Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"

În fiecare an, comunitatea Institutului Teologic Romano-Catolic sărbătorește patronul spiritual al Seminarului diecezan, care este sfântul Iosif. Acest eveniment s-a concretizat luni, 19 martie 2007, începând cu ora 10.00, printr-o sfântă Liturghie pontificală celebrată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, înconjurat fiind de pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, prelatul Albert Holenstein, un mare binefăcător al Diecezei de Iași și al seminarului, și de alți 25 de preoți. S-au alăturat lor studenții institutului, persoane consacrate și numeroși credincioși.

Anul acesta, sărbătorirea hramului a coincis cu aniversarea a 30 de ani de la trecerea la cele veșnice a episcopului Petru Pleșca (5 noiembrie 1905-19 martie 1977), administrator apostolic de Iași și episcop titular de Voli (consacrat episcop la 19 decembrie 1965 de către papa Paul al VI-lea). Acest episcop a păstorit peste 25 de ani Dieceza de Iași, în condiții foarte vitrege pentru credință, reușind să mențină viața religioasă a diecezei. Datorită intervențiilor sale pe lângă generalul Emil Bodnăraș, Seminarul diecezan a fost redeschis în toamna anului 1956, după o perioadă de opt ani de întrerupere a cursurilor. Acest aniversar a fost amintit atât la începutul sfintei Liturghii, cât și în timpul predicii.

Liturghia pontificală cu ocazia hramului a început cu o procesiune, în timp ce corul institutului, dirijat de prof. Mihai Bișoc, intona cântarea "Patriarhule mărețe".

După proclamarea lecturilor, în cadrul cuvântului de învățătură, PS Petru Gherghel a voit să scoată în evidență rolul fundamental pe care l-a avut sfântul Iosif în viața Sfintei Familii de la Nazaret. Deși nu avea o familie bogată din punct de vedere material, Iosif a știut să prețuiască cea mai bogată comoară din lume pe care avut-o vreodată cineva: Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos. Iosif a știut să fie un soț exemplar și un tată purtător de grijă atât de demn, încât Isus nu s-a rușinat atunci când contemporanii săi l-au numit "fiul lemnarului". Fiind un om drept și cast, el este mereu atent la vocea lui Dumnezeu și este mereu alături de Isus și de mama sa.

Deși cultul său s-a răspândit abia în secolul al IX-lea, Biserica l-a prețuit mereu și i-a evidențiat calitățile de soț exemplar și tată purtător de grijă al aceluia care a venit pentru a răscumpăra lumea de păcate.

Preasfințitul Gherghel a amintit apoi de primul episcop al Bisericii locale de Iași, episcopul Nicolae Iosif Camilli (1840-1915), care s-a dedicat în totalitate edificării unui cler indigen. Pentru acest scop, el a înființat la 29 septembrie 1886 Seminarul diecezan din Iași, pe care l-a pus sub ocrotirea sfântului Iosif, proclamat Patron al Bisericii Universale în 1875. În istoria de peste 120 de ani a seminarului au fost numeroase evenimente care au arătat puterea de mijlocire a acestui sfânt.

Celebrarea liturgică din ziua de 19 martie a fost, așadar, un semn de recunoștință pentru toți cei care au lucrat pentru binele viitorilor slujitori ai altarului, sărbătoarea hramului seminarului fiind și momentul unui bilanț, cei aproximativ 700 de preoți care au absolvit cursurile seminarului în cei 120 de ani existență fiind o dovadă a reușitei eforturilor numeroșilor binefăcători ai seminarului.

După recitarea Crezului și a Rugăciunii universale, a urmat Ofertoriul, la care cinci seminariști au prezentat la altar: pâinea (semn al hranei zilnice și al iubirii de Tată a lui Dumnezeu); vinul (rod al viței de vie și al trudei omului); ostiile (pâinea nedospită care va deveni trupul lui Isus); colecta (simbol al grijii față de Biserică și față de aproapele); florile (simbolul frumuseții și al nevinovăției).

La sfârșitul celebrării, Preasfințitul a reamintit celor prezenți îndemnul Sinodului diecezan (8 decembrie 2001 - 8 decembrie 2004) de a înainta cu curaj în larg, în necunoscutul minunat al aventurii cunoașterii și iubirii lui Dumnezeu.

Andrei Dumitrescu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat