Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Masă rotundă plină de iubire

La biserica "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, în seara de vineri, 16 martie 2007, a avut loc o întâlnire specială, la care au participat aproximativ 300 de tineri din oraș, precum și din localități învecinate. Tema aceste mese rotunde a fost: "Iubirea - în perspectiva viitorului".

La începutul întâlnirii, pr. Fabio Volani a inserat întrunirea în cadrul inițiatelor promovate de Congregația "Sf. Iosif" - Iosefinii lui Murialdo și a expus celelalte întâlniri pentru tineri care vor mai avea loc anul acesta.

Pr. Alois Moraru, paroh al comunității gazdă și moderator al întâlnirii, după prezentarea invitaților, a expus modalitatea de desfășurarea a acestei activități: o parte de expunere și alta de dialog între tineri și invitați.

Prima expunere a fost prezentată de pr. Emil Moraru, profesor la Facultatea de Teologie din București. Dânsul a pornit de la adevărul descoperit în Biblie că Dumnezeu este iubire, iar oamenii participă din plin la această virtute teologală. Afirmația lui Kierkegaard: "Prea puțin contează a ști că Dumnezeu există; lucrul de căpetenie este a ști că Dumnezeu este iubire" a constituit firul roșu al acestei prezentări, mai ales în expunerea a două adevăruri esențiale: 1) omul este chemat să trăiască în adevăr și iubire și 2) orice om se realizează prin dăruirea dezinteresată de sine.

Arătând că termenul "iubire" are o bogăție semantică vastă și duce deseori la echivocuri, conferențiarul a afirmat că "încă din antichitate s-a încercat de a face distincție cu ajutorul termenilor într-o realitate atât de complexă. În lumea greacă și romană, din care coborâm ca și cultură, se făcea recurs la termeni diverși, care nu mai sunt folosiți în limbile moderne, care din acest punct de vedere apar destul de sărace". Prin urmare au fost expuse cele trei terminologii curente ale modului de a iubi: eros, filia și agape.

Din expunerea preotului profesor am reținut că iubirea, în sens larg, înseamnă atracția rezultată din întâlnirea cu ceva valoros și vrednic de dorit. Dacă iubirea se concentrează asupra dorinței de a dobândi și a stăpâni acel ceva descoperit ca valoare (amor concupiscentiae), înseamnă că ea este animată și interesată de realizarea subiectului, nu de valoarea în sine a obiectului ei. Dacă iubirea urmărește promovarea binelui altei persoane (amor benevolentiae), obiectul ei apare ca o valoare în sine, nu doar ca mijloc de realizare a subiectului care iubește. Aceasta din urmă poate fi de mai multe feluri: caritate (agape), când se preocupă de binele unei persoane nevoiașe din punct de vedere spiritual sau material; prietenie (amor amicitiae), când două persoane vor să-și împărtășească reciproc aspirațiile și tot ce au mai bun; devoțiune mistică (amor devotionis), când o persoană se consacră lui Dumnezeu și aspiră la un grad înalt de desăvârșire și de comuniune mistică cu divinitatea etc.

Un capitol important al expunerii s-a referit la modul în care s-a pus această problemă în Biblie, mergând pe cele două dimensiuni: iubirea față de Dumnezeu și iubirea semenului. Orice act împotriva acestei iubiri este considerat păcat și duce la o dereglare a modului în care trebuie să-l iubim pe Creatorul nostru și pe frații noștri.

În continuare, domnul Cristi Șerban, psiholog și psihoterapeut, a prezentat virtutea iubirii ca o necesitate umană și a evidențiat câteva aspecte bio-psiho-socio-spirituale. În primul rând a făcut o deosebire netă între îndrăgostire, care este o emoție = intensă, de scurtă durată și iubirea adevărată, care este un sentiment de intensitate moderată, de lungă durată și stabil. Fenomenul îndrăgostirii este unul ce nu cere efort conștient, ci este automat (instinctual), pe când iubirea presupune alegeri conștiente și voința de a le urma (în ciuda greutăților ce apar pe parcurs). Întrucât iubirea se învață, ea trebuie să fie comunicată prin cuvinte de încurajare, timp, daruri, ajutor reciproc, gesturi tandre etc. În spiritul celor spuse, dl. Șerban a venit cu multe argumentări practice.

Întrucât pentru cei mai mulți tineri iubirea duce la perfectarea unei familii, printre invitați au fost și câteva familii. Acestea au arătat pilonii pe care și-au clădit casele lor, rolul iubirii în cuplu, factorii care izvorăsc din modul corect de a iubi etc. Mai mult, au trebuit să răspundă la multe din întrebările tinerilor: Iubirea de sine condiționează iubirea aproapelui? Cum îmi dau seama că persoana pe care o iubesc este cea potrivită? Care ar fi cel mai bun criteriu după care un tânăr să-și organizeze viața, pentru a se bucura de ea, dar în același timp să nu uite de Dumnezeu? Cât trebuie iertat într-o relație de iubire? De la ce punct și până unde se poate vorbi de îndrăgostire? Ce importanță are iubirea sentimentală? De ce este importantă castitatea până la căsătorie? Ce valori prezintă virginitatea? În momentul în care există iubire adevărată (aici fiind vorba de un cuplu), "păcatul sexualității" este la fel de mare ca atunci când este săvârșit din plăcere și cu oricine? Când iubești cu adevărat, cum îți dai seama că este iubire și nu doar un simplu sentiment? La ce vârstă trebuie sa apară copii într-o familie? Când există iubire între două persoane, de ce se pun pe primul loc relațiile sexule? Cum poți convinge două persoane care se iubesc că actul sexual nu este necesar și important în relația lor? Care ar fi limitele într-o relație de iubire? V-ați gândit vreodată, până să faceți pasul decisiv, cum v-ar sta ca părinte? Există mare deosebire între generația dumneavoastră și cea de astăzi? Cum îi vedeți pe tinerii de astăzi, la ce mai au de lucrat pentru a deveni buni părinți? etc.

Răspunsurile invitaților au stârnit din partea tinerilor vii și lungi subiecte de discuție. Întrucât cele 150 de minute alocate acestei dezbateri au fost prea puține pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă tinerii în ziua de azi, s-a găsit varianta ca în cadrul grupurilor organizate de tineri să se aprofundeze această temă a iubirii în perspectiva viitorului.

Pr. Alois Moraru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat