Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nicolae Bălcescu: Funeraliile pr. Ioan Sociu

Pr. Ioan Sociu, decedat în ziua de 31 ianuarie în Parohia Bacău "Sfânta Cruce", a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, 3 februarie 2007.

Liturghia de înmormântare a avut loc în biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus", la ora 10.30. Alături de PS Aurel Percă, cel care a oficiat înmormântarea, au stat pr. Anton Sociu (fratele preotului decedat), pr. Gheorghe Cojocaru (parohul de Nicolae Bălcescu) cei doi nepoți: preoții Eugen și Valerian Țâmpu, preoții care se trag din Nicolae Bălcescu (aproape jumătate din cei 12 în viață). Peste 120 de preoți au participat la înmormântare. Biserica ridicată de pr. Ioan Sociu s-a umplut până la refuz cu credincioși din Nicolae Bălcescu, Bacău, Luizi-Călugăra și din localitățile învecinate. Cei mai mulți dintre cei prezenți fuseseră botezați, căsătoriți sau făcuseră cu părintele decedat prima sfântă împărtășanie.

În față era lumânarea pascală și apoi catafalcul cu trupul neînsuflețit al pr. Ioan Sociu. De jur împrejur coroane. Șase copii cu lumânări aprinse străjuiau sicriul.

Atmosferă de rugăciune și de cântare, de întristare, dar și de speranță: moartea nu are ultimul cuvânt. "Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare, aduce mult rod" (In 12,24). Aceste cuvinte au răsunat la Evanghelie și au constituit motoul celebrării.

La predică PS Aurel a amintit mai întâi de momentul special de la hirotonire când preotul se aruncă cu fața la pământ: se prosternă înaintea maiestății lui Dumnezeu, iar ceilalți se roagă. Pr. Ioan era acum tot într-un fel de prosternare înconjurat de toți ceilalți în rugăciune. Oferirea din ziua hirotonirii a fost dusă acum la capăt. Aspectul de sacrificiu este în legătură cu jertfa lui Cristos. Întreaga viață a unui preot este a muri în fiecare zi pentru, pentru ca viața să se împrăștie în suflete și să aducă roade de har. Moartea zilnică a preotului e exprimată în multe feluri: renunțarea la familie, separarea de lume, disciplina spirituală, slujirea altora, acceptarea bolii și a morții... Pr. Ioan Sociu a purtat lupta cea bună, a dus până la capăt drumul său în mijlocul dificultăților și bucuriilor, susținut fiind de harul lui Dumnezeu.

Făcând referință la faptul că preotul este prin definiție slujitorul cuvântului, episcopul auxiliar a subliniat în predică faptul că defunctul preot a slujit cuvântul fie prin predică, fie prin cărțile traduse. La finalul predicii episcopul a amintit că un preot chemat la Domnul înseamnă un loc care rămâne liber. De aici chemarea de a ne ruga ca Dumnezeu să ridice pe altul în locul pr. Ioan.

La finalul Liturghiei PS Aurel a dat citire unui mesaj primit de la credincioșii originari din Nicolae Bălcescu, plecați la lucru în Torino; a transmis, de asemenea, gândul de rugăciune cu cei prezenți din partea PS Petru Gherghel, a ÎPS Ioan Robu și a PS Anton Coșa.

La ieșirea din biserică credincioșii au aplaudat la trecerea sicriului. Câțiva bărbați din Nicolae Bălcescu au purtat sicriul. Un număr mare de preoți și credincioși s-au înșiruit pe drumul care duce spre cimitir. Pe garduri covoare și icoane ca în zi de primiție.

Mormântul în care a fost așezat pr. Ioan, așteptând de acum învierea morților, se află chiar lângă zidul bisericii "Toți Sfinții" din cimitir, biserică ridicată sub coordonarea Sfinției sale și sfințită anul trecut. În același cimitir mai sunt înmormântați câțiva preoți: Albert Weber, Anton Roca, Anton Budău.

Pr. Ioan, condus pe ultimul drum, rămâne în amintirea multora ca preotul care se pregătea cu seriozitate pentru orice misiune, preotul care a iubit Euharistia și preotul care ardea de dorința ca vestea cea bună să ajungă la cât mai mulți.

Să se odihnească în pace!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mesaj

Preasfințite,

Primiți vă rugăm și dorința noastră de a ne uni la această mare durere, la plecarea trupească a celui care a fost părintele Ioan Sociu.

Vă transmitem pe această cale sentimentele noastre de durere, asigurându-vă că sufletește suntem alături.

Durerea acelora care l-au înțeles și l-au iubit este însă mult mai mică față de bucuria lui la întâlnirea Tatălui veșnic pe care l-a slujit căutând și acceptând inspirația Duhului Sfânt.

Dacă ar fi să-l întrebăm ceva, l-am întreba: "Pentru ce, dragă părinte, ne-ai părăsit acum când aveai mai mult timp să ne povățuiești așa de bine în scaunul de spovadă?".

Dacă ar fi să-l rugăm ceva, l-am ruga ca așa cum a făcut în tot timpul pastorației lui, să nu înceteze să mijlocească la Tatăl ceresc pentru cei care nu l-au iubit și pentru cei care l-au iubit.

Cu lacrimi în ochi punem aceeași întrebare bunului Dumnezeu: "De ce, o Doamne, ni l-ai luat? Tu știi că aveam încă nevoie de el, dar îți mulțumim pentru că ni l-ai dat ca păstor sufletesc și te rugăm ca munca lui pastorală să fie ca sămânța căzută în pământ bun, iar mai devreme sau mai târziu să încolțească în sufletul tuturor acelora care i-au auzit cuvântul".

Fie ca "grădina Maicii Domnului" să fie mereu reînnoită cu păstori sufletești vrednici și atunci sanctuarele vii ale Duhului Sfânt vor fi mai multe și mai împodobite.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Un grup de enoriași din Nicolae Bălcescu
Torino, Italia, 02 februarie 2007

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 februarie: Nicolae Bălcescu: Funeraliile părintelui Ioan Sociu.


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat