Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi

Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor s-a deschis pe 18 ianuarie 2007, la ora 18.00, în catedrala veche mitropolitană "Sf. Gheorghe". Au participat ierarhii celor două Biserici, ÎPS Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar, preoți, persoane consacrate, invitați, dintre care Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iași, Nicușor Păduraru, prefectul județului Iași, Lucian Flaișer, președintele Consiliului Județean, credincioși aparținând ambelor confesiuni.

Textul biblic din acest an este luat din Evanghelia după sfântul Marcu: "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (7,37). Este răspunsul lui Dumnezeu plin de solicitudine și compasiune în fața suferinței umane, dorința lui ca fiecare om să fie vindecat și implicit, mântuit. Invitația Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor este continuarea realizării unității creștinilor, ca o căutare continuă, precum și susținerea inițiativelor de apropiere față de cei neajutorați, indiferent de apartenența lor.

La începutul celebrării ÎPS Daniel a adresat un salut de bun venit tuturor celor prezenți. Totodată a amintit împlinirea a 50 de ani de când se pregătește un text comun alcătuit de către romano-catolici, protestanți și ortodocși, tradiție ce reprezintă o aprofundare mai intensă a perspectivei spirituale, a unității, o fraternitate mai mare și o laudă comună adusă Sfintei Treimi, spre realizarea unității creștinilor într-un mod vizibil.

Lecturile proclamate au fost din Cartea Genezei, Apocalipsul sfântului apostol Ioan și Evanghelia după sfântul Ioan. Pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif", a dat citire din Gen 1,1-2,2, o lectură despre opera creatorului realizată prin cuvântul său, ce-și află culmea în crearea omului, după chipul și asemănarea divină, operă ce continuă și astăzi. Cea de-a doua lectură (Ap 21,1-5), despre noua împărăție de la împlinirea timpurilor, a fost citită de PS Aurel Percă. Cuvântul evanghelic, despre Cuvântul vieții trimis de Tatăl din In 1,1-5, a fost proclamat de PS Petru Gherghel.

Omilia a fost ținută de PS Petru Gherghel. O primă mulțumire a fost adusă lui Dumnezeu pentru acest "prilej de a fi împreună, de a ne ruga și a reflecta la marele ideal al realizării unității în credința voită de Cristos și la realizarea apropierii și unirii atât de dorite de toți oamenii de bună voință".

În continuare, păstorul Diecezei de Iași a amintit de două întâlniri cu caracter profund ecumenic, realizate între înalți ierarhi ale celor două Biserici: întâlnirea dintre papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist, în prezența Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și al întregului episcopat al Bisericii Catolice din România, din mai 1999, precum și vizita a actualului papă Benedict al XVI-lea la Constantinopol, la patriarhul ecumenic Bartolomeu I, din decembrie 2006, în Turcia.

PS Petru a menționat integrarea europeană ca "o nouă condiție și o nouă speranță pentru Biserica din Europa și din România" și marele eveniment ecumenic din septembrie, de la Sibiu: "Întreaga lume creștină din noua Europă se îndreaptă spre România, spre Sibiu. Putem să spunem că suntem privilegiați, dar și mult îndatorați. Spiritualitatea poporului român care îmbină cele două valori, valoarea latină și orientală, are acum cuvântul, are de purtat lumii un mesaj". La Adunarea Ecumenică Europeană de la Sibiu, viitoarea capitală culturală europeană, vor fi prezenți principalii lideri spirituali ai creștinătății. Tema reuniunii este "Lumina lui Cristos luminează tuturor. Speranța pentru înnoire și unitate în Europa".

Referindu-se la tema acestei săptămâni de rugăciune pentru unitatea creștinilor - "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (Mc 7,37) -, PS Petru a subliniat angajarea de care suntem responsabili, "cu și mai multă forță și convingere spre acela care a venit să se apropie de cei suferinzi, de cei încercați, de cei ce și-au pierdut auzul și dreptul la vorbă și care dorește să le ia partea, să-i vindece, să-i introducă în rândul celorlalți pentru a participa din plin la viața socială și comunitară".

În finalul cuvântului de învățătură, PS Petru Gherghel a mulțumit Înalt Preasfințitului Daniel, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, pentru această ocazie, de a trăi împreună rugăciunea pentru unitate aparținând lui Isus: "Vă mulțumim, Înalt Preasfinția voastră, dragi și venerabili confrați întru preoție, iubiți credincioși ai Bisericii Ortodoxe, că ascultând de rugăciunea lui Cristos, «ca toți să fie una», ne oferiți posibilitatea fim și să stăm alături în aceste zile să ne rugăm împreună, pentru ca astfel să căpătăm o forță și mai mare în căutarea drumului refacerii unității Bisericii și unitatea poporului lui Dumnezeu".

Credincioșii catolici au interpretat cântecele "Ce bine e când frații", "Salve regina", "Unde doi, sau trei", iar cei ortodocși "Tatăl nostru" precum și alte intervenții de acest gen, intercalate momentelor de rugăciune comună.

La final, ÎPS Daniel a mulțumit tuturor "care s-au rugat împreună cu noi ca Duhul Sfânt să întărească prezența darului unității Bisericii în sufletele noastre", PS Petru Gherghel pentru "frumoasa meditație pe care ne-a dăruit-o în seara aceasta, unind într-un mod armonios și deosebit de folositor dimensiunea locală a Bisericii cu dimensiunea universală". A ținut să precizeze și despre reprezentarea României, pe plan european, printr-o operă de artă. La Consiliul Europei de la Strasbourg, România este reprezentată printr-o operă de artă deosebit de semnificativă, o copie a operei Rugăciune, aparținând lui Constantin Brâncuși, considerat simbol al spiritualității românești. Un alt gând transmis a fost acela de exprimare a "păcii, bucuriei și frățietății" trăite în acea seară.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea acordată de PS Petru Gherghel.

Următoarea întâlnire se va desfășura vineri, 19 ianuarie, la ora 17.00, în catedrala romano-catolică "Sf. Fecioară Maria, Regină", celebrant principal va fi Preasfinția sa episcop Petru Gherghel, iar cuvântul de învățătură duhovnicească va fi adresat de către Înalt Preasfinția sa mitropolit Daniel.

Iulian Roca

* * *

Iași: Cuvântul PS Petru Gherghel la prima zi din SRUC

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 ianuarie 2007: Iași: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor - prima zi.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat