Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman

După ce cu o săptămână înainte vizitase Parohia Romano-Catolică "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, episcopul de Iași, PS Petru Gherghel, a mers din nou la Roman, între 24 și 25 martie 2007 pentru vizita pastorală în a doua mare parohie din Roman, cu hramul "Inima Neprihănită a Mariei".

Vizita canonică a Preasfințitului Petru Gherghel a început sâmbătă, 24 martie, la ora 17.00, când Excelența sa, însoțit de către pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus, și de pr. Bogdan Herciu, profesor de filozofie la Institutul Teologic din Iași, a sosit în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman.

Toată comunitatea era deja prezentă în fața bisericii, așteptându-l pe păstorul diecezei, chiar dacă timpul nu era prea favorabil.

După salutul de bun venit și după primirea făcută de credincioșii comunității, împreună cu pr. paroh Cristian Lucaci, toți au intrat în biserică. A urmat o celebrare a Cuvântului, după care Preasfințitul a condus rugăciunea Sfântului Rozariu; misterele fiind recitate de către copii, adulți și de o persoană consacrată.

În timpul sfintei Liturghii, episcopul, împreună cu alți preoți, au stat la dispoziția credincioșilor care au dorit să se spovedească. După Liturghie, episcopul a făcut o vizită la Surorile Iosefine care activează pe teritoriul parohiei și ajută la catehezele săptămânale cu copiii.

Duminică dimineață, în a doua zi a vizitei canonice, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie a copiilor de la ora 9, prilej deosebit de a li se adresa. După Liturghie, Preasfințitul i-a întâlnit, în cadrul catehezei, pe copiii din parohie, încurajându-i să stea mereu aproape de Cristos, de Biserică, pentru că ei sunt bucuria părinților și a comunității.

La ora 11.00, Excelența sa a celebrat sfânta Liturghie pentru întreaga comunitate împreună cu preoții comunității și cu alți preoți oaspeți. În cadrul sfintei Liturghii s-a adresat comunității pornind de la mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, cu ocazia Postului Mare: "Să ne îndreptăm privirea cu mai multă intensitate, în acest timp de pocăință și de rugăciune, spre Cristos răstignit, care murind pe Calvar, ne-a revelat iubirea lui Dumnezeu". După Liturghie, episcopul i-a întâlnit pe membrii Consiliului Pastoral Parohial pe care i-a încurajat să fie colaboratori activi în desfășurarea activităților pastorale din comunitate. Tot pe teritoriul acestei parohii este și comunitatea părinților iosefini care se ocupă cu pastorația tineretului și pe care episcopul i-a vizitat.

La ora 17.30, Preasfințitul împreună cu întreaga comunitate au celebrat Calea crucii. A urmat sfânta Liturghie a tinerilor celebrată de pr. Isidor Mocanu împreună cu mai mulți preoți. În timpul sfintei Liturghii Preasfințitul a stat la dispoziția celor care au dorit să se mărturisească.

La sfârșitul sfintei Liturghii, episcopul diecezei a încheiat cu o rugăciune după intenția Sfântului Părinte pentru dobândirea indulgenței plenare și cu un îndemn adresat întregii comunități de a face ca mesajul postului să aducă roade în inimile tuturor.

După binecuvântare Excelența sa și-a exprimat dorința de a reveni cât mai curând în această comunitate pentru a consacra biserica.

În încheiere, pr. paroh Cristian Lucaci i-a mulțumit episcopului pentru prezența sa în comunitatea "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, dorindu-i mult succes în opera de apostolat și invitându-l și la alte evenimente din această comunitate.

Pr. Claudiu Robu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat