Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Poiana Negri

Comunitățile romano-catolice din Poiana și Mâgla au trăit, în zilele de 13 și 14 ianuarie 2007, momente de mare înălțare spirituală alături de Excelența sa Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, și de persoanele care l-au însoțit în această vizită pastorală: părintele Lucian Păuleț, cancellarius, și părintele Petru Sescu, econom.

Am așteptat de mult și cu mare bucurie această vizită pastorală. Totul a început în după-amiaza sâmbetei de 13 ianuarie, în Parohia Poiana Negri, la ora 15.30, când a sosit episcopul. O dată intrat în sat, potrivit unei frumoase tradiții de primire a oaspeților, a fost însoțit de doi călăreți, primit în fața bisericii de comunitate și paroh iar două persoane îmbrăcate în haine naționale i-au oferit pâine și sare. S-a pășit în lăcașul de cult și s-a ținut liturgia cuvântului. După aceasta a urmat discursul de bun venit al episcopului, s-a recitat rozariul - misterele de bucurie au fost rostite pe rând de episcop, paroh, un ministrant, o persoană consacrată, doi elevi.

În cadrul discursului s-a evidențiat importanța vizitei pastorale, care reprezintă un moment special de bucurie pentru păstorul diecezei, pentru paroh și pentru toți credincioșii, o bucurie a reîntâlnirii. PS Petru Gherghel a afirmat că vizita pastorală este o prezentare înaintea lui Isus, "un dar de a-l asculta și de a înțelege ce dorește de la noi; este o bucurie pentru păstorul diecezei care primind mandat de la Cristos vine să spună credincioșilor cuvintele Domnului Isus și să spună ce așteaptă Isus de la ei".

Făcând referință la cuvântul evanghelic proclamat în cadrul liturgiei cuvântului, Preasfinția sa a vorbit despre prezența lui Isus pe malul lacului Genezaret, în barca lui Petru, de unde s-a adresat mulțimilor. În această ordine de idei, a afirmat că "și astăzi Isus vorbește mulțimii, ne arată cum i-a arătat lui Petru și ucenicilor săi direcția spre care să meargă pentru a pescui, pentru ca munca lor să dea rezultate. În munca noastră și astăzi Cristos ne vorbește. Cuvintele sale sunt cuvinte care rămân veșnic. Astăzi Isus se adresează din nou celor din Parohia Poiana, nouă, celor care suntem în această binecuvântată Moldovă, Dieceza de Iași. Este o prezență continuă a lui Cristos care vestește cuvântul său, care cheamă pe oameni, care-i îndeamnă să meargă cu curaj înainte. În timpul sinodului pe care l-am celebrat ne-am străduit mereu să-l descoperim mai mult pe Isus, să ne îndreptăm privirea spre el, să-i ascultăm cuvintele. Celebrarea sinodului s-a încheiat oficial, dar iată că ecoul lui continuă și astăzi. Cuvintele pe care le-am avut la sinod ca deviză erau duc in altum! - înaintați în larg! Aceleași cuvinte ale lui Isus continuă să răsune și astăzi. Aceleași cuvinte i le spunem astăzi și părintelui paroh: înaintează cu curaj în larg, pentru că ne-o spune Isus să vă spunem dumneavoastră aceste cuvinte. Așadar, această vizită a noastră aici este o vizită de bucurie, de întâlnire cu Isus care călătorește cu noi, care este prezent în barca Bisericii, care vorbește din această biserică".

Același îndemn, de scrutare în profunzime a misterului Bisericii, în unitate, a fost adresat și comunității: "Astăzi, Isus Cristos vă vorbește într-un chip special spunându-vă: «Înaintați cu curaj în larg!». Veți avea bucuria unei minunate și mari pescuiri. Ne bucurăm să venim aici și să vă spunem că Isus vă iubește, călătorește, suferă, se bucură cu dumneavoastră, că el locuiește aici, stă lângă fiecare, îl iubește pe fiecare".

În continuare cuvintele păstorului diecezei au urmat linia de gândire a celui care a fost papa Ioan Paul al II-lea. A menționat "să nu uităm și să nu ne îndepărtăm niciodată de Isus. Să ne îndreptăm privirea asupra lui, și atunci vom înțelege ce dorește de la noi. Dacă vrem să-l găsim mai ușor pe Isus să ne folosim de ochii mamei sale, Maria, să ne folosim de rugăciunile ei, de iubirea ei, s-o avem mereu alături pe Maica Sfântă, căci împreună cu ea îl vom găsi mai repede, mai ușor și mai frumos pe Isus".

Au urmat câteva cuvinte și despre rugăciunea rozariului: "Celebrăm acea frumoasă și minunată rugăciune: rozariul. Rozariul este o rugăciune prin care medităm neîncetat misterele mântuirii, adică ceea ce a făcut Dumnezeu cu noi. Rozariul este o rugăciune simplă, evanghelică, o rugăciune care este la îndemâna oricui, este o armă cu care ne apărăm credința, este un lanț cu care noi ne legăm de Isus având-o mereu alături pe Maica Preacurată".

Acestor momente i-au succedat sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh, timp în care episcopul și cei doi preoți care îl însoțeau se aflau în confesional.

Bucuria spirituală a continuat și a doua zi, duminică, la Mâgla. La intrarea în sat episcopul a fost întâmpinat de doi călăreți. Întreaga comunitate îl aștepta, fiecare persoană având câte o garoafă în mână. La ora 9.00 s-a celebrat sfânta Liturghie prezidată de episcop.

La predică, Preasfințitul a vorbit despre mai multe momente trăite în viața creștinului în ultima perioadă: "Am trăit și trăim în aceste zile momente deosebit de importante pentru viața noastră. Am celebrat cu mare bucurie Crăciunul, venirea lui Isus pe pământ, am participat împreună cu îngerii, cu păstorii, cu magii la întâlnirea cu Isus care s-a născut într-o familie. Am celebrat cu mare bucurie și Epifania Domnului. Am celebrat Botezul Domnului când Isus a auzit din cer glasul Tatălui iar deasupra lui a coborât Duhul Sfânt sub chip de porumbel: «Acesta este Fiul meu. Într-însul îmi aflu toată bucuria». Astăzi celebrăm un alt moment din viața publică a lui Isus: prima sa minune pe care o celebrează într-o familie, la nunta din Cana Galileii, minune care se înscrie într-o serie de semne prin care Isus demonstrează misiunea sa, mesianitatea sa, rolul său de mântuitor. Astăzi într-un mod deosebit îl întâlnim într-o familie la o nuntă. Toate acestea vor să ne atragă atenția la un fapt deosebit de important: familia pe care Dumnezeu a întemeiat-o. Dacă vrem să înțelegem cu adevărat ce este familia atunci trebuie să deschidem Sfânta Scriptură la prima pagină unde găsim că Dumnezeu a stabilit să-l creeze pe om bărbat și femeie. Este actul prin care Dumnezeu pune la baza întregii omeniri familia; bărbatul și femeia pentru ca să fie mereu pe pământ viață, să fie mereu noi fii ai lui Dumnezeu. Apoi Dumnezeu a continuat să se îndrepte spre această familie în toată istoria".

După sfânta Liturghie episcopul s-a întâlnit cu copiii.

La ora 11.00, episcopul a celebrat în Parohia Poiana Negri. După această celebrare s-a întâlnit cu copiii, tinerii și comitetul parohial. La 16.00, în același loc, pr. Petru Sescu a celebrat sfânta Liturghie. După aceasta a urmat adorația euharistică, făcută de episcop.

În încheiere, PS Petru Gherghel s-a adresat comunității: "Rămâi cu noi mereu Doamne! Să fim convinși că avem nevoie de Dumnezeu, ca să-l rugăm pe el să rămână mereu cu noi, să participe la viața noastră. Dumnezeu vrea să locuiască cu noi, să călătorească cu noi, să rămână în barca bisericii noastre, să fie în fiecare suflet, în fiecare familie, să rămână mereu cu noi, vrea să rămână aici în această comunitate, în Poiana Negri. Vrea să împărtășească tuturor iubirea sa, cuvintele sale, să arate tuturor calea pe care trebuie să o străbatem pentru a ajunge la el în slavă. Ne-am rugat împreună cu copiii, cu tinerii, cu întreaga comunitate rozariul Maicii Preacurate, adică am voit ca împreună cu Maria să trăim aceste zile frumoase, ieri și azi.

Am celebrat în filială la Mâgla, cu aceea comunitate de acolo, o mână de oameni darnici și setoși de a-l găsi pe Dumnezeu. Am celebrat apoi aici o Liturghie solemnă, Liturghia comunitară cu majoritatea credincioșilor din parohie, copii, tineri și cu familiile de aici. Am vrut să redescoperim împreună ce mare valoare reprezintă familia creștină, fiecare familie dat fiind faptul că Dumnezeu a întemeiat-o, că Isus a sfințit-o și a consacrat-o și a voit să rămână într-o familie. I-am întâlnit pe copii și pe tineri, mulți, desigur, sunt încă mulți plecați, poate alții rămași mai departe. Copiii sunt primăvara, iar tinerii speranța Bisericii și a societății. Am întâlnit comitetul bisericii.

Dragi credincioși să rămâneți fideli credinței dv., să țineți mult la familiile creștine, să lăsați la o parte acele plăgi, acele suferințe, acele abuzuri care se mai întâmplă în comunitățile noastre, să țineți mult la sănătatea sufletului, la sănătatea trupului, la sănătatea familiei, să rămâneți fideli tradițiilor dumneavoastră, să țineți mult la Maica Preacurată, cea care ne aduce mereu pe Isus, cea care stă în fiecare familie pentru a ajuta familiile, cea care ne învață cum să-l găsim pe el".

Suntem profund impresionați și recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a permis să trăim această experiență. Am putut constata căldura cu care PS Petru Gherghel s-a apropiat de toți cei prezenți: de adulți, de tineri, dar în special de persoanele în vârstă și de copii. Unii dintre noi am avut fericita ocazie de a primi iertarea lui Dumnezeu, la confesional, chiar prin intermediul Excelenței sale.

Toate acestea ne îndreptățesc să credem că am trăit o adevărată experiență de speranță, pentru că, creștinii catolici din această parohie au lăsat toate celelalte activități pe planul secund pentru a se dedica exclusiv rugăciunii și ascultării cuvântului lui Dumnezeu.

La final, episcopul ne-a încurajat și ne-a dat binecuvântarea, iar noi i-am adresat mulțumirile noastre.

Pr. Isidor Gheorghieș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-14 ianuarie: Vizită pastorală în Parohia Poiana Negri.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat