Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Reculegere pentru angajații Caritas

Angajații Caritas au avut parte de câteva zile de reculegere în perioada 14-17 martie 2007, la Gioseni, la Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu. Acest eveniment este organizat de către Caritas de două ori pe an, înaintea Paștelui și a Crăciunului.

A fost o ocazie pentru fiecare dintre noi să căutăm drumul spre convertire, pentru a putea trăi evenimentul Paștelui, dar și pentru a ne revizui modul de a privi activitatea și misiunea noastră în Caritas.

Cei aproximativ 35 de angajați Caritas din Iași, Bacău și Roman, l-au avut ca îndrumător în aceste zile pe părintele Marius Taloș, SJ. De asemenea, ne-am bucurat și de participarea pr. Egidiu Condac, director al Confederației Caritas România, pr. Mihai Budău, director executiv al Centrului Diecezan Caritas Iași, și pr. Ludovic Butnărașu, director Caritas Bacău.

Miercuri seara, 14 martie, am intrat în atmosfera de reculegere meditând la cea mai simplă rugăciune: "Mulțumesc. Iartă-mă. Te rog". Este esența unui dialog mereu nou cu Dumnezeu, o rugăciune mereu nouă pentru că întotdeauna avem noi motive să-i mulțumim lui Dumnezeu și să-i cerem iertare, ori să-l rugăm să ne sprijine.

Ziua de joi am început-o cu o reflecție despre rugăciune în generală, privită ca un izvor și rugăciunea domnească în particular. Mulți dintre noi am considerat ca moment culminant al zilelor de reculegere, cea de-a doua meditație, referitoare la momentul evanghelic în care Isus a spălat picioarele apostolilor în Joia Mare. El face acest gest într-un moment în care știa tot ce va urma, faptul că va fi trădat, că ucenicii se vor lepăda de el. El are conștiința lucrurilor și din acest motiv poate sluji. Conștiința noastră nu este desăvârșită și din acest motiv ne este adesea greu să slujim.

Părintele ne-a propus ca exercițiu practic pentru a intra în atmosferă chiar gestul făcut de Isus, dar pe care fiecare dintre noi l-am făcut unui coleg. În discuțiile în grupuri pe care le-am avut apoi, am ajuns cu toții la concluzia că mult mai greu decât să spălăm piciorul unei alte persoane a fost să ne lăsăm noi înșine spălați de altcineva. Am reușit astfel să ne punem în pielea lui Petru care spunea Domnului: "Tu să-mi speli mie picioarele?" și am înțeles și rezistența care este în fiecare dintre noi, rezistență la a ne lăsa iubiți, la a ne lăsa iertați.

Ziua de vineri a fost dedicată contemplării crucii, întâi în crucile semenilor noștri și apoi am privit la Cristos de pe cruce. Meditând la fragmentul biblic care se referă la judecata de apoi, când Dumnezeu îi va despărți pe cei drepți de cei păcătoși, așa cum oile sunt separate de capre, ni s-a cerut să ne găsim locul în această scenă. Înainte de a ne situa de partea celor care l-au vizitat pe Isus, i-au dat să mănânce, i-au oferit un adăpost de fiecare dată când am făcut acest lucru "unuia dintre frații lui mai mici", sau în categoria opusă, ne-am întrebat dacă nu cumva noi am fost primii cei care am avut nevoie de ajutor, de hrană, de iertare, am avut nevoie să fim vizitați. Ne-am dat seama că tot ceea ce avem provine de la Dumnezeu și deci nu putem oferi nimic de la noi, dar am fost, suntem și vom fi mereu cei care avem nevoie de el. Am descoperit împreună trei momente în care demonstrăm acest lucru: înainte de toate, în copilărie, când abia ne-am născut și suntem total dependenți de mamă și de ceilalți; apoi în toate faptele noastre bune, în actele de caritate pe care le facem celor din jurul nostru, când putem constata că de fiecare dată primim mult mai mult decât am oferit. A treia situație reiese dacă ne punem în fața lui Dumnezeu: înaintea lui, noi suntem mereu cei înfometați de iubire, însetați de iertare, săraci în fapte bune, cei care au nevoie să fie vizitați.

În toată viața lui pământească, Isus a făcut minuni atingând oamenii, a vindecat orbi, surzi, muți, dar pe cruce este în momentul celei mai mare neputințe a sa, nu mai are practic nimic și totuși săvârșește cea mai mare minune: mântuirea omenirii.

Ultima meditație a evidențiat importanța crucii în viața angajatului Caritas, dar și în viața noastră personală. În societatea de astăzi lumea nu mai suportă suferința, fuge de ea; există apoi tendința de profesionalizare a suferinței (dacă un om este suferind, e trimis la medic, la asistentul social sau la preot, iar eu, persoană necalificată, nu mă simt responsabil să remediez suferința lui). Ni s-a propus să medităm la semnificația semnului sfintei cruci, semn pe care îl vedem și îl facem de atâtea ori în mod inconștient, dar care ascunde în sine toată esența relaționării omului la Dumnezeu.

Un al doilea exercițiu practic a fost constituit din cele trei lăsări: a lăsa pe celălalt să intre în intimitatea mea, să-mi vorbească (moment concretizat în timpul sfintei Liturghii atunci când ascult cuvântul Domnului), a lăsa ceva din mine, din ale mele (la ofertoriu) și lăsarea urmării (în momentul Împărtășaniei, atunci când mă las cu totul cufundat în Dumnezeu și unit cu frații mei).

În munca noastră de angajați în cadrul unei instituții de caritate există două pericole mari: de a vedea numai omul care suferă, uitând de prezența lui Cristos și făcând astfel doar un act de filantropie, fără o motivație bazată pe iubire, sau de a-l vedea doar pe Cristos care suferă în oameni, fără a vedea persoana concretă din fața noastră, care are o suferință reală.

Un moment deosebit al zilelor de reculegere a fost celebrarea Căii sfintei cruci, pe dealul de lângă biserică. Oboseala urcușului ne-a făcut să participăm cu toții la Pătimirea Domnului.

După celebrarea Liturghiei de încheiere, cu oferirea binecuvântării și a indulgenței plenare, ne-am întors fiecare la munca lui de zi cu zi, dar cu sufletul mai deschis și mai pregătit pentru a-l întâmpina pe Domnul și cu o atitudine schimbată față de persoanele pentru și împreună cu care muncim.

Iudita-Gilberta Iacob,
Centrul Diecezan Caritas Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat