Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scout: Ziua gândului la prima ediție

Continuăm fericiți un drum început acum 100 de ani de Lordul Robert Baden-Powell și mulțumim lui Dumnezeu pentru bucuria și onoarea de a face parte din cea mai mare și mai activă organizație existentă la nivel mondial.

30 de milioane de persoane din peste 150 de țări și teritorii sunt implicate în mod activ în ceea ce este Organizația Mondială a Mișcării Scout (OMMS).

În lumea catolică din România, Organizația Scout și-a făcut intrarea după anul 1990, fiind recunoscută și activă atât în Biserica Romano-Catolică, dar și în Biserica Greco-Catolică.

La nivelul Bisericii Romano-Catolice, Scoutul este prezent în 15 parohii ale Diecezei de Iași (Bacău - "Sfânta Cruce", "Sfântul Nicolae" și "Fericitul Ieremia"; Nicolae Bălcescu - "Preasfânta Inimă a lui Isus"; Piatra Neamț - "Sf. Iosif Muncitorul"; Focșani, Lespezi, Iași, Verșești - filiala Parohiei Stufu, Bălțați, Adjudeni, Pildești, Sagna, Hălăucești și Nisiporești) și în două parohii din Arhidieceza de București (Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și "Sf. Iosif").

La 22 februarie, în fiecare an, avem deosebita onoare și plăcere de a sărbători la nivel mondial "Ziua gândului" - adică ziua de naștere a fondatorului mișcării Scout - Lordul Robert Baden-Powell.

Anul acesta, sub deviza "O lume, o promisiune", sărbătorim un dublu eveniment: 150 de ani de la nașterea fondatorului și 100 de ani de cercetășie.

Ce a însemnat acest dublu eveniment pentru o parte din cercetașii catolici s-a putut vedea în cadrul întâlnirii din 25 februarie 2007 care a avut loc la Bacău, în Parohia "Sf. Cruce", unde au fost prezente șapte centre locale cu un număr de aproximativ 200 de tineri și copii.

Programul acestei zile a început cu o sfânta Liturghie concelebrată de asistentul spiritual național al Asociației Scout Catolică din România (ASCRo), părintele Alois Hîrja, asistent spiritual al Centrului Local "Sfânta Cruce", părintele Cristinel Alecu și unul dintre tinerii diaconi ai parohiei noastre, Claudiu Budău.

Această Liturghie a fost o ocazie minunata de a face bilanțul acestor ani de experiență cercetășească dobândită până acum, dar și de a reactualiza și de a pune în practică rolul nostru activ în cadrul Bisericii lui Cristos.

De asemenea, ne-am bucurat, la fel ca în fiecare an, de sprijinul și binecuvântarea atât de necesare ale episcopului nostru de Iași, PS Petru Gherghel, transmise prin intermediul părintelui Alois Hîrja.

Programul zilei a continuat cu ateliere și activități specifice pe ramuri de vârstă, la care au fost invitați să participe toți cercetașii prezenți la eveniment.

Ziua s-a încheiat cu o rugăciune de final și cu binecuvântarea oferită de asistentul spiritual național, dar și cu promisiunea și hotărârea că anul viitor "Ziua gândului" va avea cel puțin dublul numărului de participanți, dar și de activități în comparație cu anul acesta.

La finalul zilei, evaluarea organizatorilor a scos la iveală inconvenientele, dar și realizările acestui eveniment pe care sperăm să le transformăm în atuuri anul următor. De asemenea, organizatorii mulțumesc pentru participare tuturor cercetașilor prezenți la eveniment, asistentului spiritual național pr. Alois Hîrja, asistentului spiritual Scout de la Parohia "Sfânta Cruce", pr. Cristinel Alecu, părintelui paroh Eugen Budău și surorilor din Congregația "Maria Bambina", fără a căror complicitate acest eveniment nu ar fi putut avea loc.

În încheierea acestui material, dorim tuturor cercetașilor un sincer "La mulți ani!" cu ocazia Zilei gândului, spor la muncă și îndemnul pe care fondatorul l-a lăsat pentru toți: "Lăsați aceasta lume un pic mai buna decât ați găsit-o!" (R.B.P.) și fie ca bunul Dumnezeu să fie prezent în toate activitățile pe care le facem și să coboare în mijlocul nostru cu binecuvântările lui.

Lucian Pal


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat