgic. Aici vor veni să-și boteze copiii, să se căsătorească, să primească mirul și să-și întâmpine păstorul așa cum facem noi astăzi. Bine ați venit, Preasfințite, în mijlocul nostru al celor din zona Casilina. Vă așteptăm de mult, ne-am pregătit, și astăzi suntem bucuroși că ne-ați deschis ușa. Păstorul cel bun își vizitează turma. Chiar dacă de mult suntem plecați de acasă, v-am recunoscut vocea, oițele bune s-au adunat în staul să vă asculte sfatul. Cei 27 de copii și tineri s-au pregătit serios pentru întâlnirea lor cu episcopul de Iași care astăzi se va ruga pentru ei, pentru familiile lor și pentru toată comunitatea noastră. Vă rugăm să înălțați o sfântă rugă spre ceruri și să-l implorați pe Duhul Sfânt să coboare peste noi toți și într-un chip special asupra candidaților pentru sfântul Mir".

După ce am retrăit evenimentul Rusaliilor, ne-am îndreptat către biserica "Santa Maria in Campitelli" din Piața Veneția pentru a doua sfântă Liturghie și celebrare a sacramentului Mirului. În discursul de bun venit s-a accentuat semnificația prezenței episcopului în mijlocul turmei. Această turmă este departe de casă, dar nu îndepărtată, este printre străini, dar nu străină. Apoi a fost adresată invitația de a-l invoca pe Duhul Sfânt care să coboare cu cele șapte daruri sfinte, asupra copiilor, asupra familiilor lor și asupra întregii comunități pe care să o întărească, să o sfințească și să o binecuvânteze.

În cadrul predicii, Excelența sa a vorbit despre rolul Duhului Sfânt în viața creștinului. După un scurt dialog cu tinerii candidați, a scos în evidență importanța mărturiei în favoarea lui Cristos, într-o lume adesea lipsită de valori și de o trăire autentică a vocației creștine.

Experiența Rusaliilor să ne întărească pe toți în credință, speranță și dragoste și să ne ajute să-l mărturisim cu convingere pe Cristos, bunul păstor și Mântuitorul lumii. Iar Duhul Sfânt să ne călăuzească la tot adevărul, să ne confirme în mărturie și să ne sfințească neîncetat.

Pr. Isidor Iacovici

Pentru a vizualiza imagini vizitați galeria foto a sitului www.romcatroma.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat