Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Răchiteni

Pentru Parohia Răchiteni, zilele de 3 și 4 martie 2007 au fost zile de sărbătoare, har și pace spirituală: Preasfințitul Petru Gherghel a venit în vizită pastorală în această comunitate.

Plini de bucurie, părintele paroh Marian Fechetă, primarul și credincioșii Parohiei Răchiteni, l-au așteptat și l-au primit pe Preasfințitul Petru Gherghel, care a venit însoțit de părintele Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și părintele Lucian Păuleț, cancelarius. Trei persoane îmbrăcate în frumoasele costume naționale au întâmpinat oaspeții cu pâine, sare și flori, în timp ce corul parohial cânta "Bine ați venit la noi!". Preasfințitul a salutat credincioșii, iar apoi, însoțit de acordurile unui cântec marian, a intrat în biserică.

La ora 17 a început ceremonia de deschidere a vizitei canonice prin citirea unui text biblic, un cuvânt adresat credincioșilor în care, cu dragoste de păstor, episcopul i-a îndemnat pe aceștia să înainteze cu mult curaj în larg. A urmat recitarea sfântului Rozariu, rugăciune pe care ne-a recomandat-o tuturor ca fiind "cea mai ușoară și mai plăcută pentru sfânta Maria". În acest timp, părintele Isidor Mocanu și părintele Lucian Păuleț au intrat la spovezi.

Ziua de duminică a debutat la ora 8 cu o sfânta Liturghie. Preasfințitul s-a adresat în mod special copiilor, atât la omilie, cât și la cateheză, făcând referire la textul evanghelic al sfântului Luca, cu privire la schimbarea la față a lui Isus pe muntele Tabor. "Dragi copii, să nu uitați că Dumnezeu vă iubește foarte mult pentru că sunteți fiii lui! Voi sunteți florile care lipsesc de pe altar în timpul Postului Mare!". Preasfințitul a reamintit și de Sărbătoarea Diecezană a Copiilor, care se va desfășura în acest an la Răchiteni. Copiii au participat activ: au citit lecturile, rugăciunea credincioșilor, s-au rugat și au cântat cu însuflețire.

La sfânta Liturghie de la ora 11, episcopul diecezei s-a adresat în mod special tinerilor și familiilor. Ne-a îndemnat pe toți să rămânem statornici în credință, chiar dacă avem de luptat, vom birui, vom fi schimbați, transfigurați de frumusețea lui Cristos. "Să căutați tot timpul fața Domnului, ne-a îndemnat episcopul, pentru că este foarte important să-l cunoaștem, pentru a-l imita și a-l apăra!". S-a adresat familiilor, pentru a rămâne statornice, să fie conștiente că familia este "celula de bază a societății", este "biserică domestică", iar comunitatea noastră are o demnitate moștenită în acest sens. Familia trebuie să poarte mai departe această demnitate, să rămână fidelă tradiției. Episcopul și-a exprimat bucuria faptului că sunt persoane consacrate din Parohia Răchiteni care reprezintă cu demnitate comunitatea locală, în diferite colțuri ale lumii: Roma (Radio Vatican), Africa (Kenia)...

Credincioșii s-au implicat activ la sfânta Liturghie: au citit lecturile și intențiile de la rugăciunea credincioșilor, iar tinerii din Acțiunea Catolică au oferit darurile de la ofertoriu. Corul a dat un plus de frumusețe Liturghiei, prin cântările frumoase adecvate Postului Mare.

După Liturghie, Preasfințitul s-a adresat tinerilor, îndemnându-i să se iubească unii pe alții, să nu caute iubirea în altă parte, ci la Cristos. "Tinerii sunt străjerii dimineții, ai dreptății și ai păcii". De aceea ei trebuie să vegheze, să fie cu ochii deschiși, pentru ca dușmanii să nu poată intra. "Dragi tineri, Isus nu vă ia nimic! Nu vă fie teamă să-l iubiți!".

Seara la ora 17, păstorul diecezei a urmat cu evlavie Calea crucii, celebrare specifică Postului Mare. În timpul sfintei Liturghii, episcopul a stat la spovezi. La sfârșit s-a adresat comunității, oferind tuturor celor prezenți binecuvântarea finală.

Au fost zile frumoase, pline de har, în care toți răchitenenii au trăit cu intensitate maximă vizita canonică. Mulțumim pentru cuvintele frumoase, pline de înțelepciune adresate copiilor, tinerilor și adulților comunității noastre. Sperăm să înaintăm cu mult curaj în larg, așa cum ne-a îndemnat Preasfințitul, iar ceea ce am sădit în aceste zile în sufletele noastre să încolțească și să aducă rod bogat: "care treizeci, care șaizeci, care însutit..."

Prof. Cristina Ghercă

* * *

Cu toții am așteptat cu nerăbdare, bucurie și emoție, vizita Preasfințitului. Flori, stegulețe, fâșii de pânză colorată, steagul papal, steagul diecezei, drapelului național dădeau comunității un aer de sărbătoare. Preasfințitul a fost primit cu ospitalitate, cu pâine și sare, în timp ce corul cânta "Bine ați venit!"

A urmat sfântul Rozariu, condus de episcop care, cu multă evlavie, ne-a îndemnat să avem dragă această rugăciune căci "este o armă albă împotriva răului". Mesajul central al zilei de sâmbătă a fost: "Înaintați în larg! Cristos urcă în barca bisericii voastre.".

Ziua de duminică a stat sub semnul urmării lui Cristos, pentru ca plini de curaj și credință, să-l imităm, pentru a deveni "alți Cristos" prin viața noastră.

La sfânta Liturghie de la ora 8, a fost întâlnirea cu copiii, speranța și viitorul societății. "Voi sunteți micii porumbei ai păcii sau florile parohiei și vă îndemn să-l iubiți pe Isus!"- a fost îndemnul Preasfințitului. De asemenea, s-a amintit de Sărbătoarea copiilor care în acest an se va desfășura la Răchiteni și unde vor fi prezenți copii din toată dieceza.

La sfânta Liturghie de la ora 11, la predică, episcopul a vorbit despre cum trebuie să ne apropiem de Cristos, cum trebuie să-l urmăm, pentru că "noi suntem cetățeni ai cerului". Cel mai bun exemplu din acest punct de vedere este Preasfânta Fecioară Maria. Păstorul diecezei spunea: "Dacă vrem să-l vedem pe Isus în adevărata lui strălucire, trebuie să-l vedem cu ochii Maicii Domnului; dacă vrem sa ne rugăm lui Dumnezeu în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să ne rugăm cu cuvintele Preacuratei; iar dacă vrem să-l iubim pe Cristos așa cum merită, să-l iubim cu dragostea inimii sale de mamă!".

Cateheza de după Liturghie fost un minunat prilej de a întreține o discuție cu tinerii. Preasfințitul a apelat la conștiința acestora și le-a afirmat că Isus are nevoie de ei, pentru că așa cum spunea veneratul părinte papa Ioan Paul al II-lea, "tinerii sunt speranța lumii, străjerii dreptății și ai păcii". Episcopul a amintit și de sfântul apostol Ioan, care, fiind cel mai tânăr dintre ucenicii lui Isus, parcă era cel mai apropiat de inima Mântuitorului. "Așadar dragi tineri, nu vă fie teamă să vă apropiați de Cristos! Lăsați-vă transfigurați de frumusețea inimii sale!" - ne-a îndemnat Preasfințitul.

Seara episcopul a celebrat Calea sfintei cruci, după care a intrat la spovezi. La sfânta Liturghie de seară s-a dat binecuvântarea finală, prin care am dobândit indulgența plenară. Invitația Preasfințitului de a face mai mult bine pentru suflet, de a ne apropia de Cristos, a fost un îndemn de a merge înainte, spre mântuire, spre Dumnezeu.

Au urmat mulțumirile părintelui paroh Marian Fechetă, care a găsit în episcop "un tată care a venit acasă", "un tată" care în aceste două zile ne-a ajutat să mai urcăm o treaptă către inima Dumnezeiască a lui Isus.

După zilele pline de har, în care am trăit împreună cu păstorul diecezei întâlnirea cu Dumnezeu, simțim parcă și mai mult chemarea "să înaintăm cu mai mult curaj în larg!".

Andreea Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-4 martie: Vizită pastorală în Parohia Răchiteni.


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat