Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sprijină Caritas cu 2% din impozitul pe venit

În această perioadă, Centrul Diecezan Caritas Iași desfășoară o campanie de informare asupra prevederii privind direcționarea procentului de 2% din impozitul pe venit stabilită în Codul Fiscal. Prin această prevedere fiecare persoana care plătește impozit pe venitul global către stat poate direcționa un procent de 2% din acest impozit spre o organizație non-profit, așa cum este și Caritas.

Probabil unii dintre dumneavoastră cunosc activitatea și rezultatele noastre, poate că ați activat ca voluntari sau ați susținut într-un fel sau altul serviciile noastre. Însă pentru cei care ne știu într-o mai mică măsură, putem concluziona că după aproape 15 ani de ființare în cadrul Diecezei de Iași, organizația Caritas exemplifică într-un mod foarte clar misiunea socială a Bisericii și pune în practică în fiecare zi virtutea carității creștine.

În ultimii ani Centrul Diecezan Caritas Iași a dezvoltat o serie de proiecte în domeniul social, pe care încercăm să vi le prezentăm și dumneavoastră:

1. Biroul de Asistență Socială Caritas - este adresat persoanelor aflate în dificultate și are drept scop restituirea demnității umane și acompanierea persoanei aflate într-o perioadă dificilă din viață (sărăcie, marginalizare) până la eliberarea progresivă de cauzele care l-au adus în situația de a solicita ajutor, antrenând și societatea în această transformare completă a individului.

2. Centrul de Plasament "Sf. Iosif" - are scopul de a oferi suport emoțional, consiliere copiilor și familiilor acestora, suport educațional, dreptul individual la o dezvoltare fizică, psihică, morală și intelectuală și condițiile optime necesare traiului zilnic într-o instituție de tip rezidențial. Beneficiari sunt copiii proveniți din familii cu situații sociale deosebit de dificile.

3. Centrul de Resurse pentru Copii "Don Bosco" - este destinat sprijinirii familiilor aflate în dificultate prin susținerea educației copiilor acestora.

4. Atelierul de Tâmplărie pentru Tineri defavorizați - Bârnova - își propune ca scop obținerea autonomiei materiale și administrative a tinerilor aflați în dificultate.

5. Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoane cu Handicap - are scopul de a îmbunătăți nivelul de trai și integrarea în comunitate a persoanelor cu handicap;

6. Centrul de Îngrijire la Domiciliu - are scopul de a acorda asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care, prin condiția lor socială, fizică și/sau psihică, precum și a vârstei, sunt izolați la pat sau la domiciliu.

7. Programul de intervenție în caz de dezastre și calamități naturale - are ca scop principal oferirea de ajutor de urgență material și moral pentru persoanele sinistrate.

8. Porți de emigrare Caritas - își propune ca scop diminuarea numărului cetățenilor din județele Iași, Bacău și Neamț care doresc să emigreze ilegal și reducerea ratei emigrării ilegale și oferirea unui sprijin emigranților și familiilor acestora.

10. Biroul Antidrog - a debutat ca proiect în noiembrie 2006 cu scopul de a preveni și combate consumul de alcool, tutun și droguri în rândul tinerilor cu vârste între 12 și 25 de ani.

11. Biroul Atragere de fonduri - este destinat obținerii de fonduri pentru menținerea și dezvoltarea programelor și proiectelor Centrului Diecezan Caritas.

Toate aceste proiecte funcționează susținute prin proiectele scrise și înaintate finanțatorilor instituționali care acorda fonduri pentru domeniul asistenței sociale. Totuși, oricât de mult am dori să rezolvăm problemele celor care se adresează serviciilor noastre, ne lovim uneori de problema resurselor financiare existente. Donațiile pe care le primim de la susținătorii Centrului Diecezan Caritas Iași pot contribui la soluționarea unora dintre situațiile sociale grave pe care le identificăm în comunitatea noastră și care nu sunt prevăzute în cadrul proiectelor existente în momentul actual.

În acest sens, vă invităm și pe dumneavoastră să sprijiniți serviciile sociale pe care le oferim prin proiectele noastre în Dieceza de Iași și implicit să ajutați beneficiarii acestor servicii, cărora încercăm să le redăm demnitatea umană și să le oferim o viață mai senină. Știm că uneori e dificil să ajuți financiar, adeseori suntem puși în situația de a supraviețui și mai puțin de a trăi și de a ne îndeplini visurile. Totuși ajutorul pe care vi-l solicităm prin direcționarea procentului de 2% din impozitul pe venit nu implică contribuția dumneavoastră financiară. Acești 2% pe care îi datorați statului se pot redirecționa către organizațiile neguvernamentale precum Centrul Diecezan Caritas Iași. Este foarte simplu!

Dacă sunteți hotărâți să dați o mână de ajutor, tot ce trebui să faceți este să:

1. Obțineți Formularul 230 (dacă ați avut venituri doar din salarii) sau Declarația 200 (dacă ați avut venituri din surse alternative, precum cedarea folosinței bunurilor, traduceri etc.) de la Administrația Fiscală sau de la Centrul Diecezan Caritas Iași

2. Completați formularul cu datele personale, cu datele de identificare ale entității non-profit - în acest caz: Centrul Diecezan Caritas Iași, cod fiscal 4488681, cont bancar RO36BRDE240SV08119112400

3. Atașați Fișa fiscală, pe care o luați de la Departamentul de Contabilitate al instituției unde sunteți angajat

4. Depuneți formularul sau trimiteți-l recomandat prin poștă pe adresa Direcției Finanțelor Publice din localitatea în care aveți domiciliul până la 15 mai 2007.

Am reușit să facem lucruri frumoase cu ajutorul dumneavoastră și al acestei prevederi și în anii trecuți.

În 2005, Centrul Diecezan Caritas Iași a reușit să adune prin prevederea 1% suma de 100.000.000 lei vechi.

În 2006, 1% a devenit 2% și am primit prin generozitatea contribuabililor suma de 25.218 RON.

Ce s-a întâmplat cu banii dumneavoastră? Am încercat să redăm demnitatea umană și să îmbunătățim calitatea vieții unor categorii de persoane defavorizate precum: copii abandonați, copii și tineri cu risc mare de abandon școlar, persoane cu handicap, persoane vârstnice imobilizate la domiciliu, tineri care au părăsit centrele de plasament; am încercat să stimulăm implicarea voluntară în rezolvarea problemelor comunității și să recunoaștem meritele celor 534 de voluntari care au activat în cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași.

Vă mulțumim tuturor acelora care ați fost alături de noi, pentru implicarea și generozitatea de care ați dat dovadă. Ce vă putem oferi în schimb? E greu de spus, poate în primul rând ocazia de a obține confortul spiritual al celui care ajută pe cei aflați în nevoi, sentimentul utilității publice și satisfacțiile ce decurg din acestea sau un sincer "Mulțumesc!" pe care vi-l transmitem în numele beneficiarilor pe care îi ajutați!

Centrul Diecezan Caritas Iași
Str. Sărărie, nr. 134
700116-Iași
Tel. 0232/210085
Fax: 0232/217998
e-mail: contact@caritas-iasi.ro
http://www.caritas-iasi.ro
Cont în lei: RO36BRDE240SV08119112400 (BRD Iași)
Cont în EURO: RO94BRDE240SV06888962400 (BRD Iași)
Cod fiscal: 4488681


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat