Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Scola: Analiza exortației Sacramentum caritatis

Noua exortație apostolică a papei Benedict al XVI-lea este un important document ecumenic, afirmă cardinalul Angelo Scola. Sacramentum caritatis reflectă concluziile Celei de-a XI-a Adunări Generale Obișnuite a Sinodului Episcopilor desfășurată în Roma în perioada 2-23 octombrie 2005. Documentul a fost dat publicității marți, 14 martie. ZENIT a stat de vorbă cu cardinalul Scola, relator general al adunării sinodale, care a evidențiat anumite elemente ale documentului. Prezentăm interviul în traducerea www.catholica.ro.

• Eminență, nu simțiți că există un ușor dezechilibru în exortație: pe de o parte, încurajarea aprofundării acțiunii liturgice, urmărind o participare mai activă și mai rodnică a credincioșilor; și pe de altă parte, recomandarea de a se folosi limba latină în celebrările internaționale și încurajarea cântului gregorian, lăsând la o parte expresii religioase mai apropiate de oameni - de exemplu, dansurile sau cântecele africane din celebrările euharistice?

Trebuie să înțelegem logica aflată la baza întregii exortații. Sfântul Părinte urmărește să prezinte toate caracteristicile concrete pentru ca Euharistia să fie actul unic euharistic al lui Dumnezeu în Isus Cristos care îi implică pe toți credincioșii, fie ei din Sydney sau Milano, din Buenos Aires sau Kampala. Dar apoi, dă de asemenea îndrumări pentru ca aceia care se află în aceste locuri să pună concret în practică acest rit unic.

Faptul că există un paragraf foarte important despre înculturare, și că se spune că, împreună cu dicasteriile adecvate, conferințele episcopale trebuie să continue această lucrare, răspunde tocmai la această exigență. Este clar că scopul unei exortații postsinodale este acela de a se centra pe tot ceea ce ne unește, căci nu ar fi potrivit ca papa să spună cum trebuie să aibă loc înculturarea în Africa sau în India. Sfântul Părinte recomandă ca episcopii care sunt aici, în legătură cu dicasteriile, să facă acest lucru. După părerea mea nu există acest dezechilibru.

• Cu privire la tema libertății de cult, există impresia că nu sunt furnizate îndrumările concrete despre cum să fie favorizate celebrările euharistice în cadrul acelor comunități creștine care "trăiesc în condiții de minoritate sau chiar de privare de libertatea religioasă" (nr. 87). Care este opinia dumneavoastră?

Și aici trebuie să distingem ce poate face o exortație postsinodală, adică un document care merge la toate Bisericile din lume și care poate doar să atragă atenția asupra principiilor și poate da sugestii. De fapt, există o motivație pentru care Biserica trăiește întotdeauna în cele două dimensiuni, universală și particulară. Așadar, depinde de cei care sunt la fața locului, îmbrățișând acest principiu, care a fost reafirmat cu multă putere, al libertății de cult ca expresie a libertății religioase, să găsească cele mai bune modalități de a acționa. Și aici nu trebuie să uităm activitățile obișnuite ale Sfântului Părinte și ale Sfântului Scaun care ajută în aceste situații. Deoarece altfel ar trebui să se intre în descrierea atât de detaliată a situațiilor încât ar fi nevoie de un volum de 2.000 de pagini.

• În sfârșit, în ce măsură ecleziologia euharistică subliniată în Sacramentum caritatis poate călăuzi eforturile în vederea atingerii unității depline și vizibile a tuturor creștinilor?

- Cred că din acest punct de vedere exortația are o puternică valoare ecumenică, tocmai pentru că înțelege această legătură intrinsecă între misterul euharistic, acțiunea liturgică și noul cult spiritual (cf. nr. 5). Așadar, în acest punct coincide mult cu sensibilitatea ortodoxă, dar merge mult și în întâmpinarea fraților noștri protestanți.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat