Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Colecta pentru Caritas

Centrul Diecezan Caritas organizează în a doua duminică a Postului Mare (4 martie 2007) o colectă specială în bisericile din Dieceza de Iași în sprijinul Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" destinat asigurării de asistență socială și îngrijiri medicale pentru persoanele imobilizate la pat sau la domiciliu.

Urmând tradiția creștină și îndemnurile Sfântului Părinte transmise în mesajele dedicate Zilei Mondiale a Bolnavului, fiecare dintre noi este chemat în calitate de creștin, conform propriei misiuni și responsabilități, să contribuie pentru ca să fie recunoscută, respectată și promovată demnitatea fraților și surorilor noastre aflați în suferință.

Centrul Diecezan Caritas Iași a răspuns acestei chemări prin Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu". Acesta face parte din programul național cu același nume al Confederației Caritas România, inițiat din anul 1994 cu sprijinul și finanțarea Caritas Germania. În Dieceza de Iași, proiectul ființează din anul 2000, an în care s-a deschis primul Centru de Îngrijire la Domiciliu (CID) în Roman. Pe parcursul anilor următori au fost înființate alte puncte de lucru în Iași, Bacău, Huși, Onești, Suceava, Răchiteni și Iugani. În 2006 au fost deschise și Centrele de Îngrijire la Domiciliu din Sagna/Neamț, și Ploscuțeni/ Vrancea (în parteneriat cu Asociația "Kolping").

Scopul proiectului este de a asigura asistență socială și îngrijirile medicale necesare persoanelor imobilizate la pat sau la domiciliu:

  • servicii medicale: monitorizarea funcțiilor vitale, glicemii, injecții, perfuzii (sub supravegherea medicului), toaleta plăgilor, pansamente, tratamentul și profilaxia escarelor, recoltări de analize, clisme, masaje, frecții, mobilizări, gimnastică medicală.

  • servicii sociale: ajutor pentru realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare-dezbrăcare, sprijin pentru deplasare în interior, ajutor în alimentație, comunicare, procurarea medicamentelor, ajutor la cumpărături, consiliere socială și sfaturi de îngrijire la domiciliu, instruirea aparținătorilor.

Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" se adresează:

  • persoanelor externate din spital care, la recomandarea medicului, continuă tratamentul la domiciliu,

  • persoanelor în vârstă

  • bolnavilor cronici;

  • persoanelor cu handicap neuro-psihomotor;

  • familiilor cu mulți copii.

Colecta din a doua duminică a Postului Mare, destinată Centrului Diecezan Caritas Iași, reprezintă participarea dumneavoastră la activitățile pe care programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" le desfășoară în beneficiul persoanelor în vârstă care suferă din cauza bolii, a singurătății sau a lipsurilor materiale.

"...Cer comunităților ecleziale din toată lumea și îndeosebi celor care se dedică slujirii bolnavilor să continue, cu ajutorul Mariei, Salus infirmorum, să dea o mărturie eficace a grijii iubitoare a lui Dumnezeu, Tatăl nostru. Fie ca sfânta Fecioară, mama noastră, să mângâie pe cei care sunt bolnavi și să-i susțină pe cei care și-au dedicat viața, ca niște samariteni milostivi, ca să îngrijească rănile fizice și spirituale ale celor suferinzi. Unit cu voi în gând și în rugăciune, împart din inimă binecuvântarea mea apostolică drept garanție de forță și de pace în Domnul" (Mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru Cea de-a XV-a Zi Mondială a Bolnavului)

Adăugăm acestui mesaj al Sfântului Părinte și invitația Centrului Diecezan Caritas Iași pentru ca, în aceste zile de post și pregătire, să acordați puțin din atenția dumneavoastră persoanelor în vârstă și bolnavilor pe care îi sprijinim prin programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu".

Putem astfel descoperi că a fi alături de cei aflați în suferință înseamnă a fi alături de Cristos pe Calea crucii.

Ștefan Bucioacă,
coordonator executiv
Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu"

* * *

Programul "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" are sediul în str. Sărărie, nr. 134, 700116-Iași, tel.: 0232/210085; fax: 0232/217998, www.caritas-iasi.ro, e-mail: contact@caritas-iasi.ro


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat