Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Rădăuți

"Înaintați cu curaj în larg!" - acesta a fost motoul sub care s-a desfășurat vizita pastorală a Preasfințitului Petru Gherghel în Parohia Rădăuți în zilele de 10 și 11 martie 2007. Păstorul Diecezei de Iași a venit însoțit de către pr. Isidor Mocanu, penitentiarus magnus, și de către pr. Lucian Păuleț, cancellarius.

Vizita a început sâmbătă, 10 martie, la orele 12.00, când Excelența sa a fost întâmpinat la sosire de pr. Iosif Răchiteanu, parohul comunității, pr. vicar Cristian Diac, pr. Anton Bișoc și numeroși credincioși veniți la acest eveniment. A fost prezent și pr. Ioan Voloșciuc, vicar general pentru Biserica Greco-Catolică Ucraineană.

Salutul oficial de bun-venit a fost adresat din partea administrației locale de către primarul municipiului, domnul Mihai Frunză, care ne-a onorat cu prezența domniei sale.

După ce a binecuvântat pâinea și sarea cu care a fost întâmpinat, Preasfințitul a mulțumit pentru primirea călduroasă ce i s-a făcut și i se face ori de câte ori vine în această comunitate.

A urmat sfânta Liturghie concelebrată, pentru copii și tineri. La predică, Preasfințitul le-a reamintit că ei sunt viitorul Bisericii. Ei vor fi aceia care vor duce mai departe flacăra credinței. "Înaintați cu curaj în larg!".

După sfânta Liturghie a urmat un moment artistic realizat de un grup de copii care au dorit să marcheze astfel bucuria lor prilejuită de această întâlnire.

În parohia noastră orele de religie se desfășoară în zilele de vineri și sâmbătă în clasele de lângă biserică. De această dată ora de religie a fost ținută de însuși păstorul diecezei, în biserică, și le-a vorbit elevilor despre prezența lui Isus Cristos în mijlocul nostru și în sufletul celor care îl acceptă în viața lor, și despre valorile credinței. Luminița ce arde continuu în biserică, lampa veșnică, ne cheamă la Isus și ne amintește că Isus ne așteaptă zi și noapte.

În după-amiaza aceleiași zile, la ora 15.00, a fost programată o întâlnire cu credincioșii din filiala Clit. La orele 17.00, Preasfințitul, reîntors la Rădăuți, a recitat împreună cu credincioșii Rozariul, după care, în timpul sfintei Liturghii de la 17.30, celebrată de parohul comunității, a ascultat spovezi la confesional.

Ziua de duminică a debutat cu vizitarea filialei Voievodeasa, unde, de asemenea, a fost primit cu mare căldură. În omilia sa, Preasfințitul a arătat că în timpurile pe care le trăim este necesar să fim uniți în jurul Bisericii, să avem mereu în memorie jertfa înaintașilor noștri, atât preoți care au slujit această comunitate, cât și credincioși laici care prin munca lor au căutat să păstreze în condiții bune tot ceea ce aparține Bisericii. Este vorba despre implicarea câtorva familii în repararea fundamentală și înfrumusețarea lăcașului de cult care a fost sfințit anul trecut și care strălucește ca o mireasă frumos împodobită .

După o scurtă întrevedere cu enoriașii din această filială, Preasfințitul s-a întors din nou la Rădăuți unde a prezidat sfânta Liturghie celebrată la orele 11.00, când biserica s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioși care au dorit să asculte îndemnul Păstorului diecezei de a urma drumul credinței: "Fiți tari, înaintați cu curaj în larg!"

După sfânta Liturghie a urmat întâlnirea Preasfințitului cu Comitetul parohial lărgit cu membrii Consiliului parohial sinodal. La această întrevedere, Excelența sa i-a îndemnat să fie mereu alături de părintele paroh și să caute împreună soluții în rezolvarea problemelor inerente oricărei comunități.

După-amiază, la 14.30, a urmat vizitarea filialei Putna, unde au venit pentru întâlnirea cu Preasfințitul și credincioșii din filialele Gura Putnei și Falcău. În omilia sa, Excelența sa îndemnând la urmarea cu fidelitate a lui Cristos și la o mărturie vie, a apreciat efortul pe care-l fac acești credincioși în a păstra vie flacăra credinței.

Ultimul act al vizitei canonice a avut loc tot la Rădăuți unde, la orele 17.00, episcopul, preoții și comunitatea au parcurs împreună Calea sfintei cruci.

La final, Preasfințitul a spus că această parohie îi trezește mereu amintiri plăcute, referindu-se la faptul că după hirotonire Parohia Rădăuți a fost locul unde Excelența sa și-a început activitatea de preot, ca vicar.

Pe parcursul celor două zile, Preasfințitul a făcut referință de mai multe ori la parohii care au slujit în această parohie de-a lungul timpului amintindu-i și elogiindu-i pentru munca desfășurată îndeosebi pe ultimii, a căror amintire este păstrată încă în memoria oamenilor: pr. Iosif Krassler, pr. Anton Budău, pr. Petru Budău, pr. dr. Eduard Ferenț, pr. Iosif Doboș.

În cuvântul de mulțumire adresat în numele comunității, la final, părintele paroh Iosif Răchiteanu a evidențiat importanța acestei întâlniri cu păstorul diecezei pentru întreaga parohie. Asemenea sfântului Paul care vizita comunitățile întemeiate de el și le însuflețea în credință prin scrisori, episcopul ne-a încurajat pe drumul cunoașterii și al urmării lui Cristos.

Cu binecuvântarea finală și acordarea indulgenței plenare vizita s-a încheiat îndemnându-ne încă o dată asemenea lui Isus: "Înaintați în larg!".

Ing. Ioan Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 martie: Vizită pastorală în Parohia Rădăuți.


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat