Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu cu cardinalul Severino Poletto despre existența diavolului

Biserica afirmă existența diavolului, dar cheamă la a-l mărturisi pe Dumnezeu și iubirea sa. Prudența Bisericii privind practicile ocultiste și demonice "nu trebuie înțeleasă ca o tacită negare a existenței diavolului", a spus cardinalul Severino Poletto, arhiepiscop de Torino, într-un recent interviu acordat Radioului Vatican, transmis de secția română a radioului în ziua de 8 februarie.

Să vedem, mai întâi, câteva premise legate de acest subiect, ajutându-ne de reflecțiile părintelui Raniero Cantalamessa, predicatorul Casei pontificale. În considerațiile omiletice la a IV-a duminică din timpul liturgic de peste an, din 2006, cu evanghelia vindecării unui posedat, în sinagoga din Cafarnaum, părintele Cantalamessa spune că "se deosebesc două niveluri de credință în existența diavolului: unul al credinței populare, iar celălalt intelectual, din care fac parte literatura, filozofia și teologia", observând că, la nivelul popular, cel al obiceiurilor, situația actuală nu este cu mult diferită de cea a evului mediu, îndeletnicirile centrate pe demon fiind foarte extinse, și nu doar în rândul populației sărace sau fără educație. Raniero Cantalamessa afirmă că aceste practici "au devenit un fenomen social și comercial de vaste proporții", în vreme ce, la nivel intelectual domnește tăcerea asupra existenței Celui Rău.

Care este atitudinea justă? Cum ar trebui abordat acest subiect? Iată ce spune cardinalul Severino Poletto:

Despre existența diavolului nu sunt dubii. Este o realitate de care ne-a vorbit însuși Cristos. (...) Sunt, apoi, acțiunile satanei asupra persoanelor, pe care le ispitește la rău, pentru a le sădi în minte planuri păcătoase de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu, de ură față de frați și deci de semănare a haosului în familie și în societate. Există anumite fapte și evenimente distructive care nu se explică; au o asemenea complexitate în a fi imaginate și puse în practică încât nu pot fi decât opera inspirației Celui Rău, despre care Cristos ne-a vorbit de atâtea ori. Așadar, asupra existenței diavolului nu sunt îndoieli; însă trebuie să fim atenți asupra altui aspect al credinței creștine: trebuie să vorbim de existența Celui Rău, așa cum trebuie să vorbim de iad, care există.

Despre infern, cardinalul Poletto, vorbește ca despre o consecință a darului libertății, pe care Dumnezeu l-a făcut omului, spunând:

[...] Dacă nu ar exista iadul, noi am fi obligați, într-un fel, să-l alegem pe Dumnezeu. Dar Dumnezeu ne-a demonstrat iubirea sa, mai ales prin misterul întrupării lui Isus și al mântuirii aduse de Cristos, dar omul este apoi liber să-l accepte sau să-l refuze pe Dumnezeu, iar posibilitatea de a-l respinge este consecința unei întrebuințări greșite a libertății, dar rămâne, oricum, o consecință a acestei libertăți.

Ne întrebăm, deseori, cum este infernul. Este un loc concret, material? Este o stare? Ne explică arhiepiscopul de Torino, cardinalul Severino Poletto:

Nici paradisul nu este un loc material, pentru că raiul înseamnă a fi împreună cu Dumnezeu. Nu este un tărâm, ci o stare, o simțire a celui care îl vede pe Dumnezeu față către față, așa cum este el. Tot astfel, iadul nu este un ținut, un loc anume, ci este starea acelora care mor refuzându-l în mod conștient pe Dumnezeu, spunându-i că nu vor să meargă cu el, să stea cu el. Și Dumnezeu le respectă alegerea.

Dar cum trebuie abordat adevărul existenței Celui Rău? Cardinalul Severino Poletto îi îndeamnă pe credincioși la chibzuință, iar pe preoții exorciști la discernământ, spunând:

Uneori, ca o reacție la ignorarea existenței diavolului, se poate cădea în cealaltă extremă: aceea de a-l vedea pe Cel Rău peste tot și de a vorbi prea mult despre el, or noi suntem chemați să vestim iubirea lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este mai puternic decât satana. Această tendință face pe unele persoane să considere că sunt posedate când, în realitate, suferă de o tulburare de natură psihică. Nu este, așadar, corect să se atribuie tot răul, imediat, diavolului. Iată de ce este necesar discernământul și prudența din partea acelora care au misiunea de exorciști și care sunt sfătuiți să acționeze cu prudență, să se roage, să-l invoce pe Dumnezeu, fără să se grăbească în a da verdictul de posesie sau de chin diabolic.

Radio Vatican


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat