Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: O nouă biserică pentru români

La Roma a fost deschisă oficial, duminică, 4 martie 2007, o nouă biserică pentru credincioșii romano-catolici români. Este a patra biserică din Dieceza de Roma în care credincioșii români de rit latin se pot reuni pentru slujbele religioase și asistența pastorală necesară. Noua biserică pentru românii romano-catolici, nouă și ca edificiu, este biserica parohială "Santa Rosa da Viterbo".

Adresa noii biserici este: Via Santa Giovanna Elisabetta, 53, 00189-Roma, www.santarosadaviterbo.org, sectorul nord, cartierul Tor di Quinto (între Via Cassia și Via Flaminia). Parohul comunității italiene este don Giampiero Antonicelli.

Pentru moment, sfânta Liturghie în limba română se celebrează de două ori pe lună, în prima și a treia duminică a lunii. Responsabilul misiunii române a credincioșilor de rit latin din Roma este pr. Isidor Iacovici, tel. 00393405326159; capelan asistent fiind pr. Iulian Faraoanu, tel. 00393299593240.

Necesitatea deschiderii unui nou centru pastoral a fost sesizată mai de mult, înainte de Crăciun, dar a fost decisă după sărbătoarea Epifaniei cu ocazia binecuvântării familiilor, lucru nou și deosebit de benefic sub aspect pastoral și pentru identificarea zonelor urbane locuite de mai mulți români.

Vizitarea familiilor de către preoții asistenți a fost un moment important de rugăciune comunitară, de contact și de cunoaștere personală reciprocă. În fiecare casă, unde au fost invitați, preoții s-au rugat împreună cu credincioșii un mister din Sfântul Rozariu, fiecare din cei de față recitând rând pe rând Tatăl nostru și apoi fiecare câte un Bucură-te, Marie până la terminarea decadei. În această privință, părintele Isidor Iacovici observa cu vădită bucurie: "Rugăciunea în comun crea imediat o atmosferă de încredere, genera comuniune, făcea din grup o mică biserică domestică".

Deschiderea unei noi bisericii pentru credincioșii români înseamnă un plus de efort pentru responsabilul misiunii românilor de rit latin din Roma, ajutat de capelanul asistent și de ceilalți preoți români aflați la studii de specializare. Toți sunt însă convinși că trebuie făcut tot posibilul pentru a le asigura conaționalilor noștri o asistență pastorală specifică, pe măsura posibilităților în rândul migranților, cât mai aproape de zona unde locuiesc.

Duminică, 4 martie 2007, a doua din Postul Mare, la Liturghia celebrată în biserica "Santa Rosa da Viterbo" au participat circa 60 de credincioși, cei mai mulți fiind tineri. Aproape de altar erau trei ministranți din noua generație de români. Păreau mulțumiți ca cei trei apostoli luați de Isus pe muntele transfigurării unde s-a urcat ca să se roage. De fapt, la Liturghie s-a proclamat Evanghelia Schimbării la Față în versiunea sfântului Luca.

Au concelebrat cinci preoți ajutați de diaconul permanent don Oscar. O Liturghie în formă solemnă, atât cât îngăduie sobrietatea Postului Mare, pentru a marca locul stabil de rugăciune al noii comunități de migranți români. În jurul altarului au fost don Giampiero Antonicelli, parohul comunității locale, don Pierpaolo Felicolo, responsabil pentru Oficiul "Migranți" din cadrul Vicariatului de Roma, părintele Isidor Iacovici, responsabilul misiunii comunității catolice de rit latin din Roma, părintele Benone Lucaci, preot student la specializare, activ și în pastorația duminicală, precum și Mons. Anton Lucaci, coordonatorul național în Italia al comunităților române de rit latin.

Trebuie notat și faptul îmbucurător că la pregătirea Liturghiei credincioșii s-au implicat activ încă din prima zi, au răspuns în cor, au cântat, au citit lecturile. De altfel, am aflat că ei au fost cei care au cerut și s-au interesat de găsirea unei biserici în care să se reunească. Este și aceasta o formă de implicare a laicilor în apostolatul și misiunea Bisericii. Încă ceva. Spre lauda lor, după terminarea Liturghiei, la îndemnul părintelui Iacovici, credincioșii au rămas toți în biserică și au parcurs Calea crucii așa cum se obișnuiește în parohiile din țară în timpul Postului Mare. Crucea a fost purtată de un ministrant având alături alți doi cu lumânări aprinse, iar rugăciunile și cântarea au fost conduse de o tânără.

În intervențiile de la terminarea sfintei Liturghii parohul italian și responsabilul pentru migranți din partea vicariatului au avut cuvinte de prețuire pentru mărturia creștină dată de imigranții români și în această zonă a Romei, arătând mare disponibilitate și promițând sprijin pastoral. Începuturile sunt încurajatoare pentru această "mică turmă și credincioasă" de români care se reunește în biserica "Santa Rosa da Viterbo" situată în nordul Romei.

Mons. Anton Lucaci


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat