Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cuvântul PS Petru Gherghel la prima zi din SRUC

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor (SRUC) a debutat la Iași cu o primă celebrare comună în catedrala mitropolitană ortodoxă veche "Sf. Gheorghe" din Iași, la care au participat ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Prezentăm în continuare cuvântul rostit de episcopul de Iași.

* * *

Iată toate le fac noi! Căci între noi a apărut viața prin Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup și care locuiește cu noi!

Înalt Preasfinția voastră,
Preavenerabili și cucernici părinți,
Iubiți credincioși,

Binecuvântat să fie Dumnezeu în veci pentru că ne oferă și anul acesta și îndeosebi anul acesta un prilej de a fi împreună, de a ne ruga și a reflecta la marele ideal al realizării unității în credința voită de Cristos și la realizarea apropierii și unirii atât de dorite de toți oamenii de bună voință.

Ne-au rămas întipărite în memorie clipele trăite la București, din luna mai a anului 1999, când am participat la îmbrățișarea dintre papa Ioan Paul al II-lea și patriarhul Teoctist, în prezența Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și al întregului episcopat al Bisericii Catolice din România.

Nu putem să uităm și să nu amintim aici memorabila vizita a actualului papă Benedict al XVI-lea la Constantinopol, la patriarhul ecumenic Bartolomeu I, cu schimbul impresionant de cuvinte, daruri și gesturi frățești de la sfârșitul anului trecut, un nou și mare pas pe drumului refacerii unității în credință.

Au trecut doar câteva zile de la începutul unui nou an, când toate clopotele bisericilor au vestit o nouă condiție și o nouă speranță pentru Biserica din Europa și din România.

Într-o astfel de atmosferă începem astăzi o nouă săptămână de rugăciune, un moment sfânt, un adevărat har pentru noi, credincioșii celor două Biserici surori. Dorim să fie un început de inițiative de pregătire și, mai apoi, de trăire a marelui eveniment ecumenic ce se va desfășura în luna septembrie la Sibiu. Întreaga lume creștină din noua Europă se îndreaptă spre România, spre Sibiu. Putem să spunem că suntem privilegiați, dar și mult îndatorați. Spiritualitatea poporului român care îmbină cele două valori, valoarea latină și orientală, are acum cuvântul, are de purtat lumii un mesaj.

Este semnificativă tema acestei săptămâni de rugăciune pentru unitate: "Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească" (Mc 7,37). Este un text ce ne obligă să ne îndreptăm cu și mai multă forță și convingere spre acela care a venit să se apropie de cei suferinzi, de cei încercați, de cei ce și-au pierdut auzul și dreptul la vorbă și care dorește să le ia partea, să-i vindece, să-i introducă în rândul celorlalți pentru a participa din plin la viața socială și comunitară.

Cine le va sta alături oamenilor cuprinși de panica atâtor suferințe și a apăsării întunericului și a izolării? Cine va putea să introducă armonie între oameni și între popoare, care uneori suportă haosul introdus de păcat, de orgoliu și de interese meschine? Cine va reda omului măcinat de rele, care și-a pierdut glasul conștiinței din cauza atâtor păcate, auzul limpede și liniștitor al binelui și frumosului și armonia împăcării cu sine și cu semenii și-l va transforma într-un glas puternic pentru apărarea demnității sale și a fraternității universale?

Răspunsul îl aflăm în textele pe care ni le prezintă astăzi Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic: "La început era cuvântul și cuvântul era Dumnezeu și cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi".

Au fost proclamate cu câteva clipe mai înainte primele cuvinte ale Sfintei Scripturi din Cartea Genezei (1,1-2,2) și s-a reafirmat că Domnul a creat cerul și pământul, el a creat toate, el a așezat ordine în univers, el a creat omul bărbat și femeie, el a spus privind spre toate pe care le făcuse că erau bune.

Ceea ce anunță prima pagină a Sfintei Scripturi despre opera lui Dumnezeu din univers este precizat și subliniat de sfântul evanghelist Ioan - apostolul cel tânăr și privilegiat care spune: "Toate lucrurile au fost create prin el și nimic din ce a fost creat nu a fost creat fără el. În el era viața și viața era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric și întunericul n-a cuprins-o".

Lectura din Cartea apocalipsului a sfântului Ioan precizează cine a intervenit și va interveni pentru pământul cel nou și noul Ierusalim și ce s-a întâmplat și se va întâmpla din voința lui Dumnezeu: "Iată locuința lui Dumnezeu printre oameni, el va locui cu ei și ei vor fi poporul lui, și însuși Dumnezeu va fi cu ei; și va șterge orice lacrimă din ochii lor - și moartea nu va mai fi, căci lumea cea dintâi a dispărut. Iar cel ce șade pe tron a spus: Iată toate le fac noi!"

Creștinii trebuie să se unească pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu care îndepărtează întunericul, elimină durerile și diviziunile, mângâie și încurajează pe cei care sunt eliminați din societate, pe cei ce sunt marginalizați, care-i încurajează pe cei în suferință să audă glasul celorlalți, care-i face pe cei înfricoșați și muți sau închiși în tăcerea și izolarea lor să vorbească și să ceară respectarea libertății și a demnității lor

Numai el, Dumnezeu poate să intervină în mersul lumii ca să creeze ordine, să-i apropie pe oameni între ei, să-i vindece de orice suferință prin cuvântul său creator și mântuitor.

Așadar, el, Dumnezeu cel veșnic, prin Fiul său, cuvântul veșnic, a intervenit în lume și toate au fost create, ordonate și luminate prin Duhul său.

Dacă vrem să ne bucurăm de această operă creatoare și mântuitoare nu avem alt mijloc și altă ieșire decât încrederea în el și credință în lucrarea sa.

Lumina adevărată pentru univers și pentru omul așezat în mijlocul său nu poate veni din altă parte, decât de la Dumnezeu, cuvântul cel veșnic și mântuitor.

Grupul creștinilor din Africa de Sud care a propus aceste texte pentru săptămâna de rugăciune a pornit de la situația teribilă a locuitorilor din acea zonă a lumii care s-a abătut asupra lor din cauza terorii, a fricii și a tăcerii celor chemați să se ridice împotriva nedreptăților și au ajuns să suporte haosul creat de suferințele și nedreptățile sociale în care au fost nevoiți să trăiască.

Strigătul acestor creștini din Umlazi, din apropiere de Durban, Africa de Sud, se îndreaptă spre întreaga lume pentru a se solidariza cu ei în obținerea ajutorului necesar eliberării lor de povara bolii SIDA și a nedreptăților legate de ea. Acest strigăt trebuie să ajungă la Dumnezeu pentru a reface ordinea din societatea lor prin cuvântul său vindecător și mântuitor.

Același strigăt se îndreaptă și spre noi care observăm în jurul nostru, ca și acei creștini din Africa, un haos asemănător, provocat de nedreptăți, de suferințe și păcate ce ne cheamă să strigăm împreună, către Dumnezeul istoriei și către cuvântul său pentru că numai el singur poate să transforme fața pământului, numai el poate introduce între oameni armonia, poate să vindece rănile dezbinărilor și a bolilor de tot felul, după cum ne asigură autorul sacru al Genezei și sfântul evanghelist Ioan în evanghelie și lectura a doua: numai "Cel care șade pe tron a spus: Iată toate le fac noi", numai el poate interveni în favoarea schimbării mentalității oamenilor și în refacerea armoniei și a unității între popoare și între biserici.

Înalt Preasfinția voastră,
Dragi frați și surori,

Nu de mult a sunat ceasul intrării lumii într-un nou mileniu, un mileniu care, dacă vrea să supraviețuiască, are nevoie de credință, de încredere în Dumnezeu; mai recent, la 1 ianuarie a sunat și ceasul istoriei țării noastre și s-au auzit clopotele unei noi ere, pentru țara și poporul nostru, ca ți pentru Bisericile din România.

Avem speranța că intrarea țării noastre între familiile bătrânului continent va aduce un suflu nou, o nouă deschidere față de cuvântul lui Dumnezeu, care toate le-a făcut și pe toate le conduce; vom trăi o nouă speranță prin care strigătul tuturor celor ce cred din România va fi auzit și în cer și în Uniunea Europeană și va fi în stare să contribuie la schimbarea feței pământului, la ștergerea nedreptăților și la stabilirea de noi relații între oameni și popoare.

De aceea suntem aici, de acea ne unim în rugăciune, de aceea ne îndreptăm unii spre alții, pentru ca împreună să auzim mai bine glasul lui Dumnezeu, Creatorul și Orânduitorul a toate, pentru ca împreună să-l simțim alături pe Cristos cel care s-a oferit pentru toți, care singurul poate să șteargă păcatele lumii, ale noastre, să aline suferințele, să stabilească ordinea și să realizeze unirea și armonia prin Duhul său Sfânt, Domnul și de viață dătătorul.

Vă mulțumim, Înalt Preasfinția voastră, dragi și venerabili confrați întru preoție, iubiți credincioși ai Bisericii Ortodoxe, că ascultând de rugăciunea lui Cristos, "ca toți să fie una", ne oferiți posibilitatea fim și să stăm alături în aceste zile să ne rugăm împreună, pentru ca astfel să căpătăm o forță și mai mare în căutarea drumului refacerii unității Bisericii și unitatea poporului lui Dumnezeu.

Cu această dorință și convingere ne bucurăm și ne simțim bine aici și ne îndreptăm spre Domnul istoriei și spre cuvântul cel veșnic ca să ne ierte greșelile trecutului, să ne vindece de rănile păcatelor și să ne lumineze cu Duhul său cel sfânt pentru pașii noștri de viitor, nu numai spre marea întâlnire de la Sibiu, ci spre întâlnirea continuă cu frații noștri, cu toți creștinii și oamenii de bună voință, cu cei ce caută și doresc marea unire în credință.

Ne rugăm și astăzi și în întreaga săptămână ca Dumnezeu, Cuvântul veșnic, să transforme inimile noastre în instrumente vii ale înfrățirii și unirii dintre oameni, popoare și biserici.

Așa să ne ajute Dumnezeu cel Întreit căruia să-i fie cinste și laudă în vecii vecilor. Amin.

Iași, 18 ianuarie 2007

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat