Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Film documentar anticreștin

Din timp în timp, ca și cum ar face parte dintr un plan dinainte stabilit, apar persoane care, scormonind și aruncând pe piață diverse idei sau amestecând realitatea cu ficțiunea, încercă să atace și să discrediteze creștinismul. Piesa Evangheliștii, cartea și filmul Codul lui Da Vinci, "redescoperirea" Evangheliei după Iuda, romanele cu templieri sau cu Sfântul Graal, precum documentarul Mormântul pierdut al lui Isus despre care s a vorbit și s a scris în ultimele zile se înscriu în acest scenariu.

Uneori faptele sunt prezentate ca mari descoperiri științifice, alteori sunt îmbrăcate în aura misterului dezlegat de oameni înțelepți, dar considerat ca fiind ținut ascuns de Biserică. "Sunt multe secrete care ne sunt ascunse nouă, celor mulți... Multe dintre aceste secrete sunt la Vatican", auzim deseori în jurul nostru.

Pretinzând că se sprijină pe o descoperire arheologică reală, James Cameron și Simcha Jacobovici au lansat luni, 26 februarie, un film documentar potrivit căruia adevăratul mormânt al lui Isus, cu rămășițele pământești ale acestuia, ale mamei sale, Maria, ale Mariei Magdalena și ale altor apropiați, a fost găsit într o peșteră din Ierusalim în urmă cu 30 de ani.

Șase dintre cele zece sarcofage descoperite în 1980 erau inscripționate cu numele Jesua, fiu al lui Iosif, Maria, Maria, Matei, Jofa (Iosif, identificat ca fratele lui Isus), Judah, fiu al lui Jesua ("fiul lui Isus", spun realizatorii documentarului).

Descoperirea a fost făcută publică, o dată cu descifrarea inscripțiilor, în urma cu zece ani, de către arheologul Amos Kloner, profesor la Universitatea din Ierusalim. Sicriele au fost păstrate până acum în arhiva Autorității Israeliene pentru Antichități.

Stabilind că peștera a fost, de fapt, mormântul lui Isus și al familiei sale, echipa lui James Cameron a lansat ipoteza că Isus ar fi fost căsătorit cu Maria Magdalena, iar personajul cu numele de Judah ar fi chiar fiul lor. Evident, ipoteza seamănă cu cele scrise în romanul lui Dan Brown, "Codul lui Da Vinci".

Cei doi realizatori ai filmului susțin că descoperirea lor se bazează pe colaborarea cu cei mai cunoscuți oameni de știință din lume, arheologi, statisticieni, specialiști în ADN și experți în antichități.

Mai întâi este de observat publicitatea ieftină și senzaționalul pe care regizorii în cauză vor le creeze pentru a obține profit. Filmele, cărțile, dvd urile, casetele trebuie să se vândă... Rămășițele pământești ale lui Isus constituie un subiect menit să producă bani; cu o asemenea temă ești cunoscut repede și vinzi sigur.

Mulți se bucură și gustă asemenea evenimente, ele le pot motiva imoralitatea, necredința, viața pe care o duc departe de Dumnezeu. Alții cad victime pentru că nu mai reușesc să facă diferența între ficțiune și realitate. Dar nu toți au la îndemână mijloacele pentru a răspunde unor asemenea provocări.

Pentru creștini, asemenea provocări sunt ocazie pentru a și afirma și mărturisi credința. Ce argumente au creștinii pentru a răspunde provocărilor lui J. Cameron și S. Jacobovici?

Însuși descoperitorul mormântului, arheologul Amos Kloner, consideră că documentarul nu aduce dovezi științifice. Numele inscripționate, spune el, amintesc de personaje din Vechiul Testament, dar nu se poate dovedi că ar fi ale lui Isus sau Mariei Magdalena. În plus, pe cele 900 de morminte descoperite în zona orașului Ierusalim, datând din aceeași perioadă, numele lui Isus este menționat de 71 de ori. Apoi, mormântul pare să fi fost folosit pe o perioadă de 200 de ani, odihnind în el generații diferite.

În treacăt trebuie spus că Simcha Jacobovici este realizatorul altui documentar "Iacob, fiul lui Josef, fratele lui Jesus", din 2003, bazat tot pe inscripția de pe un sarcofag, care s a dovedit în 2004 a fi un fals.

Începând chiar cu ziua Paștelui, s au găsit persoane care să nege învierea apelând la minciună. Soldații de la mormântul lui Isus au fost plătiți să spună că, în timp ce ei dormeau, au venit ucenicii și au furat trupul lui Isus.

Evangheliile, tradiția Bisericii, datele arheologice, pelerinajul continuu la Biserica Sfântului Mormânt stau mărturie că mormântul gol al lui Isus este cu totul în altă parte.

După cum citim în Noul Testament, Isus a fost luat jos de pe cruce și, înfășurat fiind într un giulgiu, a fost depus într un mormânt nou și curat care era al lui Iosif din Arimateea. De altfel, pe vremea aceea, mai ales pentru familiile sărace, nu se foloseau sarcofage. Familia lui Isus nu era atât de bogată încât să folosească o întreagă peșteră pentru îngroparea a zece membri ai săi. Pe de altă parte, logic ar fi ca mormântul să fi fost la Nazaret, nu la Ierusalim.

Întrebarea lansată de Noul Testament rămâne valabilă și azi: "De ce l căutați pe Cel Viu printre cei morți?"

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat