Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scout: În îmbrățișarea timpului

Poate pentru oamenii de rând, ziua de 22 februarie ar putea fi una oarecare, dar nu și pentru scoutiști. Dacă i-ai povesti unui frate sau unui prieten ce se întâmplă în această zi, poate te-ar înțelege, dar sigur nu ar însemna nimic pentru el. Însă când scoutiștii vorbesc despre 22 februarie... sau despre Baden Powell...

Amintirile sunt acelea care ne umplu inima sau ne-o golesc, ne dau bucurie sau tristețe. Fiecare au partea lor în viața noastră și ne influențează în bine sau în rău, depinde de caracterul fiecăruia. Dar pentru că noi suntem oameni buni, haideți să vorbim de amintirile noastre frumoase.

În afară de lucrurile pe care prietenii le fac împreună, ceea ce leagă prietenii sunt amintirile. Ce frumos e când ne strângem noi, prietenii, și începem să povestim despre lucrurile petrecute, despre întâmplările hazlii, despre campusuri... și dacă ne gândim că nu ar fi fost așa de frumoase dacă nu ar fi fost Baden Powell și amintirea pe care ne-a lăsat-o.

Să intrăm în Poiana Verde, unde, în mijlocul pădurii, corturile formează o semilună în bătaia soarelui, bucătăriile scoutiștilor bine aranjate în colțul opus, mai jos, râul lin curgător, de unde, poate măcar o dată, s-au adăpat căprioarele, iar la umbra unui copac înalt ne apare imaginea zâmbitoare a lui Baden Powell, până și pălăria sa ne zâmbește. Prezența lui se face simțită, totul este mai vesel, el însuflețește orice aventură, orice petrecere și totul iese bine întotdeauna.

În cântece de veselie, scoutiștii se întorc din expediția lor prin pădure. Oare ce au mai descoperit? S-au dus la cules mure și alune. Azi e sărbătoare, e ziua prieteniei.

Se pregătesc de cină. Fiecare își știe rolul și toți sunt prieteni. Astăzi - cartofi în foc, pâinea prieteniei, cârnați pe jar și bineînțeles mure și alune. Ce poate fi mai frumos decât să vezi o gașcă de prieteni mâncând împreună cu fețele îmbujorate de bucurie.

Uniți în rugăciune seara se lasă încet, focul de tabără se înalță cald și luminează întreaga pădure.

Scoutiștii s-au strâns în jurul lui cu cântece, jocuri, concursuri, glume și povești și nu se poate ști care strălucește mai tare în noapte - focul sau grupul de scoutiști...

Baden Powell privește din colțul lui mulțumit și se gândește că acest grup se aseamănă cu primul grup de scoutiști... Ce amintire frumoasă! Ne leagă, nu?

Cred că e mândru tata de noi... mă refer la tatăl scoutiștilor. Nu ați simțit că în orice activitate, în orice campus, e cineva cu noi care ne ocrotește? Pai e chiar Baden Powell care pune o vorba buna la Dumnezeu pentru noi.

Din fiecare aventură avem de învățat ceva și fiecare amintire ne definește personalitatea, spune cine suntem. Timpul ne modelează ca pe o stâncă, așadar să fugim în întâmpinarea timpului, păstrând mereu în inima noastră imaginea lui Baden Powell și învățăturile lui, să luam cu noi doar amintirile frumoase și peste ani să le povestim nepoților noștri: "Când eram eu cercetaș..."

Adriana Ciobanu, Pildești


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat