Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman

Vizita canonică a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în Parohia Romano-Catolică "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman s-a desfășurat în zilele de 17 și 18 martie 2007.

În această parohie sunt circa 1200 familii catolice încredințate păstoririi părintelui paroh Dumitru Farcaș și părintelui vicar Mihail-Daniel Farcaș. Această parohie, fostă filială a Parohiei Tămășeni, la înființare, în 1952, avea circa 200 de familii, ajungând ca în deceniul al șaptelea al veacului al XX-lea să aibă circa 3000 de familii.

Acum au luat ființă încă trei parohii noii, Parohia "Sf. Tereza" fiind considerată parohia-mamă, motiv pentru care Preasfințitul Petru Gherghel a ținut să înceapă cu ea vizitele pastorale în municipiul Roman, jud. Neamț.

Sâmbătă, 17 martie, Preasfințitul a început vizita pastorală cu prezența la cea mai recentă casă cu persoane consacrate: Surorile Clarise, care își au sediul la intrarea în Roman venind dinspre Iași. Surorile Clarise sunt surorile ordinului al II-lea al sfântului Francisc din Assisi cu viață de clauzură. Pe Aleea Plopilor, la nr. 8, au o casă spațioasă, cu o dotare modernă, cu mult teren împrejur și cu multă speranță pentru viitor că vor fi de ajutor Bisericii lui Cristos prin rugăciuni, jertfe și muncă împlinite cu generozitate și în tăcere. Preasfințitul Petru Gherghel le-a binecuvântat, le-a vizitat casa, s-a rugat împreună cu primele două surori prezente deocamdată, încurajându-le și dorindu-le succes pentru viitor.

În cântul "Ecce Sacerdos Magnus" al studenților teologi a fost inaugurată vizita la Institutul Teologic Roman-Catolic Franciscan aflat pe teritoriul Parohiei "Sf. Tereza".

Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de la Iași de pr. Isidor Mocanu, poenitentiarius magnus, și de pr. Petrică Sescu, director econom al Diecezei de Iași, iar din Roman de pr. Dumitru Farcaș, paroh, a fost primit la Institutul Teologic Franciscan de către pr. Ștefan Acatrinei, viceprovincial, de pr. Antonel-Aurel Ilieș, secretarul provincial, de pr. Mihai Afrențoaie, guardian, de pr. Sorin Giurgi, rectorul institutului, de pr. Emilian Cătălin, directorul Seminarului liceal "Sf. Francisc", precum și de corpul profesoral.

După salutul inițial în capela institutului, Preasfințitul Petru Gherghel în câteva cuvinte a expus scopul prezenței sale, le-a urat succes în continuare în activitatea grea și plină de răspundere și a avut loc în comun rugăciunea Breviarului, Ora medie; a urmat prânzul și convorbiri cu corpul profesoral.

Vizita a continuat la Conventul "Sf. Anton" și Caritasul Antonian, unde responsabil este pr. Eugen Avarvarei. Preasfințitul a luat la cunoștință cu bucurie despre Fundația "Pacea" cu activități social-caritative desfășurate în favoarea celor mai defavorizați din municipiul Roman, a săracilor români și rromi, cu școală de alfabetizare pentru cei trecuți de vârsta școlară, cantină socială, ajutoare lunare, burse de studii, asistență medicală etc. Aici mai are sediul redacția revistei "Mesagerul Sfântului Anton", care a fost vizitată și binecuvântată. N-a lipsit vizita în capelă și rugăciunea comună.

Pe str. Petru Rareș își are sediul o casă a Congregației "Notre Dame de Sion" care adăpostește 10 surori pensionare care așteptau și au primit cu bucurie vizita, binecuvântarea, rugăciunea și vorbele de încurajare ale păstorului diecezei, toate atât de binevenite pentru niște persoane care și-au consacrat viața lui Dumnezeu și Bisericii și care nu încetează nici acum, la vârsta de 70-80-90 și peste 90 de ani, să-și consume ultimele energii tot spre slava lui Dumnezeu și binele sufletelor. Episcopul le-a cerut rugăciuni și jertfe pentru preoți și surorile au mărturisit că totdeauna au făcut și vor face cu bucurie și în continuare.

Părinții și studenții de la Institutul "Don Calabria" demolau o casă veche și pregăteau terenul pe care intenționau să construiască o casă de formare pentru viitorii candidați. Episcopul s-a oprit și la ei, le-a dat o binecuvântare și s-a fotografiat cu ei.

Nu au fost uitate Surorile Maestre ale Sf. Doroteea, de pe str. Cuza Vodă, care trăiesc cu speranța de noi candidate, în activitatea la grădinița deja construită în Parohia Oțeleni, jud. Iași, și cu speranța finalizării în acest an a unei case de formare începută pe teritoriul Parohiei "Isus Bunul Păstor". Acum l-au primit pe episcop și pe însoțitorii săi în apartamentul în care locuiesc; rugăciunea comună în capelă, convorbirile purtate și binecuvântarea arhierească au constituit momentele vizitei păstorului Diecezei de Iași.

Vizitarea caselor religioase s-a încheiat la Surorile "Slujitoarele Duhului Sfânt", primele care au venit în Roman după Revoluția din 1989. Acum au o casă mare cu două etaje, dar și casa veche, cumpărată inițial, pe care au modernizat-o și o folosesc pentru activitatea social-caritativă: găzduiesc, întrețin și educă creștinește tinere de liceu din familii cu puține resurse economice din localitățile zonei Romanului. Rugăciunea comună în capelă, vizitarea casei și convorbirea duhovnicească și părintească au constituit momentele prezenței episcopului care le-a mulțumit pentru prezență și activitate în speranța lărgirii activității conform carismei lor.

La ora 17 în fața bisericii "Sf. Tereza a Pruncului Isus", preoții cu un grup numeros de credincioși, adulți, tineri și copii, l-au întâmpinat pe episcop cu pâine și sare, semnul ospitalității și i-au urat bun venit în vizita pastorală în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman. Episcopul a salutat cu bucurie și a stropit cu apă și a dat binecuvântarea cu crucifixul pentru preoții și credincioșii prezenți și prin ei credincioșilor parohiei, dar și întregului oraș.

După intrarea solemnă în biserică cu cântarea Iată marele preot și a imnului diecezei O, Marie, o, preadulce mamă, după cuvintele de salut adresate poporului, Preasfințitul Petru Gherghel s-a rugat împreună cu creștinii sfântul Rozariu, rugându-i pe preoții parohiei, pe copii, pe tineri și pe adulți să prezideze misterele rozariului.. Rozariul a avut drept intenție implorarea ocrotirii sfintei Fecioare Maria asupra păstorului și poporului, precum și pentru reușita vizitei pastorale.

În timpul Liturghiei de seară, celebrată de pr. vicar Mihail Farcaș, episcopul a ascultat la confesional spovezile credincioșilor împreună cu însoțitorii săi: pr. Isidor Mocanu și pr. Petrică Sescu. Mulți au fost dornici să se spovedească la episcop, de aceea timpul spovezilor s-a prelungit cu încă o oră după terminarea sfintei Liturghii.

Duminică, 18 martie, a fost ziua luminată de episcopul diecezan, aflat la prima vizită pastorală din istoria existenței parohiei. A fost luminată de predicile și catehezele de la Liturghiile celebrate pentru tineret și copii, precum și de la Liturghia pontificală solemnă de la ora 10.30, destinată întregii comunități. Bunătatea Tatălui ceresc și convertirea fiului risipitor, dar și a fratelui acestuia, au fost temele predicilor și catehezelor Preasfințitului. Ziua a fost sfințită de celebrările Liturghiilor, de împărțirea sfintei Împărtășanii, de celebrarea practicii evlavioase din Postul Mare, Calea sfintei cruci. Credincioșii au corespuns din plin și au recepționat cu interes mesajul purtat de păstorul diecezei, au primit binecuvântarea și s-au dispus prin spovadă și împărtășanie să dobândească indulgența plenară cu care este îmbogățită participarea la o vizită pastorală. Credincioșii au beneficiat și de celebrarea sfintei Liturghii și a predicilor ținute și de cei doi însoțitori ai episcopului: la ora 7.00 de pr. Petrică Sescu și la ora 18.00 de pr. Isidor Mocanu. Ei au întregit în mod minunat lucrarea pastorală a episcopului.

În după-amiaza duminicii, episcopul a avut convorbiri cu parohul și cu vicarul, a controlat și a vizat registrele și actele parohiale, s-a interesat de problemele parohiale, reușite, nereușite, împliniri, neîmpliniri, perspective, planuri, speranțe. Nu a lipsit nici întâlnirea cu comitetul bisericesc, pe membrii căruia i-a felicitat, le-a mulțumit și i-a îndemnat să fie mai departe alături de preoți, să-și aducă aportul pentru bunul mers pastoral și administrativ al parohiei.

Asociația "Familia și viața" cu sediul în casa de cateheză a parohiei a fost și ea vizitată și binecuvântată. Persoanele care fac muncă voluntară în ajutorul generației tinere, dar și celorlalți, au primit mulțumiri, aprecieri și dorințe de continuare a ceea ce au început.

La sfârșitul sfintei Liturghii de la ora 18.00, PS Petru Gherghel, purtând pe umeri pluvialul, s-a adresat iar preoților și credincioșilor îndemnându-i la o viață creștină intensă în mijlocul provocărilor enorme ale timpului de astăzi. Cu Cristos, cu lumina Duhului Sfânt, cu ocrotirea și puterea Tatălui ceresc, cu mijlocirea Sfintei Fecioare, trebuie mers înainte cu statornicie pe drumul credinței și al mântuirii. A primit din partea enoriașilor parohiei, drept semn al speranței de viitor, o floare ornamentală cu multe frunze, dar și cu flori încă nedeschise și ascunse printre frunze, semnul roadelor viitoare.

Cuvântul de mulțumire al pr. paroh Dumitru Farcaș și binecuvântarea solemnă cu indulgența plenară au încheiat la ora 19.30 vizita pastorală așteptată cu bucurie, pregătită cu grijă și desfășurată cu mult folos sufletesc.

Pr. Dumitru Farcaș, paroh
Pr. Mihail-Daniel Farcaș, vicar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-18 martie: Vizită pastorală în Parohia "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat