Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Postul Mare, timp de pocăință și de reflecție

Postul Mare, timp de rugăciune și pocăință, de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, a început în Biserica Romano-Catolică o dată cu Miercurea Cenușii (21 februarie). Mesajul papei pentru Postul Mare, cu titlul "Vor privi la cel pe care l-au străpuns" (In 19,37), a fost dat publicității la 13 februarie.

Prima zi a Postului Mare este numită Miercurea Cenușii pentru că, după Evanghelia și omilia din această zi, s-a binecuvântat și s-a presărat pe capetele credincioșilor cenușa obținută din ramurile purtate în procesiune în Duminica Floriilor din anul precedent. Credincioșii, primind cenușa și îndemnul: "Convertiți-vă și credeți în Evanghelie" (Mc 1,15), au început timpul destinat purificării sufletului. Prin acest semn de pocăință se exprimă smerenia și condiția omului păcătos, care-și mărturisește păcatul în fața lui Dumnezeu, arătând astfel dorința unei convertiri interioare în speranța că Domnul este milostiv cu el. Acest drum al convertirii sufletului își atinge punctul său maxim cu celebrarea tainei mărturisirii păcatelor.

Postul Mare este timpul când creștinul e chemat să se preocupe mai mult de rostul existenței sale. Un timp pentru a face ca trupul și voința să fie eliberate de toate constrângerile și de orice sclavie; un timp de pocăință și de împăcare cu Dumnezeu și cu aproapele. Rugăciunea, pomana și postul ajută la trăirea spiritului acestui timp. Postul Mare este în același timp și timpul reflecției, al meditației.

"Să ne îndreptăm privirea cu mai multă intensitate, în acest timp de pocăință și de rugăciune, spre Cristos răstignit care, murind pe Calvar, ne-a revelat pe deplin iubirea lui Dumnezeu", se spune în mesajul papei Benedict al XVI-lea dat cu ocazia Postului Mare 2007.

Având în centru misterul cel mai mare al creștinismului: jertfa lui Cristos pe cruce, mesajul papei arată cum credința oferă dimensiunile cele mai profunde la care poate să ajungă caritatea.

Creștinii pot să înregistreze, nu fără satisfacție, că în viața socială porunca biblică a iubirii aproapelui pare să fie universal acceptată. Este suficient să ne gândim la actele de binefacere, la fundațiile sociale, la organizațiile de caritate, la teledonurile care se organizează sau la ajutoarele care se adună când sunt catastrofe.

Mesajul de anul acesta se ocupă mai puțin de dimensiunea orizontală, pentru a pune în lumină mai clară dimensiunea verticală de trăire creștină.

Este cunoscut că Iuri Gagarin, cosmonautul rus, după prima călătorie spațială a răspândit cuvintele: "Tovarăși, cerul este gol". Pentru papa "absența lui Dumnezeu e mai rea decât mizeria materială, pentru că ucide orice speranță și lasă omul numai cu durerea și cu plânsul său".

Suveranul pontif reia reflecția despre eros și agape dezvoltată în prima sa enciclică: Deus caritas est și vede aceste două forme de iubire întâlnindu-se deplin în Cristos crucificat. Pentru acesta spune: "Numai iubirea în care se unesc dăruirea gratuită de sine și dorința arzătoare de reciprocitate revarsă un entuziasm care face ușoare sacrificiile cele mai apăsătoare".

Papa face referință la pedeapsa care apasă peste viețile noastre din vina noastră sau a altora și ne face să ne ridicăm privire de jos spre înălțimi. Pentru aceasta a ales tema: "Vor privi la cel pe care l-au străpuns".

Mesajul nu se îndepărtează de realitatea concretă. Cristos crucificat "ne va face să luptăm împotriva oricărei forme de disprețuire a vieții și de exploatare a persoanei și să alinăm dramele singurătății și ale abandonării atâtor persoane".

Oricum, nu este dramă mai mare decât aceea de a nu descoperi iubirea lui Dumnezeu.

Patruzeci de zile pentru a experimenta iubirea lui Dumnezeu. Este propunerea pe care o face Sfântul Părinte. După cum se explică, această iubire a lui Dumnezeu își are expresia culminantă în Cristos crucificat: "În misterul crucii se revelează în mod deplin puterea irezistibilă a milostivirii Tatălui ceresc. Pentru a recuceri iubirea creaturii sale, el a acceptat să plătească un preț foarte mare: sângele unicului său Fiu".

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat