Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Icoana prieteniei

Urmașul spiritual al fratelui Roger, fratele Alois, la întâlnirea Taizé din 31 decembrie 2006 a propus un itinerar al prieteniei ce constă în trimiterea unei copii a Icoanei prieteniei în fiecare țară europeană reprezentată la Zagreb, icoană care să constituie un mijloc de apropiere și încredere reciprocă, în cadrul unor întâlnirii ale tinerilor sau în alte ambiente în care va fi prezentă.

La întâlnirea europeană Taizé de la Zagreb, fratele Alois spunea în ultimul său discurs din 31 decembrie 2006 adresat tinerilor: "Mâine, cu toții ne vom întoarce spre casele noastre. Aș vrea să ne reamintim că tuturor ne este dat să trăim o prietenie cu Cristos. Nu în zadar spunea Isus: «De acum nu vă mai zic slugi, ci v-am numit pe voi prieteni» (Lc 15,15)".

În acest sens, dar și pentru a o face cunoscută unui mai mare număr de prieteni, fratele Alois a propus un pelerinaj al Icoanei prieteniei, trimițând o reproducere a acestei icoane fiecărei țări europene reprezentate la Zagreb. Pe tot parcursul anului 2007, icoana vă va ajuta să faceți mici pelerinaje de încredere în locuri în care tinerii se vor putea întâlni, de la un oraș la altul, de la o parohie la alta. Va fi un liant între tineri, dar și între persoanele aflate în suferință, icoana putând trece și prin spitale și orfelinate. Prin acest mod, atât de simplu, putem transmite vestea bună a evangheliei.

Icoana prieteniei provine din Egipt și datează din secolul al șaselea. În ea este reprezentat Isus punând mâna pe umărul prietenului său, sfântul Mina, pentru a merge împreună cu el, pentru a-l însoți. Însă cu toții ne putem recunoaște în acest prieten al lui Isus, întrucât el ne însoțește pe fiecare dintre noi. Deși invizibil ochilor noștri, îl putem face vizibil sufletelor noastre, ne putem încrede în prezența sa.

Această prietenie o trăim și între noi. Cristos ne unește în aceeași comuniune, aceea a Bisericii. Suntem invitați cu toții să extindem această prietenie, să trecem peste toate barierele și zidurile interioare ce ne separă. Să încercăm să evidențiem faptul că Biserica este un loc de prietenie pentru toți și să facem tot posibilul pentru a exprima acest fapt.

Acestea sunt câteva din gândurile și îndemnurile cu care am plecat de la Zagreb. Cu toții suntem invitați să fim prieteni ai lui Isus și să exprimăm aceasta prin însăși viața noastră.

În săptămâna 15-22 aprilie, Icoana prieteniei va sosi și la Iași. Va ajunge duminică, 15 aprilie, și până miercuri, 18 aprilie, va fi expusă la catedrală, după care se va afla în capela Taizé din Centrul Cultural Xaverianum.

Așadar, cu toții suntem invitați să privim la icoană și să ne recunoaștem în prietenul lui Isus.

Oana Gabor


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat