Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare pentru președinții parohiali AC

La Centrul de spiritualitate carmelit din Luncani a avut loc, în perioada 16-18 martie 2007, cel de-al doilea curs de formare pentru președinții parohiali ai Acțiunii Catolice, cu tema "Acțiunea Catolică - vocație și misiune" și motoul "A intrat să rămână cu ei" (Lc 24,30).

La această activitate au participat aproximativ 45 de tineri și șase adulți din zonele Iași, Bacău și Roman. Alături de președinții parohiali au fost pr. Felix Roca, asistent spiritual general al AC, sr. Silvia Brandiu, Anca Lucaci, președinte diecezan și alți membri ai Comitetului Director AC.

Momentele formative despre vocația laicului în Biserică, misiunea, demnitatea și responsabilitatea acestuia, precum și despre managementul Acțiunii Catolice, completate de laboratoare practice au stârnit un viu interes din partea participanților și i-au mobilizat pentru a trăi mai intens vocația de laic în Biserică și în cadrul asociației.

Participanții la acest campus au sosit de vineri după-amiaza la Mănăstirea Carmelită, unde, după rugăciunea de seară și sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, au participat la un moment spiritual deosebit - Calea crucii, care s-a desfășurat în păduricea ce înconjoară mănăstirea și biserica. Președinții parohiali au parcurs stațiunile cu lumânări în mână, s-au rugat și au meditat în fața celor paisprezece cruci amplasate de o parte și de alta a cărării ce străbate pădurea.

Sâmbătă, președinții parohiali au avut parte de o zi intensă de lucru, în care s-au cunoscut mai bine, au luat parte la cursuri formative, s-au spovedit, s-au jucat și mai ales au încercat să găsească soluții la câteva dintre problemele cu care se confrunta membrii din Acțiunea Catolica.

Primul moment important de sâmbătă a fost formarea susținută de pr. Felix, care s-a desfășurat în două etape: "Vocația laică în Biserică" și "Laicii în parohie". Sub tema anului asociativ "Mărturisitori ai prezenței lui Cristos", părintele a început cursul adresând persoanelor prezente îndemnul de încerca să-și dea seama că nu sunt singure: "Să conștientizăm că Isus pășește cu noi!".

Cu ajutorul videoproiectorului și al unui material realizat în PowerPoint, președinților parohiali AC li s-a explicat că relația dintre Dumnezeu și om trebuie să fie una de reciprocitate: "Dumnezeu când iubește cheamă, omul când se lasă iubit răspunde". Plecând de la aceasta frază, părintele a subliniat că "în Biserică, fiecare persoană trebuie să-și găsească locul. Nimeni nu este în plus, deoarece fiecare viață este un plan de iubire al lui Dumnezeu". În cadrul momentului formativ, președinții parohiali au ascultat, au luat notițe și au intervenit cu păreri legate de ceea ce reprezintă noțiunea de laic. Continuând cu ideea că "a fi laic este o vocație particulară", părintele a recomandat persoanelor prezente să citească decretul Apostolicam actuositatem ce se găsește în Conciliul Vatican II, decret care vorbește despre vocația și misiunea laicilor, demnitatea și responsabilitatea lor, de faptul ca laicii sunt chemați să trăiască, să mărturisească și să împărtășească prezența lui Cristos în lume și puterea sa de transformare.

În cea de-a doua etapă - "Laicii în parohie" - s-a aprofundat, pe baza decretului Apostolicam actuositatem, faptul ca laicii oferă sprijin păstorilor într-un mod de coresponsabilitate, participă și susțin inițiativele parohiei și cele diecezane.

Spre finalul momentului formativ pr. Felix a făcut cunoscut președinților parohiali îndemnul papei Ioan Paul al II-lea care spunea: "Nu fiți pasivi, viitorul depinde de voi!", după care a concluzionat spunând: "Tu poți să faci ca Acțiunea Catolică să fie mai vie, mai frumoasă, mai puternică!"

După aceea persoanele prezente au avut ocazia de a se spovedi și au participat la sfânta Liturghie, la care a fost prezent și pr. Iosif Dămătăr, asistent spiritual al sectorului adulți, din Acțiunea Catolică.

A urmat apoi un moment de pauză când președinții parohiali au explorat locul din jurul mănăstirii și s-au odihnit pentru a participa activ la următorul moment important al zilei, momentul formativ "Managementul și Acțiunea Catolică" susținut de Anca Lucaci.

În cadrul acestuia, președinta diecezană a explicat ce înseamnă să fii lider al unui grup, ce responsabilități are un lider, care este rolul lui în cadrul unui grup, ce face liderul pentru cei din echipa sa, care sunt caracteristicile unui bun lider. Spre final s-a vorbit despre ce trebuie să facă un președinte parohial pentru ca activitățile și relațiile dintre membrii din Acțiunea Catolică să fie mai bune. Astfel, președintele parohial trebuie să mențină raporturi de comuniune cu păstorii Bisericii, este un punct de reper pentru unitatea internă a asociației, contribuie la construirea de raporturi de comunicare și fraternitate, are grija ca întreaga carismă a Acțiunii Catolice să fie văzută în autenticitatea sa, știe să se implice și să dea încredere, se îngrijește de propria sa formare, alegând să facă în fiecare an experiența unor exerciții spirituale, promovează în asociația sa parohială grupul animatorilor și al educatorilor AC, se îngrijește să relaționeze cu toți, pornind de la alte asociații prezente în parohie.

După acest moment formativ, participanții au fost împărțiți în șase grupuri participând la o serie de laboratoare care au avut ca scop găsirea unor soluții la problemele cu care se confruntă de cele mai multe ori membrii Acțiunii Catolice. Printre aceste probleme s-au numărat: "Bisericuțele", "Când unul vorbește...ceilalți vorbesc", "Când doi se ceartă nimeni nu câștigă", "Aș vrea să fac și eu ceva, dar nu știu în ce fel", "Cine vrea să se ocupe de această activitate?", și "Supărăcioșii, nemulțumiții, comentatorii". În urma discuțiilor în grupuri care au durat aproape două ore, președinții parohiali au găsit soluții la aceste probleme, soluții care au fost scrise pe niște planșe și prezentate în plen celorlalte grupuri.

La final pr. Felix a subliniat faptul că un președinte parohial trebuie să fie responsabil, implicat și atent la ceea ce se întâmplă în Acțiunea Catolică, să observe problemele și să analizeze atent de unde au pornit acele probleme, pentru ca apoi să găsească soluții utile și practice care să ducă la bunăstarea întregului grup.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu jocuri în care au fost implicate majoritatea persoanelor, jocuri organizate de participanții din fiecare zonă.

În ultima zi, duminică, președinții parohiali au participat la un program spiritual susținut de sora Silvia Brandiu, au luat parte la Liturghie, după care s-au întâlnit pentru concluzii. Au fost prezenți de asemenea pr. Costel Țăranu, asistent spiritual al tinerilor din zona Bacău, și pr. Florin Sescu, colaborator al Acțiunii Catolice. În cadrul concluziilor președinții AC și-au exprimat părerea despre ceea ce au trăit în acest campus, cum vor proceda când vor ajunge în parohiile lor, ce vor face în situațiile dificile, dar mai ales au ținut să precizeze cât de importante sunt astfel de cursuri formative. Spre marea lor bucurie aceștia au primit fiecare câte un CD cu toate materialele care le-au fost prezentate în cadrul cursului, pentru ca, la rândul lor, ei să aplice în grupul lor parohial tot ce au învățat la Luncani.

Plini de voie bună și încărcați spiritual, președinții parohiali au schimbat între ei adrese de email, numere de telefon pentru a păstra legătura și a comunica despre experiențele trăite în cadrul grupului din parohiile unde sunt lideri.

Iulia Benchea


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat