Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Vizita pastorală PS Alan Hopes în comunitatea românescă

Comunitatea românilor catolici din Londra l-a primit în vizită pastorală la 18 februarie 2007 pe PS Alan Hopes, episcopul auxiliar al Diecezei de Westminster, care este și responsabil cu comunitățile etnice din dieceză.

Ne-am pregătit ca pentru o zi de sărbătoare și am așteptat cu înfrigurare (la figurat, căci la propriu era destul de cald afară) această vizită specială. Această vizită a avut loc și a fost o binecuvântare și o mare bucurie pentru toți.

Episcopul Alan Hopes, în cuvântul său de introducere la sfânta Liturghie, ne-a adresat salutul Eminenței sale cardinalul Cormac. Totodată ne-a încurajat și ne-a asigurat de sprijinul diecezei de Westminster.

Ca un gest de apreciere și de prietenie, cuvântul de introducere al episcopului a fost rostit în limba română, ceea ce a constituit o plăcută surpriză pentru noi toți. Arătând că problemele cu care ne confruntăm noi, românii, aici - și care nu sunt deloc puține sau mici - nu le sunt necunoscute, am fost îndemnați să perseverăm în credință și să ne aducem aportul nostru la creșterea și permanenta îmbogățire spirituală a Bisericii locale de aici, mai ales că nu suntem singuri în demersul nostru.

Pr. Robert Mățău, capelanul român, a mulțumit pentru urările și cuvintele adresate, dar și pentru efortul făcut de episcopul Hopes de a ni se adresa în limba română. Pr. Robert l-a asigurat pe episcopul Hopes de deschiderea comunității românești spre colaborare și integrare în viața și activitatea diecezei, păstrându-ne totodată identitatea și tezaurul spiritual.

În cuvântul său, pr. Robert a subliniat faptul că, deși suntem nou veniți în dieceză, ca și comunitate, în ceea ce privește credința, suntem cetățeni ai Bisericii de multe veacuri și că, deși nu împărtășim aceeași limbă natală, avem în comun aceiași limbă a sufletului, și anume credința catolică pe care o mărturisim și trăim.

După sfânta Liturghie, celebrată în engleză și în română, la care au răsunat cântecele noastre românești atât de dragi, episcopul Alan Hopes s-a întâlnit, preț de aproape o oră, cu credincioșii românii, în sala din centrul parohial de lângă biserică. Aici am putut să ne cunoaștem mai bine și să ne prezentăm fiecare în parte.

Astfel s-a încheiat o altă zi frumoasa din viața comunității catolice românești de la Londra, care a venit totodată și ca o rază de speranță spre un an mai bun pentru noi toți, un an sperăm, plin de binecuvântarea așa cum ni-l și vi-l dorim cu toții.

Cu drag vă salută românii din Londra.

*

Cuvântul introductiv al episcopului PS Alan Hopes

"Sunt foarte fericit să fiu alături de voi, astăzi, la sfânta Liturghie, și să ne vedem și după aceea. Cardinalul Cormac m-a rugat să vă spun că prezența voastră aici este o binecuvântare și ar dori ca și voi să aflați că vă consideră o parte importantă a Bisericii de aici din Westminster. El m-a rugat să transmit în mod expres gratitudinea sa părintelui Robert pentru că a acceptat cu generozitate cererea episcopului său să vină la Londra și să aibă grijă de comunitatea catolică românească, pe plan pastoral, și să vă ofere oportunitatea de a participa regulat la celebrarea sacramentelor și în special a Liturghiei în limba voastră natală și potrivit cu tradiția voastră. Această Liturghie a fost celebrată deja de aproape șase luni și ea caută să fie și o contribuție la misiunea Bisericii de a-i aduce și pe alții la Biserică, alții care poate nu practică credința sau nu o au deloc. Comunitatea voastră trebuie ca mereu să crească și să proclame evanghelia către comunitatea românească în ansamblul ei".


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat