Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Darmanesti 2006Mesajul Zilei Mondiale a Tineretului: Iubirea este posibilă

Iubirea este posibilă, le spune papa tinerilor din lume în mesajul dat cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului care va avea loc în ziua de 1 aprilie 2007 în dieceze, cu tema "Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34).

Duminica Floriilor reprezintă o etapă pentru pregătirea la Ziua Mondială a Tineretului care va avea loc anul viitor în Australia, cu tema: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8).

Mesajul a fost dat la 27 ianuarie și-i invită pe tineri să celebreze ziua lor împreună cu episcopii din dieceze. În mesaj tinerii sunt chemați să facă "să răsune pretutindeni strigătul care a schimbat lumea: «Dumnezeu este iubire!».

Suveranul pontif pornește de la o constatare: "Fiecare persoană simte dorința de a iubi și de a fi iubită. Și totuși cât de greu este să iubim, câte greșeli și falimente trebuie să se înregistreze în iubire! Chiar există unii care ajung să se îndoiască de faptul că iubirea este posibilă".

"Însă, dacă lipsuri afective sau dezamăgiri sentimentale pot să ne facă să credem că a iubi este o utopie, un vis irealizabil, trebuie oare să ne resemnăm?", se întreabă papa. "Nu! - este răspunsul. Iubirea este posibilă și scopul acestui mesaj este de a contribui să reanimez în fiecare dintre voi, care sunteți viitorul și speranța omenirii, încrederea în iubirea adevărată, fidelă și puternică; o iubire care dă naștere la pace și bucurie; o iubire care leagă persoanele, făcându-le să se simtă libere în respectul reciproc".

Mesajul ilustrează trei momente care permit tinerilor "să descopere" iubirea.

În primul rând papa explică faptul că Dumnezeu este "izvorul iubirii": "«Dumnezeu este iubire»" (1In 4,8.16); ei bine, el nu vrea să spună doar că Dumnezeu ne iubește, ci că însăși ființa lui Dumnezeu este iubire".

În al doilea rând Isus reprezintă revelația deplină a iubirii lui Dumnezeu: "Cum ni se manifestă Dumnezeu-iubire?", se întreabă Sfântul Părinte și apoi răspunde: "Chiar dacă în creație sunt deja clare semnele iubirii divine, revelarea deplină a misterului intim al lui Dumnezeu a avut loc cu Întruparea, atunci când însuși Dumnezeu s-a făcut om. În Cristos, Dumnezeu adevărat și om adevărat, am cunoscut iubirea în toată însemnătatea sa". "Manifestarea iubirii divine este totală și perfectă în cruce, unde, așa cum afirmă sfântul Paul, "Dumnezeu și-a arătat iubirea față de noi prin faptul că, încă pe când eram păcătoși, Cristos a murit pentru noi" (Rom 5,8)". "Răstignitul, care după înviere poartă pentru totdeauna semnele pătimirii sale, scoate în evidență «contrafacerile» și minciunile despre Dumnezeu, care se înveșmântează cu violență, cu răzbunare și cu excludere. Cristos este Mielul lui Dumnezeu, care ia asupra sa păcatul lumii și dezrădăcinează ura din inima omului. Iată adevărata sa «revoluție»: iubirea".

Papa ajunge astfel la al treilea moment al reflecției sale prin care vrea ca tinerii să descopere iubirea: experiența iubirii lui Cristos trebuie să ducă la "a-l iubi pe aproapele așa cum ne iubește Cristos": "Deja în Vechiul Testament Dumnezeu a spus: «Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți» (Lev 19,18), însă noutatea lui Cristos constă în faptul că a iubi așa cum a iubit el înseamnă a-i iubi pe toți, fără deosebiri, chiar și pe dușmani, «până la sfârșit» (cf. In 13,1)".

Papa transferă apoi principiile spirituale la domeniile existenței fiecărui tânăr în care ei pot manifesta iubirea lui Dumnezeu: Biserica, pregătirea pentru viitor și viața de fiecare zi.

Cu privire la Biserică suveranul pontif îi îndeamnă pe tineri: "Alimentați, cu entuziasmul și cu dragostea voastră, activitățile parohiilor, ale comunităților, ale mișcărilor ecleziale și ale grupurilor de tineri din care faceți parte".

Apoi se oprește asupra vocației tinerilor care se pregătesc pentru viitor: "Dacă sunteți logodiți, Dumnezeu are un plan de iubire cu privire la viitorul vostru de cuplu și de familie și deci este esențial ca voi să-l descoperiți cu ajutorul Bisericii, liberi de prejudecata răspândită că creștinismul, cu poruncile și interdicțiile sale, pune piedici bucuriei iubirii și împiedică îndeosebi să se guste pe deplin acea fericire pe care bărbatul și femeia o caută în iubirea lor reciprocă". Castitatea în timpul logodnei, a adăugat, "permite maturizarea în iubire, în grija și în atenția față de celălalt", din moment ce adevărata iubire "nu caută în primul rând propria satisfacție și nici propria bunăstare".

În cele din urmă Benedict al XVI-lea îi invită pe tineri să cultive iubirea în viața de zi cu zi: "Mă refer îndeosebi la familie, la școală, la locul de muncă și la timpul liber".

Mesajul se încheie arătând "secretul iubirii", "recurgând la sprijinul indispensabil al harului divin": "Numai ajutorul Domnului ne permite să scăpăm de resemnare în fața enormității misiunii pe care trebuie să o îndeplinim și revarsă în noi curajul de a realiza ceea ce omenește este inimaginabil".

Pentru acesta a recomandat tinerilor să descopere Euharistia, "marea școală a iubirii". "Atunci când se participă în mod obișnuit și cu evlavie la sfânta Liturghie, atunci când se petrec în compania lui Isus euharistic pauze prelungite de adorație este mai ușor de a înțelege lungimea, lărgimea, înălțimea și adâncimea iubirii sale care depășește orice cunoaștere (cf. Ef 3,17-18)".

Papa a dat întâlnire tuturor tinerilor la Sydney (Australia) în perioada 15-20 iulie 2008.

Instituită în anul 1985 în urma adunării a 300.000 de tineri la Roma cu ocazia jubi­le­ului răscumpărării (1950 de ani de la moartea lui Cristos) din 1983-1984 și a Anului Inter­na­țional al Tinerilor declarat de ONU în 1985 (ocazie cu care din nou s-au adunat 300.000 de tineri la Roma), Ziua Mondială a Tineretului a fost celebrată apoi în fiecare an în toate diecezele lumii. La fiecare doi-trei ani, tinerii s-au adu­nat pentru a celebra Ziua Mondială a Tineretului la nivel mondial. Papa a participat la aceste întâlniri organizate de țările gazdă și de Consiliul Pontifical pentru Laici.

Prima întâlnire mondială s-a ținut la Roma, în martie 1985. Trei sute de mii de tineri s-au strâns la "Sfântul Ioan" din Lateran, gata să devină, cum a spus atunci suveranul pontif, "protagoniștii poporului viitor" prin arma pacifică a comuniunii cu ceilalți.

Papa adresează în fiecare an un mesaj tinerilor din întreaga lume, inițiind astfel un intens și profund dialog.

Simbolul Zilelor Mondiale ale Tineretului este crucea tinerilor pe care, în anul 1984, papa Ioan Paul al II-lea a încredințat-o tinerilor împreună cu această misiune: "Purtați-o în lume ca semn al iubirii lui Cristos pentru omenire și vestiți tuturor că nu există salvare și mântuire decât în crucea lui Cristos mort și înviat". Începând cu anul 2003, alături de cruce, în acest pelerinaj, călătorește și icoana "Salus populi romani", venerată la Tor Vergata cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din anul 2000.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat