Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi

Cea de-a patra zi din cadrul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a desfășurat duminică, 21 ianuarie, la biserica catolică "Sfânta Tereza" din Iași, celebrarea începând la ora 17.00.

Tema aleasă pentru această celebrare a fost "tăcerea celor uitați și strigătele celor care suferă". Suferința rămâne o constantă în viața fiecărui om și ea poate fi depășită în mod matur doar alături de Dumnezeu.

La această celebrare au participat următorii preoți ortodocși: pr. dr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ, pr. Mircea Stoleru, paroh al bisericii Galata, pr. Constantin Andrei, paroh al bisericii Bărboi, pr. dr. Vasile Nichita, inspector școlar, pr. Manole Gheorghe, paroh al bisericii "Constantin și Elena", pr. Toma Dumitru, de la biserica "Sf. Lazăr" din Iași, pr. Nicăi Florin, paroh al bisericii Runcu din Iași, pr. Grigoraș Mihai, de la biserica "Sfântul Antonie" din Iași. Din partea Bisericii Catolice au participat următorii preoți: pr. dr. Alois Fechet, vicar episcopal, pr. decan Iosif Dorcu, pr. Iosif Comorașu, pr. Petru Sescu, econom diecezan, pr. Roca Felix, pr. Iacobuț Daniel, pr. diac. Daniel Butacu.

Preoții, atât cei catolici, cât și cei ortodocși, au intrat în procesiune în biserică, în timp ce corul intona cântecul "Ție, Isuse, rege blând". Refrenul acestui cântec arată faptul că ambele confesiuni se pun în slujba aceluiași rege, Cristos, baza unității: "Rege puternic, cu totul ție pentru vecie ne consfințim, pe tine pururi vrem să te slujim".

A urmat apoi o rugăciune comună, invocându-se ajutorul lui Dumnezeu în vederea unității, după care s-a intonat cântecul "Sfinte Dumnezeule, sfinte tare, sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi", cântec prin care s-a recunoscut condiția de ființe greșitoare, și totodată ființe care au nevoie de ajutorul divin.

Lecturile care s-au citit în cadrul acestei celebrări susțin tema acestei întâlniri și anume suferința umană. Prima lectură, luată din Cartea Exodului (Ex 3,7-10), a fost citită de către pr. Mircea Stoleru, paroh al bisericii "Adormirea Maicii Domnului", din Galata. Această lectură subliniază grija părintească a lui Iahve pentru poporul care era în Egipt. Dumnezeu îl trimite pe Moise ca să-l elibereze pe acest popor, căci el a strigat către Domnul: "Și acum du-te, eu te trimit la faraon. Scoate din Egipt pe poporul meu, pe fiii lui Israel" (Ex 3,10). Psalmul a fost citit de către pr. decan Iosif Dorcu, iar corul a intonat frățescul cântec "Unde doi sau trei". Lectura a II-a, luată din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni (1Cor 12,12-27), a fost citită de către un seminarist catolic, Valerian Mihoc. Lectura sugerează că Biserica formează un singur trup, iar unitatea și grija reciprocă între membre este voința lui Dumnezeu: "El a voit să nu fie dezbinare în trup, ci diferitele mădulare să aibă toate grijă unele de altele" (1Cor 12,25). Pr. diacon Daniel Butacu a proclamat Cuvântul Domnului, luat din Evanghelia după sfântul Marcu (Mc 15,33-41) și care îl prezintă pe Isus care suferă, răstignit fiind pe cruce. Cristos a simțit durerea, suferința, abandonarea dar le-a oferit pe toate Tatălui pentru mântuirea omenirii.

În omilie pr. Mircea Stoleru, paroh al bisericii Galata, a pus accentul pe suferința umană și suferința lui Isus Cristos răstignit: "«Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit» (Mc 15,34). Este un strigăt care nu poate să izbucnească decât atunci când suferința are a nu mai avea limite. Suferința lui Cristos nu poate fi asemănată cu vreo altă suferință, oricât de mare ar fi ea. Era fără îndoială torturat de cumplita suferință fizică a răstignirii, forma cea mai cruntă și mai dureroasă de a pedepsi pe cineva. Dar nesfârșit mai mult suferea Cristos purtând și ispășind păcatele întregii omeniri. De aceea suferința lui Cristos este incomparabilă".

Apoi preotul predicator a făcut trecerea de la suferința lui Cristos la suferințele lumii contemporane: "În seara aceasta suntem îndemnați să ascultăm strigătele și durerile lumii contemporane... În trupul secularizat al lumii credința devine tot mai slabă, crește tot mai mult tensiunea între material și spiritual, economicul câștigă mult teren și invadează tot mai mult cu mentalitatea sa agresivă întregul orizont social și spiritual. Învățăturile creștine sunt marginalizate și răstălmăcite, iar unii își iau chiar versete biblice pentru aș motiva patimile".

Pr. Mircea a vorbit și despre situația grea a familiei lumii de astăzi, care nu mai ține cont de principiile creștine: "Familia, creată și binecuvântată de Dumnezeu, este în pericol, atacată fiind de concubinaj, libertinaj, homosexualitate, iar pruncii nu mai ajung să vadă lumina zilei".

Părintele predicator a dorit să creeze un tablou amplu al suferinței din zilele noastre: "Trebuie amintiți și pe cei greu asupriți de nedreptate, pe cei marginalizați de semeni, pe cei care trăiesc în foame și sărăcie, pe cei bolnavi, pe cei singuri, pe cei ce nu au pace, pe cei ce trăiesc mereu sub amenințări. Pentru toate acestea, în suferința lor lungă și grea, ei au sentimentul părăsirii. Atunci izbucnesc într-un strigăt: «Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit» (Mc 15,34). Dar Dumnezeu nu părăsește niciodată pe nimeni".

În finalul omiliei pr. Mircea a implorat ajutorul Mântuitorului, cel care vindecă omul și îi este alături în suferință: "și noi suntem aici pentru vindecarea înstrăinării. Doctorul este Cristos, medicamentul este evanghelia sa. Îl rugăm Cristos să ne călăuzească spre împlinirea noastră deplină".

A urmat apoi rugăciunea universală, în care rând pe rând preoții au implorat, împreună cu credincioșii, darul unității. După acest moment un grup al studenților de la Facultatea de Teologie Ortodoxă au intonat cântecul "Și era la ora șase", compus de Gheorghe Mandicevski, cântec care a descris artistic suferința lui Cristos, răstignit pe cruce.

A urmat rugăciunea "Tatăl nostru" în care toți credincioșii s-au rugat Tatălui ceresc și au recunoscut că sunt frați între ei. Apoi și-au oferit reciproc semnul păcii, prin strângere de mână și îmbrățișare frățească.

La finalul celebrării părintele paroh Anton Farcaș a mulțumit tuturor participanților pentru prezență și rugăciune: "Mulțumesc tuturor preoților din altar, mulțumesc credincioșilor, care prin prezența și spiritul de rugăciune fac ca Biserica să fie vie. Bunul Dumnezeu să primească rugăciunile care le-am înălțat lui pentru ca toți să fim una".

Următoarea întâlnire ecumenică va avea loc luni, 22 ianuarie, la ora 17.00, la biserica domnească "Sf. Nicolae".

Marius Enășel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 ianuarie: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - a patra zi.


 

lecturi: 66.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat