Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Rugăciuni în amintirea papei Ioan Paul al II-lea

În catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a avut loc luni, 2 aprilie 2007, începând cu ora 19.30, o oră de rugăciune organizată în amintirea papei Ioan Paul al II-lea, primul papa polonez din istorie. Privegherea a fost organizată de părintele vicar Cristinel Farcaș împreună cu tinerii din parohie.

În cadrul orei de rugăciune au participat copii, tineri, adulți și bătrâni alături de care au fost pr. Cristinel Farcaș și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Toți împreună au comemorat doi ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea.

În timpul privegherii au existat mai multe momente, printre care prezentarea contextului în care s-a născut papa Ioan Paul (un moment de mulțumire adresat mamei lui, Emilia), apoi un alt moment a fost rugăciunea rozariului în care s-au meditat misterele de lumină. La final a avut loc o prezentare a aspectelor importante din viața papei, prezentare care s-a încheiat cu câteva cuvinte adresate de PS Petru Gherghel celor prezenți în Biserica.

În prima parte a privegherii pr. Cristinel Farcaș a făcut o introducere cu privire la personalitatea papei, la impactul pozitiv pe care l-a avut în rândul oamenilor, dar mai ales în rândul tinerilor. "A plecat în 2005 dintre noi, însă a rămas ca un prieten. Ultimele cuvinte pe care le-a rostit au fost adresate tinerilor. Le-a vorbit și i-a îndemnat la bucurie". Părintele a ținut să mulțumească lui Dumnezeu, în numele tuturor, pentru marele dar pe care l-a făcut omenirii, lăsând să se nască pentru noi un om al dialogului, un om al iertării, un om al suferinței, un om al rugăciunii. "Papa Ioan-Paul al II-lea a avut o istorie care l-a făcut mai asemănător cu Isus Cristos. Să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat șansa de a fi cunoscut pe acest papă al tinerilor".

Cel de-al doilea moment a fost tot unul de mulțumire, însă de această dată o mulțumire adresată mamei lui Karol Wojtila, Emilia.

Cu ajutorul unui videoproiector și al unor materiale realizate în Power Point, cei prezenți în biserică au putut vedea și cunoaște circumstanțele în care s-a născut papa, în ce condiții trăiau oamenii în acele vremuri, cât de afectați erau de situația critică declanșată de Primul Război Mondial și cât de greu era pentru o femeie să păstreze un copil în cazul în care rămânea însărcinată.

Tinerii, adulții, bătrânii care erau în biserică au aflat din materialul prezentat că în ciuda vârstei înaintate, a sănătății șubrede, dar mai ales a nesiguranței și fricii declanșării unui nou război, Emilia s-a hotărât să dea viața celui de-al treilea fiu pe care l-a numit Karol, un fiu căruia milioane de oameni, tineri și bătrâni i-au strigat de fiecare dată când vizita țările și orașele lumii: "Ioan Paul II, lumea te iubește!"

Referitor la păstrarea unui copil atunci când Dumnezeu ți-l dă, unul dintre slide-urile cuprinse în materialele de prezentare spunea : "Din iubire față de Dumnezeu, dacă aștepți un copil sau când Dumnezeu va vrea să ți-l dăruiască, să nu-l refuzi. Ți-ai face rău ție însuți, familiei tale, fiului tău și lumii întregi. Cine știe ce plan are Dumnezeu cu fiul tău".

Următorul moment a fost rugăciunea rozariului, închinată Fecioarei Maria în care s-au meditat misterele de lumină. Înaintea începerii rozariului, pr. Cristinel Farcaș a spus câteva cuvinte despre legătura și apropierea pe care a avut-o papa față de Maica Domnului, despre cum au luat naștere misterele de lumină. "Mama lui Ioan Paul a murit când el avea 9 ani. Chiar dacă a pierdut-o pe mama lui, a avut totuși o mamă cereasca, pe Maria. "Totus tuus", aceasta a fost deviza pontificatului său, "Cu totul al tău", adică al Sfintei Fecioare Mariei".

Tinerii și cei prezenți în biserică s-au rugat, au meditat, au cântat Mariei pentru a slăvi măreția, sfințenia ei, grija pe care a avut-o față de papa Ioan Paul al II-lea care, așa cum spunea pr. Cristinel, a lăsat multe învățăminte concrete pe acest pământ: "să știm să cerem iertare, să-i iubim necondiționat pe toți, să apărăm demnitatea umană și viața, să știm să suferim și să știm cum să acceptăm și să suportam răul, să ne abandonăm și să iubim ca fii pe Mama lui Isus, să căutam și să apărăm fără osteneală pacea, să rămânem absolut fideli propriului rol, să avem certitudinea adevăratei bucurii în Cristos".

După rozariu, participanții la comemorarea celor doi ani de la moartea Sfântului Părinte au urmărit câteva momente importante din viața papei. Înainte de a vedea imaginile care rulau cu ajutorul videoproiectorului, pr. Cristinel a povestit celor de față, despre minunea pe care papa a făcut-o unei călugărițe care suferea de aceeași boala de care suferea și el: boala Parkinson. "Papa Ioan Paul nu doar s-a rugat, dar a și acționat. Rugăciunea invita la acțiune", a subliniat pr. Cristinel.

În cadrul prezentării au fost accentuate mai multe aspecte din viața papei. Credincioșii au primit mesajul Sfântului Părinte, chiar dacă acesta a fost adresat indirect: "Deschideți larg porțile inimii voastre lui Cristos, nu vă fie teamă!". Credincioșii s-au rugat în cadrul privegherii așa cum a cerut însuși papa pe data de 6 iulie 2003 în piața "San Pietro". "Doar așa reușesc să merg mai departe, doar cu ajutorul forței pe care rugăciunea mi-o dă, din partea celor care se roagă pentru mine."

La finalul acestei prezentări PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a felicitat inițiativa organizării unei asemenea rugăciuni, rugăciune ce duce la unirea cu alți creștini, care de asemenea se roagă în amintirea papei Ioan Paul al II-lea.

PS Petru Gherghel a ținut să facă o mărturie personală cu privire la un lucru care l-a marcat cu privire la papa. "Am participat la patru sinoade ale episcopilor în care papa a stat mereu în mijlocul nostru. Și ce făcea papa Ioan în timp ce asculta? Stătea mereu cu rozariul în mână... Nu-l vedeai niciodată fără rozariu în mână. Un gest surprinzător". Pe lângă această mărturie PS Gherghel a spus că rozariul este cartea de identitate a creștinului catolic, a tânărului, cartea cu care te poți prezenta oriunde, cu care poți ajunge ușor la Dumnezeu. "Dacă vrei să te întâlnești cu Dumnezeu, folosește-te de Maria. Arma creștinului catolic este rozariul".

PS Gherghel a mai povestit cum zeci de mii tinerii s-au adunat să se roage rozariul înainte ca papa să-și încheie cursul vieții. "După ce au aflat că a murit, a urmat o tăcere după care toți au început să aplaude. Au intonat cântecul "Salve Regina" și papa de la fereastra cerului privea spre pământ".

Ora de rugăciune s-a încheiat cu o invitație din partea PS Petru Gherghel de a cânta, la fel ca acum doi ani, cântecul "Salve Regina" pe care toți l-au cântat ridicându-se în picioare și aplaudând la final.

Cei prezenți în biserică, copii, tineri, adulți, bătrâni au conștientizat ideea că adevărata stâncă pe care Cristos a pus Biserica celui de-al treilea mileniu este papa Wojtyla, noul sfânt în cer, de unde va continua să lucreze pentru binele oamenilor.

Iulia Benchea


 

lecturi: 47.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat