Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Curs de formare pentru animatorii din Acțiunea Catolică a Copiilor

În comunitatea Surorilor Carmelite, din Luncani, jud. Bacău, a avut loc cursul diecezan de formare a animatorilor ACC, în perioada 19-21 ianuarie 2007. Întâlnirea s-a desfășurat sub motoul: "A intrat să rămână cu ei" (Lc 24,30).

Scopul cursului a fost formarea responsabililor parohiali și animatorilor ACC în vederea identificării nevoilor grupului parohial și coordonării unor proiecte asociative.

La întâlnire au participat 36 de animatori din 16 parohii.

Cursul a debutat vineri seara, cu sfânta Liturghie, în cadrul căreia, pr. Felix Roca, asistentul spiritual al AC, a evidențiat importanța chemării noastre: de a fi animatori ACC. Asemenea apostolilor, fiecare dintre noi, a fost chemat pe nume de Cristos, ca să-l mărturisească celor mai mici membrii ai AC.

Programul de cunoaștere, coordonat de pr. Tiziano Baracco, asistentul spiritual al ACC, a fost organizat sub forma unui joc, pe parcursul căruia fiecare parohie a avut posibilitatea să-și prezinte activitățile din ultima perioadă asociativă.

Ziua de sâmbătă, a avut un caracter practic. Coordonați fiind de Sergiu Ungurianu, coordonator diecezan - Centrul Diecezan Caritas Iași, am avut posibilitatea de a învăța "Cum se realizează un proiect". Sergiu Ungurianu a prezentat cei 7 pași esențiali pentru realizarea cu succes a oricărui proiect și modalitatea în care s-a finalizat, anul trecut, campania de strângere de fonduri realizată în cadrul parteneriatului ACC - Caritas.

Împărțiți în patru grupe, ținând cont de cele patru laturi ale A.C., am realizat câte un proiect pornind de la o tema dată, iar după-amiază, aceste proiecte au fost prezentate și analizate. Concluzia activităților pe grupe a fost sintetizată de grupa de grupa nr. 2, respectiv latura formativă: "Dacă mâinile și inimile noastre se vor întâlni, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea schimba lumea".

Seara, s-a organizat Consiliul Diecezan ACC, coordonat de către Claudia Benchea, responsabilă diecezană, în cadrul căruia am analizat activitățile desfășurate și am discutat unele aspecte organizatorice privind următoarele perioade din anul asociativ.

Dimineața zilei de duminică a cuprins un moment formativ-spiritual coordonat de pr. Felix Roca. Acesta a prezentat "Imaginea animatorului de 5 stele", subliniind importanța prezenței în viața animatorului, a "stelei călăuzitoare", reprezentate de Cristos. Acest lucru presupune: cunoaștere, comunicare (a-l comunica pe Cristos și a-i comunica lui Cristos), colaborare, climat și caritate în Cristos.

Momentul formativ a fost urmat de sfânta Liturghie celebrată de pr. Tiberiu Scorrano, superiorul comunității carmelite, împreună cu pr. Tiziano Baracco și pr. Felix Roca.

Ultimul moment al cursului a fost evaluarea întregii activități. Animatorii și-au dat seama că trebuie să fie mesageri ai bucuriei pentru cât mai mulți copii. Scopul lor trebuie să fie acela de a duce bucuria și de a o împărtăși cu precădere copiilor defavorizați social și economic, izolați și uitați, pentru care bucuria este, de multe ori, un cuvânt gol și fără semnificație.

Impresii/mărturii:

  • "Pentru mine, cursul acesta a fost o lecție de viață!" - Ana-Maria Cobzaru (Roman - "Isus, Bunul Păstor")

  • "Deși nu particip pentru prima dată la un astfel de curs, întotdeauna e altfel: învăț altceva, dăruiesc din ce în ce mai mult și mă întorc mai "bogată". - Alexandra Cojan (Bacău - "Fericitul Ieremia")

  • "Pe parcursul acestui curs, am învățat cum se realizează un proiect. Cred că acest lucru îmi va fi de folos nu numai în ACC, ci și în viața personală (nu se știe ce-ți rezervă viața!)". - Viorel Butacu (Barați)

  • "Animatorii ACC sunt tineri cu multă energie, plini de creativitate, care au nevoie să fie susținuți și îndrumați! Sunt impresionat de deschiderea și de dorința sinceră de a învăța lucruri noi și de a le adapta la contextul în care ei își desfășoară activitatea. De asemenea, am rămas plăcut impresionat să constat că exista deschidere și pentru colaborarea cu alte organizații, pentru schimburi de experiență, fără de care o organizație nu se poate dezvolta, dar și pentru a ajuta copiii care nu fac parte din Acțiunea Catolică". - Sergiu Ungurianu

Dumnezeu să binecuvânteze întreaga noastră activitate și fie ca efectele ei sa se răsfrângă din belșug asupra copiilor uitați și lipsiți de bucuriile vârstei lor!

Parohii prezente:

  • Zona Bacău: Bacău "Fericitul Ieremia", Bacău "Sfânta Cruce", Bacău "Sfântul Nicolae", Barați, Bijghir, Florești, Mărgineni, Moinești, Valea Mare, Zăpodia,

  • Zona Roman: Roman "Sfânta Tereza", Roman "Fericitul Ieremia", Roman "Isus, Bunul Păstor", Piatra Neamț "Sfânta Tereza",

  • Zona Iași: Iași "Sfânta Tereza", Pașcani "Sfântul Anton".

Claudia Benchea (Budău)


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat