Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oradea: Proiectul formativ în misiunea Acțiunii Catolice

Acțiunea Catolică din România (ACRO) a organizat la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea, în perioada 9-11 martie 2007, cursul de formare cu tema "Proiectul formativ în misiunea Acțiunii Catolice", având ca moto "Înnoiți-vă spiritul minții voastre și îmbrăcați-vă omul cel nou" (Ef 4,23).

Activitatea de formare face parte din planul trienal de activități al federației ACRO și a fost organizată de Consiliul Director ACRO, format din: Oana Tuduce - președinte, Corina Gecășan - vicepreședinte sector copii, Anca Lucaci - vicepreședinte sector tineri, Alin Tat - vicepreședinte - sector adulți, Codruța Fernea - secretar și pr. Felix Roca - asistent spiritual.

Au participat 80 de responsabili din asociațiile fondatoare ale federației: Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" din Diezeca de Iași, Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, Eparhia de Oradea și Eparhia de Cluj-Gherla, Asociația Generală a Românilor Uniți - AGRU național.

Au fost de asemenea prezente și organizații invitate, precum: Asociația Bărbaților Catolici "Sf. Iosif - muncitorul" din Dieceza de Satu Mare, Asociația Tineretului Catolic Maramureș și Asociația Tineretului Român Unit - ASTRU din Eparhia de Lugoj.

Acțiunea Catolică din Dieceza de Iași a fost prezentă cu o delegație formată din 25 de persoane, membri ai consiliului diecezan și colaboratori activi ai acestuia.

Sfânta Liturghie arhierească celebrată de PS Virgil Bercea, eparhul locului și responsabil cu laicii din parte Conferinței Episcopilor Catolici din România, a deschis acest curs de formare. PS Virgil a îndemnat participanții la acest curs să rămână fideli apostolatului Bisericii "cu responsabilitate, dăruire și încredere" și să îl ia pe Cristos ca model de urmat fixându-și privirea spre el pentru că "în el stă toată tăria noastră, cu el vom birui, pentru că dincolo de cruce, dincolo de moarte dincolo de mormânt, este învierea. Vă doresc ca în aceste zile aici la Oradea să găsiți acest curaj în Domnul".

Momentele formative au fost susținute de Maria Grazia Tibaldi, secretara generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice. Aceasta a vorbit participanților despre necesitatea unui proiect formativ insistând asupra faptului că acesta va marca o etapă în atingerea scopului ACRO, așa cum prevede statutul federației, va implica o coresponsabilitate în această muncă și va oferi o orientare, un itinerar formativ, atât pentru Acțiunea Catolică din România, cât și pentru cei care doresc să o cunoască.

Munca în grupuri de discuții pe sectoare (copii, tineri, adulți) a favorizat în primul rând o mai bună cunoaștere a realităților asociative, o reflecție asupra valorilor comune, dar și o identificare a nevoilor, a necesităților asociative. S-a vorbit despre grup, ca și loc de comuniune al membrilor AC și despre specificitatea Acțiunii Catolice în ceea ce privește itinerarul formativ.

Sfintele Liturghii de rit latin și bizantin, Calea crucii, seara de rugăciune "Acțiunea Catolică - școală a sfințeniei", au constituit elemente esențiale pentru spiritualitatea întâlnirii.

De o bogăție culturală au fost seara cu produse tradiționale, specifice fiecărei zone și vizitarea catedralei greco-catolice "Sfântul Nicolae".

Au fost zile de har și bucurie pentru Acțiunea Catolică din România, care încearcă să trăiască cu fidelitate cele trei mandate încredințate asociației de slujitorul lui Dumnezeu papa Ioan Paul al II-lea la Loretto: "comuniune, contemplație și misiune".

Anca Lucaci, Codruța Fernea


 

lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat