Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Madrid: Provocările noii Europe

"Încotro Europa? Creștinii - valorile și speranța viitorului" - aceasta a fost tema Celei de-a IV-a Întâlniri Continentale Europeano-Mediteraneene, desfășurată în perioada 1-4 martie 2007, la Madrid în Spania. Activitatea a fost organizată de Acțiunea Catolică Spania în colaborare cu Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC).

Acțiunea Catolică din România (ACRO) a participat la această întâlnire cu reprezentanți ai consiliului director: Oana Tuduce - președinte, Anca Lucaci - vicepreședinte sector tineri, Codruța Fernea - secretar, pr. Felix Roca - asistent spiritual. A fost prezent, de asemenea, și Mihai Floran, membru ACRO.

Programul a cuprins dezbateri și conferințe despre Acțiunea Catolică și contribuția ei la noua Europă.

Joi, 1 martie, PS Atilano Rodriguez Martinez, episcop de Ciudad de Rodrigo și asistent spiritual al Acțiunii Catolice Spania, a prezentat mesajul papei Benedict al XVI-lea pentru această întâlnire. Un cuvânt de bun venit a fost adresat și de Lourdes Azorin, secretar general al AC Spania.

A urmat sfânta Liturghie celebrată în catedrala Almudena, de către Excelența sa Antonio M. Rouco Varela, cardinal arhiepiscop de Madrid.

Vineri, după rugăciunea de dimineață, Carlos Bru Puron, președintele Consiliului Federal Spaniol al Mișcărilor Europene, a vorbit despre realitatea socio-culturală a Europei. Acesta afirma că proiectul unei Europe unită în diversitate și purtătoare de pace avansează dificil. În această fază instituțiile Uniunii Europene întâmpină multe obstacole. Dublul nu spus Constituției, exprimat în 2005 de către electoratul francez și olandez, a tras un semnal de alarmă indicând că Uniunea Europeană e încă foarte departe de cetățenii săi și de veritabilele lor valori. "Europa de astăzi seamănă a fi o Europă fără vise, care riscă să se îndepărteze de planul solidarității, așa cum a fost prefigurată de părinții săi fondatori. La ora actuală această Europă comunitară are nevoie de un nou elan".

A urmat conferința susținută de Luigi Alici, președintele Acțiunii Catolice Italiene, care a prezentat mesajul Paolei Bignardi (coordonatoare FIAC) despre "Acțiunea Catolică în Europa - provocări și oportunități." Așadar, Biserica astăzi se găsește în fața unor mari provocări: a dialogului între culturi, religii și rase; a semnificației credinței într-un context de secularism accentuat; a construirii unui model de civilizație deschis viitorului, acordând o atenție deosebită generațiilor tinere. Biserica trăiește, de asemenea, provocarea unei Europe unite, a dialogului și a colaborării între Est și Vest - cei doi plămâni - o vocație spirituală și ecumenică.

După-amiază a avut loc o dezbatere de tip masă rotundă, coordonată de Oana Tuduce, președinta ACRO, cu tema "Tinerii creștini, apostoli constructori ai lumii". A fost prezentat profilul unui tânăr de astăzi, din realități locale diferite: Italia, Spania, România, Ucraina și Țara Sfântă.

Sfânta Liturghie a fost concelebrată de Excelența sa Franceso Lambiasi, asistent ecleziastic al FIAC și asistent spiritual al Acțiunii Catolice Italiene.

Seara a avut loc o prezentare a activităților AC din toate țările prezente la întâlnire: Argentina, Italia, Spania, Burundi, România, Malta, Israel, Ucraina, Bulgaria, Portugalia, Elveția.

Ziua de sâmbătă a debutat cu rugăciunea de dimineață, după care a avut loc conferința cu titlul "Încotro Europa? Creștinii, valori și speranță în Europa", susținută de Excelența sa Elias Yanes Alvarez, arhiepiscop emerit de Zaragoza. "Un proiect ca acela al recompunerii Europei din punct de vedere spiritual, cultural, politic, la care creștinii sunt chemați să contribuie activ, urmărește să realizeze umanizarea societății, pornind de la evanghelia, pusă sub semnul speranței" - a subliniat episcopul.

După-amiază, coordonați fiind de Luigi Alici, președintele Acțiunii Catolice Italiene, s-a dezbătut și s-a aprobat documentul final al întâlnirii. Mesajul cuprinde printre altele, câteva provocări pe care participanții le-au găsit primordiale pentru o "nouă evanghelizare" a Europei:

  1. pe plan cultural: Astăzi comunitatea creștină are mai mult ca niciodată nevoie de dialog între culturi, expresie a inteligenței umane, a schimbului liber și senin, a unei reale "contaminări pozitive" între tradiții, obiceiuri, științe și națiuni.

  2. pe plan formativ: Se simte necesitatea unui angajament formativ, drept condiție primordială, pentru a reda cetățenilor conștiința necesității unei Europe unite politic, coerentă pe plan social și cultural, ghidată de valori ce se regăsesc în principiile fundamentale ale demnității persoanei umane și a binelui comun.

  3. pe plan ecumenic și inter-religios: Cu privirea ațintită spre Adunarea Ecumenică de la Sibiu din 4-7 septembrie 2007, creștinii trebuie să-și lase inimile deschise spre o bogăție spirituală care totdeauna pornește de la de la un dialog ecumenic și interreligios. Acest aspect stârnește reale interese, mai ales după integrarea în Uniunea Europeană a unor țări ca România și Bulgaria, care sunt țări majoritar ortodoxe.

Ziua de duminică a fost pusă sub semnul spiritualității, mai ales că s-a vizitat Avila, centru cultural și religios.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har trăite în Spania și devenim conștienți tot mai mult că prima vocație a Europei este aceea de a fi un "operator al păcii", în interiorul limitelor sale și pe scena mondială...

Anca Lucaci


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat