Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi

Biserica domnească "Sf. Nicolae" a găzduit luni, 22 ianuarie 2007, la ora 17.00, cea de-a cincea zi de rugăciuni comune din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor, desfășurate în fiecare an în perioada 18-25 ianuarie.

Biserica domnească "Sf. Nicolae" construită în 1492 este cel mai vechi edificiu religios din Iași care s-a păstrat până astăzi și una dintre cele mai remarcabile ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare. Situată în imediata apropiere a curții domnești, biserica a fost de-a lungul secolelor locul de încoronare a domnitorilor Moldovei. Până spre sfârșitul secolului al XVII-lea, această biserică a fost catedrală mitropolitană.

La acest moment de comuniune au participat: din partea Bisericii Ortodoxe, părintele dr. Constantin Naclad, parohul acestui lăcaș de cult, părintele Constantin Sturzu, consilier la sectorul "Biserică și Societate" din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintele Vili Doroșincă, protopop la Protopopia Iași 2, părintele Toma Dumitru, secretar la Protopopia Iași 2 și paroh la Parohia "Sf. Lazăr", părintele Ionel Șerban, inspector cu activitatea medicală în Mitropolia Moldovei și Bucovinei, părintele Marius Obreja, paroh la Parohia Lunca Cetățuii și părintele diacon Gheorghiță Mihăilă. Din partea Bisericii Catolice: pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, pr. Isidor Mocanu, penitențiar al Episcopiei de Iași, pr. Felician Tiba, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", pr. Daniel Iacobuț, profesor la același institut și vicar la Parohia "Sf. Tereza", pr. Iosif Comorașu, paroh la biserica "Sf. Anton", pr. Egidiu Condac, director la "Centrul Diecezan Caritas", pr. Felix Roca, asistent spiritual al Asociației "Acțiunea Catolică".

Începutul acestei ore de rugăciune comună a fost marcat de salutul părintelui celebrant, părintele dr. Constantin Naclad. A adresat un salut de "bun venit" celor prezenți și a accentuat necesitatea de a privi mai clar perspectiva acestor zile de ecumenism, prin pătrunderea cu discernământ a necesităților timpurilor noastre și eliminarea posibilelor disensiuni existente.

Lecturile biblice proclamate au fost luate din Cartea profetului Mihea (6,6-8), Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru (4,16-19) și din Evanghelia după sfântul Matei (25,31-46).

Omilia ținută de părintele Iosif Dorcu, decan de Iași, a fost o apologie a ecumenismului, "a acestei urgențe, fără de care nu se mai poate, a acestei urgențe care stopează mersul înainte al creștinismului".

Un alt aspect subliniat în cadrul cuvântului de învățătură duhovnicească a fost dimensiunea comunicării, necesitatea unei bune informării pentru o cunoaștere reală a întregului, precum și o invitație la a pătrunde și trăi ca atare prezentul nostru, nelăsându-ne cuprinși de trecut, sau să fim judecători ai acestuia: "Istoria este istorie, nu judecăm noi istoria de acum aproape un mileniu, cu ochii mileniului trei. Avem alte mentalități, avem alt mod de a gândi, avem alte posibilități de comunicare".

Vorbind despre ecumenism, părintele predicator a ținut să specifice ceea ce nu este: "Ecumenismul nu înseamnă anihilarea unuia de către celălalt, adică fiecare are frumusețea sa, fiecare are bunătatea sa... ecumenismul nu este o distrugere a valorilor... ecumenismul nu înseamnă o cucerire a unei Biserici de către cealaltă" și totodată a afirmat o parte din bogăția acestui ideal: "Ecumenismul înseamnă prietenie, o prietenie sinceră și adevărată... ecumenismul are un scop comun, mântuirea adusă de Mântuitorul Isus Cristos".

Părintele predicator a mai accentuat "progresul firesc" pe care îl are ecumenismul pe drumul spre unitate precum și "deschiderea, căutarea și dorința firească" resimțite în ultimul timp pentru realizarea unității.

Cântările interpretate de corul de fete "Mira" au fost următoarele: Doamne, strigat-am (după psalmul 140), Mărire și psalmul Lumină lină. Momentele de rugăciune au fost intercalate și de ectenii. Credincioșii catolici au interpretat cântecul O, Marie, o preadulce mamă. Un alt moment de profundă înălțare sufletească l-a reprezentat interpretarea într-o manieră deosebită a rugăciunii Tatăl nostru, de către o soprană ortodoxă.

La sfârșit, părintele celebrant, Constantin Naclad, a mulțumit părintelui Iosif Dorcu pentru omilie și a subliniat încă o dată urgența realizării unității și faptul de a vedea în lumina ei adevărată acest ideal, de a nu fi cuprinși de prejudecăți. În acest sens, făcând referință la judecata de pe urmă, a evidențiat întrebarea fundamentală ce ne va fi adresată, care va privi modul nostru de relaționare cu frații, precum și necesitatea evaluării propriei noastre credințe pentru a fi capabili să intrăm în comuniune cu ceilalți: "Evanghelia din seara aceasta a vorbit tocmai despre faptul că Hristos, la judecată, nu ne întreabă cine sau de unde suntem, nu ne întreabă ce am făcut sau ce am mărturisit pe acest pământ, ci ne întreabă un lucru mult mai important, și anume în ce relații am fost cu semenii noștri, am putut să-i ajutăm, ne-am rugat cu ei, i-am îmbrăcat, i-am hrănit sau le-am dat să bea când au fost însetați, și de acest lucru depinde chiar mântuirea noastră... aceasta fiind cheia înțelesului vieții veșnice, iar disputa cu semenii și cu aproapele destramă toată străduința noastră. Ne străduim să ne trăim credința cu toată puterea ei, ne străduim să mărturisim credința după toată tradiția pe care am moștenit-o de la părinți și de la Biserica în care ne-am născut, dar dacă suntem lipsiți de dragostea față de aproapele suntem departe de idealul pe care îl mărturisim".

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea acordată de părintele Iosif Dorcu.

Următoarea întâlnire va avea loc marți, 23 ianuarie, la ora 17.00, la biserica romano-catolică "Sf. Anton". Celebrantul acestui moment va fi părintele Iosif Comorașu, parohul comunității parohiei "Sf. Anton", iar omilia va fi ținută de părintele dr. Constantin Naclad.

Iulian Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a cincea zi.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat