Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărăcineni: Întâlnire de formare ecumenică

Ca o nouă treaptă de pregătire pentru Cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu, care se va desfășura între 4 și 9 septembrie 2007, Misionarii Oblați ai Mariei Imaculate au organizat la Mărăcineni, sâmbătă, 17 februarie 2007, o întâlnire de formare ecumenică la care au participat 50 de catolici, greco-catolici și ortodocși din Pitești, Râmnicu Vâlcea, Pesciana, Slatina, Târgu Jiu și Iași.

La Sibiu, în orașul românesc din Transilvania consacrat ca și capitală europeană a culturii în 2007, între 4 și 9 septembrie, se va desfășura A III-a Adunare Ecumenică Europeană (AEE3). Acest eveniment eclezial, împletindu-se cu cel cultural, oferă țării oportunitatea de a împărtăși cu Europa valorile cultivate în această porțiune a continentului și de a găzdui celelalte tradiții.

A III-a Adunare Ecumenică Europeană, voită de Conferința Bisericilor Europene și de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa, este un proces în patru etape, "un tip de pelerinaj pentru a aprofunda cunoștința și stima diferitelor noastre tradiții confesional-spirituale și pentru a ne ajuta să redescoperim rădăcinile creștine ale continentului nostru".

Cu titlul ales inspirat din In 8,12, "Lumina lui Cristos luminează pe toți. Speranță de reînnoire și de unitate în Europa", reiese perspectiva biblică ce însoțește această călătorie ecumenică în interiorul Europei.

A III-a Adunare Ecumenică Europeană, deși în continuitate cu precedentele întâlniri de la Basel (1989) și Graz (1998), nu se reduce la un singur eveniment și nu se concentrează în doar un singur loc. Prima etapă a avut loc la Roma între 24 și 27 ianuarie 2006, iar a doua a început în iunie 2006 cu întâlniri la nivel național și regional.

Concomitent cu a treia etapă care s-a desfășurat la Wittenberg (Germania), între 15 și 18 februarie 2007, Misionarii Oblați ai Mariei Imaculate au organizat o întâlnire de formare ecumenică la Mărăcineni.

În dimineața zilei de sâmbătă, 17 februarie, pr. Gheorghe Gârbea, profesor de liturgie la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfânta Muceniță Filoteia" din Pitești, a prezentat tema "Unitatea", primul din cele nouă argumente care vor fi tratate în forumurile AEE3.

Cei 50 de participanți catolici, greco-catolici și ortodocși din Pitești, Râmnicu Vâlcea, Pesciana, Slatina, Târgu Jiu și Iași, în întâlnirile de grup, au avut posibilitatea de a se cunoaște împărtășindu-și experiențele de credință.

După-amiază, pr. Giovanni Bini, OMI, a ilustrat fazele creșterii mișcării ecumenice care s-au dezvoltat în Europa înainte și după adunările ecumenice. În ateliere au fost discutate și propuse inițiativele de sensibilizare care ar putea fi realizate pentru a-i implica pe creștini în pelerinajul ecumenic.

În a patra etapă care se va celebra în zilele de la Sibiu, cei 2.500 de delegați proveniți din toată Europa vor aprofunda nouă teme: unitate, spiritualitate, mărturie, Europa, religii, migrații, creație, dreptate, pace.

Comunitatea oblată va continua acest pelerinaj cu inițiative de sensibilizare și de formare. Între 18 și 20 mai este prevăzută o altă întâlnire, iar între 4 și 9 septembrie o sesiune ecumenică în sintonie cu evenimentul de la Sibiu.

Documentul de lucru în limba română al Celei de-a II-a Adunări Ecumenice Europene poate fi cerut scriind către verbiti@artelecom.net.

www.omimissio.net\romania


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat