Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Pustiana

Comunitatea catolică din Pustiana a avut bucuria de a-l primi în mijlocul ei, în prima sâmbătă și duminică a Postului Mare, pe păstorul diecezei, Excelența sa Petru Gherghel, alături de care credincioșii au trăit timp de două zile, respectiv 24 și 25 februarie 2007, momente înălțătoare.

Preasfințitul a fost însoțit în vizita pastorală de părintele Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, părintele Păuleț Lucian, cancellarius, și părintele Cornel Cadar, responsabilul Oficiului pentru Comunicații Sociale.

Parohia catolică din Pustiana a fost înființată în anul 1880 și are 729 de familii și 2.036 de credincioși. La o distanță de 3 km se găsește comunitatea din Pârjol, care reprezintă filiala, înființată în anul 1930 și care numără 16 familii și 42 de credincioși.

Vizita canonică a început sâmbătă la ora 16.00 când Excelența sa Petru Gherghel a sosit la Pustiana. Toată comunitatea era deja prezentă de la ora 15.00 în fața bisericii așteptându-l pe păstorul diecezei. Acest gest a arătat dorința și nerăbdarea credincioșilor de a-l primi în mijlocul lor pe păstorul diecezei. Imediat s-au alăturat credincioșilor pr. Augustin Benchea, parohul comunității, pr. Marius Sabău, vicar parohial, pr. Valentin Cochior, decan de Moinești, domnul Mihai Borto, primarul comunei și mulți alți oaspeți veniți din parohiile vecine și din filiala Parohiei Pustiana, comunitatea din Pârjol. Episcopul a fost întâmpinat de o familie îmbrăcată în port național, specific zonei, oferindu-i pâine și sare. După salutul de bun găsit și primirea cordială făcută de toți credincioșii, toți s-au îndreptat spre biserică, devenită în câteva momente neîncăpătoare. A urmat o celebrare a cuvântului, după care Preasfințitul a condus rugăciunea sfântului Rozariu, rugăciunile dintre mistere fiind recitate de diferite categoriile de credincioși (preoți, seminariști, copii...).

A urmat sfânta Liturghie, celebrată de pr. Augustin Benchea, parohul comunității, în timpul căreia Excelența sa și pr. Isidor Mocanu au stat la dispoziția tuturor celor care au dorit să se mărturisească.

Duminică dimineață, în a doua zi a vizitei canonice, Preasfințitul a celebrat sfânta Liturghie a copiilor împreună cu pr. Augustin Benchea și pr. Marius Sabău, prilej deosebit de a se adresa copiilor numindu-i pe aceștia "primăvara Bisericii". După sfânta Liturghie Preasfințitul i-a întâlnit, în cadrul catehezei, pe toți copiii din parohie.

La ora 11.00 Excelența sa a celebrat sfânta Liturghie a comunității împreună pr. Augustin Benchea, pr. Marius Sabău și pr. Lucian Păuleț. În cadrul sfintei Liturghii s-a adresat comunității reintegrând mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, cu ocazia Postului Mare: "Să ne îndreptăm privirea cu mai multă intensitate, în acest timp de pocăință și de rugăciune, spre Cristos răstignit, care murind pe Calvar, ne-a revelat pe deplin iubirea lui Dumnezeu". Această sfântă Liturghie a avut o însemnătate deosebită pentru toți credincioșii Parohiei Pustiana, deoarece Preasfințitul a inaugurat noul altar al bisericii realizat din marmură masivă. Este începutul unui proiect mai mare de renovare a bisericii. După Liturghie, episcopul i-a întâlnit pe tinerii comunității felicitându-i și încurajându-i pentru implicarea lor în desfășurarea activităților din parohie. De asemenea, Preasfințitul a subliniat rolul lor în Biserică și le-a reamintit cuvintele fericitului papă Ioan Paul al II-lea adresate tinerilor: "Voi sunteți speranța mileniului trei". După-amiază, la ora 16.00, a urmat întâlnirea cu cei 26 de membri ai Consiliului Pastoral Parohial pe care i-a încurajat să fie colaboratori activi în desfășurarea activităților pastorale din comunitate.

La ora 17.00, Preasfințitul împreună cu întreaga comunitate l-a urmat pe Cristos pe drumul crucii meditând la suferințele Mântuitorului. A urmat sfânta Liturghie celebrată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, și concelebrată de mai mulți preoți care au dorit să participe la încheierea acestor zile deosebite: Mons. Petru Mareș, pr. Isidor Mocanu, pr. Vincențiu Burlacu, pr. Ludovic Butnărașu și pr. Cornel Cadar care a ținut cuvântul de învățătură. În timpul sfintei Liturghii Preasfințitul a stat la dispoziția celor care au dorit să se mărturisească. La sfârșitul sfintei Liturghii, episcopul diecezei a încheiat vizita canonică printr-o adorație solemnă, urmată de binecuvântarea cu preasfântul sacrament pentru dobândirea indulgenței plenare. În cadrul acestor momente de adorație, Excelența sa i-a amintit în rugăciune pe toți credincioșii parohiei, într-un mod deosebit pe cei plecați din comunitate, pe bătrâni și bolnavi.

Și acum la încheierea vizitei ca și în celelalte intervenții, păstorul Diecezei i-a încurajat pe credincioșii din Pustiana sa-l caute pe Cristos, să-și îndrepte privirea spre el, să păstreze portul și bogatele tradiții pe care le au și să-și amintească de cei dinaintea lor care le-au transmis credința, Pustiana fiind un centru misionar de la care s-au format în timp mai multe parohii.

După binecuvântare Excelența sa și-a exprimat dorința de a reveni cât mai curând în această comunitate pentru a consacra noul altar al Bisericii "Sfântul Ștefan" din Pustiana.

Cuvântul de încheiere i-a aparținut parohului, care i-a mulțumit Preasfințitului pentru momentele pline de har petrecute împreună.

Pr. Augustin Benchea și pr. Marius Sabău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24-25 februarie: Vizită pastorală în Parohia Pustiana.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat