Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Persoanelor Consacrate

În sărbătoarea Întâmpinării Domnului, vineri, 2 februarie 2007, la ora 10.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", în prezența persoanelor consacrate aparținând diferitelor congregații din zona Iași, s-a celebrat o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. Au mai participat PS Aurel Percă, pr. Aurel Fechet, responsabil cu Viața Consacrată și Vocațiile în Dieceza de Iași, pr. Wilhelm Dancă, rector la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", și alți preoți.

Celebrarea a fost inaugurată de momentul sfințirii lumânărilor, urmat de procesiunea cu lumânări. Prin această procesiune s-a dorit, așa cum a accentuat PS Petru la predică, "celebrarea celui profețit de bătrânul Simeon ca «lumină a lumii», ca lumină care luminează și dă sens bucuriilor și suferințelor noastre, ca lumină care face rodnice speranțele omului și-i luminează calea spre scopul ultim. Iar noi avem datoria de a primi, de a păstra și apăra în noi lumina lui Cristos pentru ca această flacără a adevărului și a iubirii să nu se stingă în sufletele noastre, ci să ardă necontenit pentru a fi și noi înșine altora lumină".

La predică PS Petru Gherghel a vorbit despre diversele și multiplele transformări sociale și culturale, care induc în viața omului stări de nesiguranță și dezechilibru. În acest context apare provocarea din partea Bisericii: necesitatea unei reconsiderări a credinței, un examen de conștiință pentru o reînnoire a credinței în Isus Cristos, lumina cea adevărată.

Citându-l pe papa Paul VI-lea, PS Petru a accentuat importanța înțelegerii plinătății conținutului sărbătorii din 2 februarie, a celebrării "unui mister de mântuire săvârșit de Cristos la care Fecioara Maria a fost intim asociată".

Făcându-se referință la semnificația conceptului de lumină în limbaj biblic - în Vechiul Testament lumina este simbolul vieții, al adevărului și al iubirii -, în cadrul predicii au mai fost subliniate împlinirea tuturor profețiilor Vechiului Testament și desăvârșirea revelației Tatălui în persoana lui Isus Cristos, viața lumii, "Lumina care ne luminează calea, adevărul care ne salvează și iubirea care ne conduce la mântuire".

Predica a mai cuprins și unele aspecte surprinse de PS Petru Gherghel în scrisoarea adresată persoanelor consacrate, Iubirea cere iubire: 10 ani de la înființarea acestei zile de către papa Ioan Paul al II-lea și considerațiile acestuia la dedicarea acestei zile - mulțumirea ce trebuie adusă pentru acest dar al vieții consacrate prin care se îmbogățește viața Bisericii, cunoașterea și prețuirea acestui tip de viață și prilejul de a celebra împreună și într-un mod solemn lucrarea minunată realizată în aceste persoane; și un alt aspect: ziua de 2 februarie reprezintă și celebrarea unui schimb reciproc de daruri, dintre divin și uman: Dumnezeu îl oferă pe Fiul, iar Iosif și Maria îl prezintă Tatălui, expresie a oferirii totale asumate de persoana consacrată în angajarea urmării sfaturilor evanghelice.

În finalul predicii, prezentând exemplul florii-soarelui și "legătura de natură organică" ce există între aceasta și soare, păstorul diecezei a pus în lumină persoana lui Isus Cristos, alături de care trebuie realizat parcursul creștinului în drumul său spre veșnicia fericită: "Prin apa botezului am devenit fii ai lui Dumnezeu, «fiii luminii» și florile preferate ale lui Cristos. Însă fără lumina și căldura Soarelui Cristos nu am putea avea viață. Fără Cristos nu am avea acea vitalitate și putere pentru a ajunge la maturitate, la fericirea veșnică. Să nu ne îndepărtăm așadar de Cristos, viața și mântuirea noastră, ci să ne îndreptăm pașii necontenit spre el, deoarece el este cel care dă adevărata valoare acțiunilor noastre, singurul care ne poate lumina mintea și inima cu adevărul său. Cristos este adevărul care definește și explică totul, principiul vieții noastre spirituale și morale. Cristos să fie mântuitorul, învățătorul, lumina și prietenul nostru pe care să nu-l înlocuim niciodată cu pseudo-valorile propuse cu atâta subtilitate de lumea de astăzi".

Și în zilele următoare, sărbătoarea va fi continuată prin întâlnirile dintre persoanele consacrate, la nivel zonal, "pentru a celebra împreună și într-un mod solemn lucrarea minunată" realizată în ele.

Iulian Roca


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat