Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Exerciții spirituale la Centrul "Xaverianum"

Ca în fiecare an, Centrul "Xaverianum" din Iași a organizat și în 2007 trei zile de reculegere pentru tineri, în perioada 23-25 martie. Anul acesta au participat la zilele de reculegere aproximativ 50 de tineri din Iași, Săbăoani și București.

Întâlnirea a început cu rugăciunea comună, în stil Taizé și s-a încheiat cu adorarea sfintei cruci, fiecare având posibilitatea să adore în mod personal crucea și să așeze la picioarele lui Cristos toate gândurile, preocupările, suferințele și bucuriile sale.

Sâmbătă, programul a început cu o scurtă rugăciune, după care pr. Marius ne-a oferit câteva teme de meditație. Citind In 13,1-17, am cerut harul ca Isus să ne ajute să ne apropiem de gândurile sale, de a fi mai aproape de inima sa și de a ne da puterea de a pune mâinile acolo unde el a pus, de a face ceea ce el a făcut.

Pentru aceasta și pentru a-l înțelege mai bine, părintele ne-a propus ca experiment gestul spălării picioarelor, atât practic, cât și contemplat mai târziu. Fiecare a avut deci posibilitatea de a se identifica cu Isus, dar și cu sfântul Petru, prin acest gest atât de semnificativ și de mișcător.

O altă temă a fost cea a semnului sfintei cruci. De multe ori îl facem, dar fără a-l mai conștientiza. Acest semn este de fapt o binecuvântare primită de la Tatăl, în numele lui. Iar crucea, simbol al credinței, este și simbol al puterii. Datorită ei, Isus a găsit curajul de a se ridica de trei ori și de a merge mai departe, în drumul său spre Tatăl. Această cruce ar trebui să fie un imbold și pentru viața noastră.

În partea a doua a zilei, pr. Henryk ne-a propus să medităm despre suferință, atât suferința lui Isus, cât și suferința din viața noastră. Am înțeles că suferința este în primul rând un drept al fiecăruia și nu numai o necesitate pentru mântuirea noastră. Ea constituie, alături de fericire, o parte integrantă a vieții noastre pământești. Suferința are un sens, chiar dacă nu este imediat înțeles, iar cea mai mare suferință ar fi aceea a nonsensului în viață. Fericirea veșnică nu trebuie căutată în lumea această, ci trebuie să ne pregătim pentru a fi vrednici de cea viitoare. De asemenea, am meditat și asupra ultimelor șapte cuvinte ale lui Isus, rostite înainte de moarte.

Meditațiile au fost urmate de discuțiile în grupuri mici, în care fiecare a împărtășit celorlalți propriile trăiri și gânduri referitoare la temele date. Sâmbătă seara, caracteristic întâlnirilor Taizé, rugăciunea s-a încheiat cu sărbătoarea luminii, a Învierii, urmată de cântece de laudă și bucurie.

Duminică ne-am oprit asupra uneia dintre poruncile lăsate de Isus, exemplificată în 1Cor 13,1-13: iubirea. Felurile și autenticitatea care ar trebui să fie în fiecare manifestare a ei.

Apoi am participat cu toții la sfânta Liturghie, mulțumindu-i Domnului pentru bogăția de haruri cu care ne-a binecuvântat.

Exercițiile spirituale s-au încheiat cu o scurtă evaluare la care fiecare a încercat să răspundă la întrebarea: "Cu ce bagaj plecăm acasă?". Răspunsurile au fost diverse și profunde în același timp iar două cuvinte au fost pronunțate de către cei mai mulți dintre noi: liniștea (atât cea exterioară cât, și mai ales, pacea interioară) și bucuria.

Îi mulțumim Domnului pentru toate darurile primite, pentru toate semințele sădite în sufletele noastre și pentru toate căile pe care le găsește de a comunica cu fiecare dintre noi. De asemenea, mulțumim tuturor acelora care au făcut posibilă realizarea acestor exerciții spirituale.

Oana Gabor și Cristina Budău


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat