Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Noi lectori și acoliți

Cei 20 de studenți ai anului IV și cei 21 de studenți ai anului V de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași duminică, 4 martie 2007, în cadrul Liturghiei solemne de la ora 10.00, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au fost instituiți lectori și, respectiv, acoliți. PS Percă i-a avut alături în jurul altarului pe pr. Wilhelm Dancă, rectorul institutului, și pe ceilalți părinți profesori. Noii lectori și acoliți au fost înconjurați de credincioșii laici, părinți, rude și prieteni.

Lectoratul și acolitatul reprezintă două ministere (slujiri) importante în drumul de formare spre sfânta Preoție. Între credincioșii care îndeplinesc anumite slujiri liturgice, așa cum subliniază și Cartea sinodală (nr. 50), îi deosebim pe slujitorii instituiți oficial de către Biserică și pe cei care ocazional îndeplinesc aceste slujiri. Aleși din rândul seminariștilor, slujitorii instituiți (lectorii și acoliții) au misiuni specifice.

Astfel, lectorul are misiunea: să ducă Evangheliarul (în lipsa diaconului) în timpul procesiunii de la începutul Liturghiei; să citească lecturile și psalmul, dar nu și evanghelia; să propună intențiile rugăciunii universale (când lipsește diaconul) etc.

Dintre îndatoririle ce revin acoliților amintim: să pregătească altarul și vasele sfinte; să poarte crucea în timpul procesiunii de la intrare; să așeze pe altar corporalul, purificatorul, potirul, pala și Liturghierul; să-l ajute pe preot la ofertoriu; să ajute, când este cazul, la distribuirea sfintei Împărtășanii; să-l ajute pe preot și pe diacon să ducă la credență vasele sfinte, să le purifice și să le pună în ordine etc.

Celebrarea a început printr-o procesiune din sacristie spre altarul din capelă. Viitorii lectori și acoliți au ocupat locurile rezervate lor, în apropierea altarului. Ei erau îmbrăcați cu reverendă și cotă. Între timp, corul institutului, dirijat de profesorul Mihai Bișoc, a intonat "Sub cruce ne strângem". În capelă erau prezenți mulți dintre părinții candidaților, frați, surori, rude, prieteni, precum și alți credincioși.

După proclamarea lecturilor propuse pentru duminica a II-a din Postul Mare (Gen 15,5-12.17-18; Ps 26; Fil 3,17-4,1; Lc 9,28b-36) și după ce candidații la treptele lectoratului și acolitatului au fost chemați pe nume, iar ei au răspuns "Prezent", PS Aurel Percă a rostit cuvântul de învățătură.

PS Aurel, pornind de la textele evanghelice proclamate, a vorbit despre cele trei manifestări ale lui Dumnezeu care reies din lecturi, manifestări care se fac în contexte și în modalități diferite.

Prima manifestare a lui Dumnezeu este aceea din prima lectură, făcută lui Abraham, într-un context destul de întunecat, de descurajare. PS Aurel a readus în memorie, în acest caz al descurajării spirituale, sfatul sfântului Ignațiu de Loyola: "În asemenea momente de descurajare nu este bine a lua decizii importante, deoarece 90% dintre ele ar fi decizii greșite. Mai bine este de așteptat, de a rămâne neclintit, cu încredere în Dumnezeu, de a rechema în memorie deciziile luate în momentele de mângâiere și de a-l ruga pe Dumnezeu să vină în ajutor. Apoi, tot sfântul Ignațiu spune că este bine să ne încredem în Dumnezeu, să ne rugăm, tocmai pentru a pregăti întâlnirea noastră cu Dumnezeu, care va veni în curând, cu siguranță, după asemenea momente grele. Este exact ceea ce a făcut Abraham..."

Vorbind despre cea de-a doua manifestare, aceea pe care o prezintă sfânta evanghelie, schimbarea la față a lui Isus, episcopul auxiliar de Iași a spus despre aceste momente de înălțare, de mângâiere spirituală, parafrazând din nou pe sfântul Ignațiu: "Trebuie să ne folosim de aceste momente ca de momente de încărcare a bateriilor spirituale. Și este bine să ne exprimăm recunoștința noastră față de Dumnezeu și mai ales să ne folosim de aceste momente pentru a înfrunta cu mai mult curaj momentul următor de întuneric care s-ar putea să se abată asupra vieții noastre".

Preasfințitul a spus: "Există și o a treia manifestare a lui Dumnezeu, o manifestare de care aproape nimeni nu-și dă seama. Mulți creștini nu și-au dat seama niciodată de ea sau niciodată nici măcar nu și-au imaginat-o, dar este reală și autentică: Dumnezeu este mereu prezent cu noi, cu Duhul său din ziua Botezului, noi toți suntem temple ale Duhului Sfânt. Sunt gânduri pe care le exprimă sfântul apostol Paul în lectura a II-a de la sfânta Liturghie".

În continuare, episcopul auxiliar i-a îndemnat pe toți cei prezenți ca "în timpul Postului Mare să ne străduim să facem astfel încât Dumnezeu să se arate în noi prin efortul nostru de convertire, din practicarea faptelor de milostenie, din faptele de pocăință la care suntem îndemnați. Așadar să căutăm să trăim acest timp ca o ocazie prielnică în care opacitatea, întunericul trupului trebuie să se micșoreze și să lase loc razei de strălucire care locuiește în noi, prezența lui Dumnezeu, prezență specială prin Duhul Sfânt".

La sfârșitul predicii Preasfințitul Aurel a avut un îndemn deosebit și pentru noii lectori și acoliți: "Dragi candidați la slujirea lectoratului și a acolitatului, și voi puteți trăi astăzi un moment special, o manifestare deosebită, o strălucire deosebită din viața voastră. Un Tabor special astăzi pentru voi, în care sunteți chemați să-l descoperiți mai mult pe Dumnezeu în viața voastră, în care sunteți chemați să contemplați măreția lui Dumnezeu, în care sunteți chemați să vă exprimați recunoștința pentru tot ceea ce Dumnezeu a făcut în voi până astăzi, când sunteți hotărâți să continuați drumul vostru de pregătire în vederea sfintei Preoții și în care vă angajați mai mult să ascultați cuvântul lui Dumnezeu și nu numai să-l ascultați, ci să-l transmiteți și altora. Și voi, dragi candidați la acolitat, care astăzi exprimați această hotărâre de a fi mai aproape de altar, de a sluji altarul și sfânta Euharistie. Cuvântul lui Dumnezeu și Euharistia sunt două momente care ne pot transforma, pot transfigura în fiecare zi, pentru că acest contact cu cuvântul lui Dumnezeu și contactul cu Euharistia, într-adevăr, ne schimbă viețile noastre și ne fac și pe noi să strălucim de această prezență deosebită a lui Dumnezeu, pentru că, având cuvântul lui Dumnezeu, avându-l pe Isus în viața noastră, avându-l pe Duhul Sfânt, într-adevăr, suntem și noi fii preaiubiți ai lui Dumnezeu. Să trăim așadar intens acest moment și, mai ales voi, dragi candidați la lectorat și acolitat, începând de astăzi să trăiți cu o conștiință vie această chemare pe care v-o adresează Biserica în această duminică în care noi contemplăm misterul schimbării la față a lui Isus".

După predică a urmat ritul propriu-zis al instituirii noilor lectori și acoliți. După ce aceștia au îngenuncheat, episcopul și-a impus mâinilor asupra lor și l-a implorat pe Duhul Sfânt, care să le dea puterea exercitării acestor ministere. Apoi, rând pe rând, fiecare a venit și a îngenuncheat în fața episcopului, care a înmânat lectorilor lecționarul, acoliților potirul și patena, fiecare răspunzând "Amin".

Au urmat rând pe rând celelalte părți ale Liturghiei. La Împărtășanie, noii lectori și acoliți s-au împărtășit sub ambele specii.

La finalul celebrării, PS Aurel Percă a transmis și din partea episcopului Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București și al PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, un cuvânt de felicitare pentru pasul realizat și, în același timp, de încurajare pe mai departe în vederea sfintei Preoții. Totodată a fost anunțată numirea ca profesor de filozofie la Institutul Teologic Romano-Catolic a pr. Bogdan Herciu.

Întrebați fiind ce a însemnat primirea celor două slujiri iată ce au declarat câțiva dintre cei care le-au primit:

  • "În primele două versete ale capitolului 9 din Evanghelia după sfântul Luca întâlnim trei aspecte fundamentale ce trebuie să caracterizeze apostolul lui Cristos: chemarea, înzestrarea cu autoritate și trimiterea. Prin instituirea ca lector, Cristos, cel ce m-a chemat, mă înzestrează cu autoritate pentru a vesti cuvântul său, pentru a mă trimite apoi să-l duc la toți oamenii. Sfântul Ieronim spunea: "Necunoașterea scripturilor înseamnă necunoașterea lui Cristos". Lectoratul mă conștientizează de necesitatea studiului, a rugăciunii și a meditației pentru a putea înțelege mai bine misterul Cuvântului întrupat și a-l prezenta apoi cu fidelitate oamenilor din societatea în care trăim". (Ștefan Stolnicu)

  • "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a învrednicit să port vestea cea bună la toți oamenii și că a avut încredere în mine încât s-a încredințat buzelor mele". (Marcelin Blaj)

  • "Mă simt încântat și total recunoscător că Dumnezeu m-a chemat să fiu vestitor al cuvântului său. Mulțumesc întregii Biserici pentru încrederea pe care mi-a acordat-o de a colabora la această misiune de răspândire a evangheliei, bineînțeles, în modul propriu lectoratului. "Fă să am o cunoaștere tot mai vie și recunoscătoare a cuvântului tău, Doamne, pentru a mărturisi cu viața ceea ce proclam". (Petru - Mihăiță Mogda)

  • "La tine este izvorul vieții și în lumina ta vom vedea lumina (Ps 36,10). Nu pot exprima decât recunoștință pentru prietenia specială pe care Cristos mi-o oferă zilnic, concretizând-o în mod absolut în dăruirea sa plină de iubire în jertfa euharistică. Instituirea ca acolit, pe care am trăit-o cu profundă emoție și care mi-a reînflăcărat iubirea și entuziasmul de la început, mă invită într-un mod cu totul special la o comuniune mai intimă cu Cristos-euharistic. Ajută-mă, Isuse, ca iubirea ta revărsată în Euharistie să mă înflăcăreze făcându-mă martor bucuros și curajos al poruncii celei noi de a-i iubi pe ceilalți cu măsura iubirii tale!" (Adrian Gabor)

  • "Acest pas pe care l-am făcut, instituirea ca acolit, mă face să-i mulțumesc încă o dată Domnului pentru votul de încredere pe care mi l-a dat în acest drum către slujirea sacerdotală. Nu știu dacă se poate exprima foarte bine în cuvinte emoția pe care am simțit-o în momentul în care am atins patena pentru a mă încredința Bisericii, prin slujirea ca acolit. Bucurie, mulțumire pentru tot, acestea sunt cuvintele care evidențiază trăirea mea la acest eveniment". (Lucian Adam)

  • "Astăzi Cristos de pe cruce m-a privit cu blândețe și mi-a cerut din nou să-l urmez. M-am emoționat puțin, dar mi-am revenit repede în fire și am răspuns Da. Am spus din nou un alt da, precedat de o multitudine de alți da mai mici, rostiți uneori cu teamă, alteori cu încredere și speranță, un nou da care cere alți da, un da care mă angajează tot mai mult pe drumul vocației mele, un da care nu este un punct de sosire, ci un da care este un punct de plecare, un da pentru astăzi, un da pentru mâine, un da care mă apropie tot mai mult de inima lui Cristos din care mai curge și astăzi apă și sânge. Doamne, facă-se voia ta". (Ioan Balan)

  • "Primește vasul cu pâine (sau cu vin) pentru celebrarea Euharistiei și trăiește astfel încât să poți sluji cu vrednicie la masa Domnului și în Biserică - ceea ce a spus Preasfințitul Percă la instituirea noastră ca acoliți, când a pus mâna sa pe mâinile noastre așezate pe patenă și potir. Acesta e fost momentul ce m-a atins adânc. Primind slujirea de acolit, am simțit cum Dumnezeu este aproape de mine, cum mă cheamă acum cu mai multă intensitate la împlinirea vocației, la Preoție, și cum acum îmi încredințează misiunea de a sluji tainei altarului, și într-un mod deosebit prin împărțirea Euharistiei credincioșilor ce o cer, ajutându-i pe preoți și diaconi. Aceasta este un lucru minunat: să iei în mâini Trupul lui Cristos și să-l împarți altora, să observi cât de mult ne iubește Isus pe noi prin această taină minunată a Euharistiei". (Emil Robu)

  • "Sufletul meu este copleșit de o imensă bucurie: Atotputernicul Creator, nu prin meritele mele, ci prin călăuzirea sa, prin mijlocirea Preasfintei Fecioare Maria, prin îndrumarea superiorilor și prin rugăciunile intense ale rudelor și cunoscuților, se lasă în mâinile mele, proaspăt instituit slujitor al Euharistiei, ca să fie purtat și distribuit poporului său credincios. Nu pot să nu-mi exprim profunda recunoștință și mulțumire pentru încrederea acordată de a fi părtaș la misterul Bisericii, a cărei culme și izvor este Euharistie, sacramentul suprem al iubirii lui Isus Cristos. Doamne, fă ca acest mister să mă angajeze să trăiesc tot mai intens sacrificiul tău, ca să conformez cu el întreaga mea existență și activitate". (Gabriel Trișcă)

Studenții anului IV care au primit slujirea lectoratului sunt: Bîrnat Cristian (Frumoasa); Blaj Marcelin (Buruienești); Blînda Marian (București - "Sf. Iosif"); Bordeuș Florin-Ciprian (Brașov - "Sf. Petru și Paul"); Bulai Maricel-Ghiorghiță (N. Bălcescu); Cimpoieșu Cazimir (Arini); Cojan Marius (Bacău - "Sf. Nicolae"); Farcaș Cătălin (Bacău - "Fer. Ieremia"); Iancu Pius-Petru (Bacău - "Sf. Nicolae"); Ilieș Marius-Petrică (Roman - "Sf. Tereza"); Imbrișcă Ionuț-Eremia (Săbăoani); Mogda Petru-Mihăiță (Vizantea); Obreja Stanislav (Stăuceni - Chișinău); Pîrțac Emanuel (Răchiteni); Robu Eugen (Săbăoani); Rotăraș Ștefan Cătălin (Onești); Sascău Gabriel (Bacău - "Sf. Nicolae"); Stolnicu Ștefan (Pașcani); Treja Paul (Berzunți); Văcaru Claudiu (Săbăoani).

Studenții anului V care au primit slujirea acolitatului sunt: Adam Lucian (Bahna - Nicorești); Balan Ioan (Huși - "Sf. Anton"); Blăjuță Adrian (Răducăneni); Bortă Ștefan (Gârleni - Lespezi); Bulai Adrian (Gioseni); Bulai Liviu-Marian (Roman - Inima Neprihănită); Dăncuță Laurențiu (Bacău - "Fer. Ieremia"); Fechetă Paul (Adjudeni); Gabor Adrian (Iugani); Gabor Eusebiu (Bâra - Satu Nou); Gal Cristinel (Pildești); Laslău Ciprian (Bacău - "Sf. Cruce"); Medveș Petru (Adjudeni); Mihai Romeo (Turluianu - Berzunți); Pal Sergiu-Alin (Roman - "Sf. Tereza"); Păduraru Eduard (Gioseni); Robu Emil-Ioan (Săbăoani); Savin Mihai (Iași - "Sf. Anton"); Sociu Romică (Bacău - "Sf. Nicolae"); Stoica Sergiu-Doru (Roman - "Fer. Ieremia"); Trișcă Gabriel (Roman - "Sf. Tereza").

Adrian Blăjuță


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat