Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul... Abbé Pierre

Abbé Pierre, fondatorul Comunității din Emmaus, a murit luni, 22 ianuarie 2007, la Paris, la vârsta de 94 de ani, în urma unei infecții pulmonare, după cum a fost făcut public de un comunicat al comunității preluat de Zenit.

Preotul, fondator al comunității dedicate ajutorării celor săraci împreună cu cei săraci, era personajul cel mai popular din societatea franceză, după cum dau mărturie de-a lungul anilor sondajele de opinie.

Dintre numeroasele mesaje venite din partea episcopilor din lumea întreagă, îndeosebi din Franța și Belgia, expediate imediat după ce a fost făcută publică vestea despre deces, un mesaj deosebit este cel al card. Jean-Pierre Ricard, președintele Conferinței Episcopale Franceze.

"Abbé Pierre s-a întors la Tatăl. Fie ca Dumnezeu să-l primească în plinătatea iubirii sale", a scris cardinalul.

În acest moment, cardinalul se gândește la francezi, "a căror admirație pentru Abbé Pierre nu a scăzut de-a lungul anilor. Prin el, și-au manifestat propriul atașament față de generozitatea, solidaritatea și asistența acordate celor mai nevoiași".

Emmaus și fundația lui Abbé Pierre vor continua să acționeze în numele său, pentru că precaritatea și condițiile de locuit mizere continuă să fie preocupante, în Franța, ca și în alte țări", a continuat cardinalul.

Emmaus International are 327 de comunități în 39 de țări din patru continente.

Majoritatea activității sale "se desfășoară întotdeauna pentru cei mai săraci și împreună cu aceștia", explică un comunicat al comunității.

Emmaus International promovează în scenariul internațional o luptă pe diferite teme prioritare, îndeosebi "împotriva sclaviei contemporane" și în favoarea "apei ca drept fundamental al umanității și etica în finanțe".

Abbé Pierre (numele său era Henri Grouès) s-a născut la Lyon și a fost hirotonit preot în 1938. A devenit un erou al rezistenței în Franța, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, salvând viața a mii de persoane, evrei și persecutați politic.

Pe lângă extraordinara sa operă de caritate, era cunoscut și pentru unele poziții controversate luate în public: era prieten cu filosoful negaționist al Holocaustului evreu Roger Garudy, în unele ocazii a susținut public adopția copiilor de către homosexuali și l-a susținut pe episcopul francez Jacques Gaillot când Sfântul Scaun a acceptat renunțarea sa la conducerea Diecezei de Evreux pentru pozițiile sale contrare Magisteriului Bisericii.

* * *

Benedict al XVI-lea a recunoscut public activitatea desfășurată în favoarea carității de către Abbé Pierre, fondatorul Comunității din Emmaus, printr-un mesaj trimis cu ocazia decesului părintelui francez.

Într-o telegramă, adresată card. Jean-Pierre Ricard, arhiepiscop de Bordeaux și președinte al Conferinței Episcopale, Sfântul Părinte "mulțumește pentru activitatea sa în favoarea celor mai săraci, alături de care a dat mărturie despre caritatea care provine de la Cristos".

Mesajul pontifical "încredințează milostivirii divine și cere de la Domnul ca să-l primească în pacea împărăției sale pe acest preot care a luptat toată viața împotriva sărăciei".

Papa "trimite cu toată inima binecuvântarea apostolică" "familiei celui decedat, membrilor Comunităților din Emmaus și tuturor persoanelor adunate la ceremonia de adio".

Comunitatea din Emmaus este prezentă și pe internet, la adresa www.emmaus-international.org, unde sunt oferite informații în limbile franceză, engleză și spaniolă despre această organizație.

Traducere și adaptare după Zenit de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat