Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul pentru Postul Mare 2007

"Isus care moare pe cruce" este cea mai impresionantă revelație a iubirii lui Dumnezeu: demonstrează, în același timp, forța pe care o are agape - cu alte cuvinte darul iubirii lui Dumnezeu pentru om - și forța eros-ului divin, a dorinței lui Dumnezeu ca omul să primească iubirea sa. Aceasta este esența mesajului lui Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare care va începe la 21 februarie. Papa Benedict cere ca Postul Mare să fie trăit ca "timp euharistic", în apărarea a tot ceea ce jignește demnitatea umană.

Mesajul lui Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare, cu titlul "Vor privi la cel pe care l-au străpuns" (In 19,37), este semnat la 21 noiembrie 2006, fiind prezentat marți, 13 februarie, ziariștilor la Sala de presă a Sfântului Scaun.

Patruzeci de zile pentru a experimenta nebunia iubirii lui Dumnezeu. Este propunerea pe care papa o face în mesaj. După cum se explică această nebunie a iubirii lui Dumnezeu își are expresia culminantă în Cristos crucificat, Fiul lui Dumnezeu.

"În misterul crucii se revelează în mod deplin puterea irezistibilă a milostivirii Tatălui ceresc, se spune în mesaj. Pentru a recuceri iubirea creaturii sale, el a acceptat să plătească un preț foarte mare: sângele unicului său Fiu".

"În cruce se manifestă erosul lui Dumnezeu față de noi", scrie papa Benedict al XVI-lea, reluând o temă centrală din prima sa enciclică, Deus caritas est.

Citând din Pseudo-Dionisie, teolog și mistic bizantin care a trăit între secolele V și VI, papa spune: "De fapt eros-ul este acea forță «care nu permite celui care iubește să rămână în sine însuși, ci-l face să se unească cu cel iubit»".

"Ce «eros mai nebun» este decât cel care l-a făcut pe Fiul lui Dumnezeu să se unească cu noi până într-acolo încât să sufere, ca pe ale sale, urmările delictelor noastre?", se întreabă suveranul pontif făcând referință la N. Cabasilas.

În acest Post Mare, "să privim la Cristos străpuns pe cruce", invită Sfântul Părinte. "Pe cruce însuși Dumnezeu cerșește iubirea creaturii sale: lui îi este sete de iubirea fiecăruia dintre noi".

"Într-adevăr, numai iubirea în care se unesc dăruirea gratuită de sine și dorința pasionată de reciprocitate revarsă o beție care face ușoare sacrificiile cele mai apăsătoare".

"Răspunsul pe care Domnul îl dorește cu ardoare de la noi este înainte de toate ca noi să primim iubirea sa și să ne lăsăm atrași de el".

"Însă a accepta iubirea sa nu este suficient. Trebuie să corespundem acestei iubiri și să ne dăm silința apoi să o comunicăm celorlalți: Cristos «mă atrage la sine» pentru a se uni cu mine, pentru ca să învăț să-i iubesc pe frați cu însăși iubirea sa, încheie papa.

Postul Mare este perioada liturgică de pregătire la patima, moartea și învierea lui Cristos. În anul 2007 începe cu Miercurea Cenușii, 21 februarie, și se termină la 31 martie.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat